Önvédelem esetén mi számít arányosnak?
Tegyük fel (fiktív példa), hogy valaki belém köt és megütnek arcon (kiemelném, hogy nem én kezdeményezek).
Erre ha én hirtelen felindulásból megfogom a polóját a támadónak és több alkalommal ököllel arcon ütöm, amire esetleg eltörik orra/arc csontja, akkor ez jogos önvédelemnek számít vagy én okoztam 8 napon túl gyógyuló sérülést és engem vesznek elő?
A példa fiktív, nem történt meg.
A fiktív példádban az a kérdés, mekkora vagy te, és mekkora volt aki beléd kötött.
Ha egy vékony srác vagy vagy egy lány, a másik meg egy nálad erősebb, nagyobb, akkor a többszöri ütés még önvédelem. Ha te vagy a nagyobb, akkor az első pofon után már nem volt arányos amit tettél. Az már verés.
Nem várják el hogy támadás közben mérlegelj, ez még arányos-e. Azt várja el a törvény ami elsőre egyértelmű. Puszta kézzel neked esik egy zsebrambó, aki 30kg és alig áll a lábán mert részeg, ott elsőre tudod, hogy egy pofontól elájul, nem kell több az önvédelemhez. De ha simán utcán megtámadnak, nem tudod a másik meddig menne el, mire képes, ha hagyod akkor elővesz-e egy kést amivel leszúr, akkor ütheted addig amíg elájul vagy amíg el nem tudsz onnan menekülni.
Ez így ebben a formában nem áll meg. Akkor áll meg ha egyet ütsz tovább támad, majd mégegyet ütsz és ismét tovább támad. Ezért jeveslom inkább egy 9mm-es oldalfegyver vagy egy .45-ös beszerzését. Támad, egyet lősz megáll. Ha nem áll meg újra lőhetsz egyet, de hatékonyabb mint az ökölcsapás. Ha jól irányzod életfontosságú szerveit tudod roncsolni és az esélye hogy megáll megnő.
Kérdésedre válaszolva pedig az első mindenképp jogos lesz. Többi lövés csak ha tovább támad.
Ez relatív,példának:
Jön a norbi,a kötekedös hülyegyerek,és eléd áll és nem hagy elhagyni (ekkor már fenyegetésnek számít).
Elkezd anyázni,kötöszködni satöbbi és föl mérgeled magad.
És nem elég,el próbálnád menni,mert nem vagy annyira hülye hogy utcán verd ki a fogát,és tegyük fel teljes erőből pofon vág és lesel a földre,és megrúg,és te gyorsan elkapod a egyik lábát és jól megruházod.
Elvileg önvédelem,és felindulásból elköveted el.
És mivel valóságot nézzük:
Ugyan ez,csak a különbség hogy te vagy a 60-70 kilós 170 centis soványgyerek,és 100 kg-os norbika ezt csinálja,de tegyük fel,nem szaladsz mint a nyuszi,hanem automatikusan rúgod vágod-sörös üveget törsz rajta,és ott szédül ki,akkor megint más a helyzet,mert mivel ha nyenge vagy,akkor hogyan védted volna meg magad?
Amúgy ilyen ügyek 99% hogyan zajlik:
Behazudják hogy te kezdted,te oda mentél,és te anyáztál,meg te fellökted,nem hagytad béként stb..
De mindig számolj előre,nyilván egy pofonért nem fogod,és nem vághatod bele a fejszét,de mondjuk leverhetel akkorát hogy emlegeti azt a napot még..
És jogilag te húzzod a legjobbul,mert mivel hirtelen leütötted,ez is önvédelem,ha máshogy nézzük is..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!