Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kinek a kötelessége felhúzni...

Kinek a kötelessége felhúzni a kerítést?

Figyelt kérdés

Vitás helyzet adódott a szomszédommal, nekem az a kerítésrészlet a nyúlványos telek utcafrontival egyező állású része a visszamaradó résznek, a hátsó szomszédomnak ugyanaz a kerítés viszont utcáról nézve jobboldalinak számít. Ilyenkor melyik szabály az erősebb?

(A vitás helyzet abból adódott, hogy azon a részen rossz minőségű a kerítés és a kutyái átszöknek hozzánk, ami miatt birtokvédelmi eljárást indítottam, meg is nyertem, a közjegyző 3 napot adott nekik (már letelt) hogy kerítést vagy kennelt építsenek, de erre nem hajlandóak arra hivatkozva, hogy az a rész a mi felelősségünk. Önkormányzatnál csak szerdán tudok érdeklődni, hogy kinek kell új kerítést csinálnia ebben a helyzetben, de aggaszt ez a helyzet és nem tudok aludni miatta, szóval jó lenne addig tudni mire számítsak.)

2022. jún. 18. 12:58
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
A kerítés állapota engem amúgy nem érdekelne, de a kutyák szétszedték az én veteményesemet meg virágágyásomat kiásták. Csak annyit szeretnék hogy a kutyák ne jöjjenek át amit egy kennel építéssel is meg lehetne oldani, a szomszéd keverte bele a kerítést, mert szerinte az én hibám, hogy átjárnak a kutyák. Nekem is volt kettő kutyám de soha nem ment ki azon a kerítésen sem a telekről.
2022. jún. 18. 21:10
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

A tulajdonos kötelessége a saját területén tartani az állatot.

Kerítésépítési kötelezettség nincs, tehát te ne építs kerítést.

Ha a kutyák az utcán mászkálnak, akkor kóbor kutyáknak minősülnek, így befoghatók, és elhelyezhetők menhelyre.

2022. jún. 18. 22:03
 23/25 anonim ***** válasza:

Bunkó, agresszív, nem hajtja végre a jegyző határozatát. Következő kört kivárnám, és feljelenteném. Megbüntetik.

Amilyen proli, ha te építenéd fel a kerítést, megtámadna, hogy elloptál fél métert az övéből.

Ha felméreted, az pénz. Ha felhúzod, az is pénz. Ő meg röhög a markába.

2022. jún. 18. 22:06
 24/25 anonim ***** válasza:

Videót készíts arról, hogy átjönnek.

A kutyák által okozott kárt a gazdája köteles megtéríteni. Perben simán nyernél:

- kártérítés - ha tudod bizonyítani a pontos kár összegét, pl. paradicsompalánta értéke..., és a károkozót.

- sérelemdíjat, amiért a kutyák átjövögetnek, és te nem tudod rendeltetésszerűen használni a kertedet, mert mindig számíthatsz a szétkotrásra. Itt nem kell bizonyítani a károkozás összegét. Vagy az is lehet indok, hogy félelmet kelt benned a kutya a saját kertedben, csak mert félsz a kutyáktól.

2022. jún. 19. 06:51
 25/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2022. jún. 19. 07:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!