Kinek a kötelessége felhúzni a kerítést?
Vitás helyzet adódott a szomszédommal, nekem az a kerítésrészlet a nyúlványos telek utcafrontival egyező állású része a visszamaradó résznek, a hátsó szomszédomnak ugyanaz a kerítés viszont utcáról nézve jobboldalinak számít. Ilyenkor melyik szabály az erősebb?
(A vitás helyzet abból adódott, hogy azon a részen rossz minőségű a kerítés és a kutyái átszöknek hozzánk, ami miatt birtokvédelmi eljárást indítottam, meg is nyertem, a közjegyző 3 napot adott nekik (már letelt) hogy kerítést vagy kennelt építsenek, de erre nem hajlandóak arra hivatkozva, hogy az a rész a mi felelősségünk. Önkormányzatnál csak szerdán tudok érdeklődni, hogy kinek kell új kerítést csinálnia ebben a helyzetben, de aggaszt ez a helyzet és nem tudok aludni miatta, szóval jó lenne addig tudni mire számítsak.)
A tulajdonos kötelessége a saját területén tartani az állatot.
Kerítésépítési kötelezettség nincs, tehát te ne építs kerítést.
Ha a kutyák az utcán mászkálnak, akkor kóbor kutyáknak minősülnek, így befoghatók, és elhelyezhetők menhelyre.
Bunkó, agresszív, nem hajtja végre a jegyző határozatát. Következő kört kivárnám, és feljelenteném. Megbüntetik.
Amilyen proli, ha te építenéd fel a kerítést, megtámadna, hogy elloptál fél métert az övéből.
Ha felméreted, az pénz. Ha felhúzod, az is pénz. Ő meg röhög a markába.
Videót készíts arról, hogy átjönnek.
A kutyák által okozott kárt a gazdája köteles megtéríteni. Perben simán nyernél:
- kártérítés - ha tudod bizonyítani a pontos kár összegét, pl. paradicsompalánta értéke..., és a károkozót.
- sérelemdíjat, amiért a kutyák átjövögetnek, és te nem tudod rendeltetésszerűen használni a kertedet, mert mindig számíthatsz a szétkotrásra. Itt nem kell bizonyítani a károkozás összegét. Vagy az is lehet indok, hogy félelmet kelt benned a kutya a saját kertedben, csak mert félsz a kutyáktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!