Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kinek a kötelessége felhúzni...

Kinek a kötelessége felhúzni a kerítést?

Figyelt kérdés

Vitás helyzet adódott a szomszédommal, nekem az a kerítésrészlet a nyúlványos telek utcafrontival egyező állású része a visszamaradó résznek, a hátsó szomszédomnak ugyanaz a kerítés viszont utcáról nézve jobboldalinak számít. Ilyenkor melyik szabály az erősebb?

(A vitás helyzet abból adódott, hogy azon a részen rossz minőségű a kerítés és a kutyái átszöknek hozzánk, ami miatt birtokvédelmi eljárást indítottam, meg is nyertem, a közjegyző 3 napot adott nekik (már letelt) hogy kerítést vagy kennelt építsenek, de erre nem hajlandóak arra hivatkozva, hogy az a rész a mi felelősségünk. Önkormányzatnál csak szerdán tudok érdeklődni, hogy kinek kell új kerítést csinálnia ebben a helyzetben, de aggaszt ez a helyzet és nem tudok aludni miatta, szóval jó lenne addig tudni mire számítsak.)

2022. jún. 18. 12:58
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Ez az alapvető, ezt ismerem, de speciális szabály vonatkozik a nyúlványos telkekre. "Nyúlványos telek esetében a nyúlványos telek és a visszamaradó telek közötti - az utcafrontival egyező irányú - közös telekhatáron álló kerítés megépítésének és fenntartásának a kötelezettsége a visszamaradó telek tulajdonosát (kezelőjét, használóját) terheli."

Ezt mondjuk nem tudom értelmezni.

2022. jún. 18. 13:45
 12/25 A kérdező kommentje:
De a kutyatulajdonos minket hibáztat...
2022. jún. 18. 13:46
 13/25 anonim ***** válasza:
És ha neki a bejarata a homlokvonal, akkor az a kerítés jobboldali neki. Tehat az ő kötelessége, kutyatól függetlenül is.
2022. jún. 18. 13:46
 14/25 A kérdező kommentje:
Szerintem az a homlokvonaluk, de elég gáz a telkek elhelyezkedése, egy csomó szabályt végigolvastam de nem mindent sikerül értelmezni, és belekavarodtam az egészbe.
2022. jún. 18. 13:52
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

Ha a kutya kilóg az utcára, akkor pláne szénné lehet őket most már bírságolni állatvédelmi törvény alapján.

Nem csak kerítéssel lehet a kutyát a kertjében tartani, elég sok megoldás létezik. Ha a kerítést valamilyen oknál fogva neked is kéne megcsinálni, de elmulasztod, a kutyák kapcsán akkor is őt büntetnék első körben és addig is.

Az csak egy következő hogy utána a kerítést kinek kell felhúznia.

Viszont bolond, hogy kötelezték valamire, és azt mondja, hogy nem teszi meg. Ennek meg lesz az ára (bünti, stb), és nem háríthatja át rád.

2022. jún. 18. 14:12
 16/25 A kérdező kommentje:

Sajnos sem a szomszéd, sem én nem vagyunk eleresztve IQ szinten. De amíg én az a fajta vagyok aki befosik mindenen mert nem tudja értelmezni a dolgokat a szomszéd az az agresszív ostoba aki nem mérlegeli a döntései következményeit, és megpróbálja másra hárítani a dolgokat.

(Azt is tagadta, hogy a kutyák az övéi lennének, de a környékbeliek igazolták, hogy ő tartja azokat a kutyákat.)

Nem tudom várjak-e az önkormányzattal hátha észheztéríti valaki, vagy amíg nem köteleznek engem kerítésépítésre ne foglalkozzak a dolgokkal. Vagy inkább menjek biztosra és csináljam meg mielőtt valami bajt okoz bosszúból.

Kicsit aggasztó a helyzet.

Köszönöm a válaszokat!

2022. jún. 18. 14:52
 17/25 anonim ***** válasza:

tegyük félre a törvényt..

Kerítést az épít(a kimért, pontos telekhatáron)akinek nagyobb szüksége van rá. Én is ezt tettem, megérte.Nem érdekelt a jog szerinti kötelezettség, körbekerítettem, oszt jónapot.

2022. jún. 18. 16:39
 18/25 anonim ***** válasza:
felesleges hatósághoz, bárkihez fordulni. Keríteni kell, és kész. Persze a telek pontosan legyen kimérve, a Földhivatal ezt igazolja.
2022. jún. 18. 16:41
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Egyre kacifántosabb az ügy. Ha a hatóság előtt letagadja, hogy övé a kutya, akkor ezt rövid úton kiderítik, pl. chip leolvasással. Ha nincs chip, akkor és ő továbbra is tagad, akkor elviszik a kutyákat.
2022. jún. 18. 17:27
 20/25 anonim ***** válasza:

Igazából mindegy.

A szomszéd feledata a kutyát a telken tartani.

2022. jún. 18. 20:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!