Pontosan hogyan kell érteni az új abortusz-törvényt, amit az USA-ban vezettek be?
Rengeteg PC-s ismerősöm és influenszer felháborítónak tartja. Én viszont nem értem, hogy mi is történt igazából, mert a részletekbe valamiért nem mennek bele.
Ha jól tudom, nem az összes államra vonatkozik, de örülnék, ha valaki részletesen kifejtené. Vajon indokolt esetekben (ha a magzat veszélyezteti az anya életét, vagy beteg) is tilos-e? A fogantatástól tilos vagy csak a 3. hónaptól?
Ezt találtam a neten: "Fontos, hogy a Legfelsőbb Bíróság ezzel nem szigorítja az abortuszt – hanem visszautalja a tagállamok jogkörébe. 20 állam van, ami jobban korlátozná az abortuszt, mint eddig."
"Mississippi, a vita középpontjában álló állam 15 hét után tiltaná az abortuszt, kivéve erőszak és az anya élete megmentése esetén."
"Idahóban bűncselekmény a terhesség megszakítása az első szívdobbanás után, ami a negyedik-ötödik hét körül következik be. Itt van kivétel erőszak, vérfertőzés és más egészségügyi problémák esetére."
Ezzel mi a bajuk? Nem írják sehol sem, hogy meg akarják tiltani, csak jobban korlátozni, és kivételt képez az is, ha az anya veszélyben vagy, vagy beteg a magzat.
2022 Június 27-ig 8 államban vezettek már be teljes tilalmat: Arkansas, Louisiana, Alabama, Kentucky, Missouri, Oklahoma, Dél-Dakota, Utah. Több államban pedig időzített tiltásokat fogadtak el, amik ~30 nap után lépnek érvénybe: Idaho, Mississippi, Észak-Dakota, Tennessee, Texas, Wyoming.
Ezekben az államokban már most, illetve legkésőbb nyár végére bűncselekménynek fog számítani az abortusz.
Mellékesen megjegyzem, hogy az egyik alkotmánybíró, Clarence Thomas, azt is megjegyezte a hivatalos indoklásban, hogy felül kellene vizsgálni a szodómiáról és fogamzásgátlásról szóló alkotmányos védelmet is ezzel együtt.
173. oldal.
"Nincs olyan lehetőség, hogy egy Arkansasban élő terhes nő átutazzon valamelyik szomszédállamba abortuszra?"
Ha szegény, akkor nincs. Ez is egy probléma ezzel az egésszel, a társadalom alsóbb részét jobban bünteti.
"Fontos, hogy a Legfelsőbb Bíróság ezzel nem szigorítja az abortuszt – hanem visszautalja a tagállamok jogkörébe... "
... ami tudvalevő volt, hogy szigorítással fog járni számos tagállam részéről. Tehát technikailag valóban nem szigorítás, de gyakorlatilag viszont igen.
Más államban nem tudom hogy megcsinálnak-e ilyet, de csak viszonylag kis részben van jelentősége. Az abortusz jellemzően a szegényebb rétegek igénye, akiknek sokszor még magára az abortuszra sincs elég pénze, nemhogy még másik államba is utazni érte.
Köszi a válaszokat! Azt nem tudtam, hogy ennyi államban lesz teljes abortusztilalom.
Bár én egyet tudok érteni az abortusz korlátozásával (pl. a 3. hónap utáni terhességmegszakítást szigorúan büntetném, ha nem beteg a magzat vagy, nem erőszakból történt és az anyát sem veszélyezteti), de ezeket a törvényhozókat úgy tűnik, jobban érdekli egy szedercsíra sorsa, mint a már szerencsétlenségbe és rossz szociális körülményekbe beleszületett gyerek sorsa. Ez sokkal inkább filozófiai, szociológiai, mintsem tudományos, orvosi kérdés, hogy jobb-e megszakítani a terhességet vagy jobb-e szenvedésben felnevelni egy gyereket. Egyik sem jó, de nyilván "pragmatikusabb" opció a terhességmegszakítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!