Olyankor mi van, ha egy kiskorú (16 éves) nem egyezik bele a műtétbe?
Azt érdemes lenne a gyerekkel megbeszélni, hogy mi miatt nem vállalja a műtétet. Magától a műtéttől fél, az altatástól, attól, hogy heg marad utána? Illetve, elmagyarázni neki, hogy a műtét után mi vár rá, műtét nélkül mire kell számítani.
De igen, dönthet róla.
"A 16 éves az nem kiskorú, hanem fiatalkorú."
A PTK szerint Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét nem töltötte be.
Korlátozottan cselekvőképes az a kiskorú, aki a tizennegyedik életévét betöltötte és nem cselekvőképtelen.
A korlátozottan cselekvőképes kiskorú jognyilatkozatának érvényességéhez - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - törvényes képviselőjének hozzájárulása szükséges.
Az egészségügyi törvény pedig kimondja, hogy kiskorú beteg esetén nem utasítható vissza olyan egészségügyi ellátás, amelynek elmaradása esetén a beteg egészségi állapotában súlyos vagy maradandó károsodás következne be.
Vagyis nem, nem tagadhatja meg a műtétet.
"és akkor odapofozzák a műtőasztalra?"
Hogy technikailag hogy oldják meg, nem tudom, a kérdés a jogi részére vonatkozott.
Nem, kap nyugtatót.
Egyébként a műtős fiúk elég erősek,tapasztaltam.
(nem azért, mert ellenkeztem, de tapasztaltam)
Nem kell neki megmondani, hogy miért viszik a kórházba. 😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!