Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Melegként felvehetem-e a...

Melegként felvehetem-e a férjem nevét?

Figyelt kérdés
Kicsit a magyar jogszabályokkal nem vagyok most tisztában, elvileg az EU miatt, hiába nem legális a meleg házasság, ugyanolyan jogokat biztosítanak nekünk is mint, a férfi-nő házasságra. Na most névviselés szemponjából, felvehetem-e a vezetéknevét? És ha igen akkor ha esetleg van benne olyan betű ami a magyar ABC-ben nem található meg azt is felvehetem vagy eltorzítva kell használjam?

2022. jún. 9. 21:20
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
29%
Te a férjed férje vagy?
2022. jún. 9. 21:24
 2/18 anonim ***** válasza:
96%

Nevet nemtől, szexuális irányultságtól függetlenül bárki változtathat nevet.

Nyilván normális kereteken belül, pl. nem fogják elfogadni ha Szivárványos Rin Tin Tin nevet akarnád. Illetve férfi csak férfi, nő csak női névre változtathat.

2022. jún. 9. 21:25
 3/18 A kérdező kommentje:

Igen tudok róla annak utána néztem, de itt most egy nem magyar hangzású vezetéknévről lenne szó. Mivel nem állunk egyenesági rokonságban és a melegházasság nincs a magyar emberek jogkörei között ezért érdekelne, most ilyenkor, hogy lehet eljárni.

Tegyük fel a férjem neve spanyol eredetű és tartalmazza az "ñ" betűt ami a magyar abc-ben nem található meg...

2022. jún. 9. 21:30
 4/18 anonim ***** válasza:
15%
Melyikőtök a nej?
2022. jún. 9. 21:31
 5/18 anonim ***** válasza:
62%

felre erted. Az EU azt mondja, hogy az eu mas orszagaban kotott hazassagot kell magyarorszagnak elismernie

Szoval ha egy ir pasi a brazil ferjevel magyarorszagra jon, akkor a brazilt a hazassag reven megilletik ugyanazok a jogok, mint ha sima hetero hazastars lett volna

Nem a meleg hazassagot kell magyarorszagnak tehat.

2022. jún. 9. 21:50
 6/18 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező, melyikőtökön volt a fátyol?
2022. jún. 9. 21:51
 7/18 A kérdező kommentje:

Nem értem félre. A férjemet ugyanúgy megilleti a tartózkodási jog mintha nővel házasodtam volna. Ez egész EU-ban így van. Teljesen mindegy ha a házasság egy országban el van ismerve, tehát Dániában két nő összeházasodik akkor azt magyarországon is el kell ismerni. Erről az EU-s legfelsőbb bíróság döntött.

[link]

2022. jún. 9. 22:17
 8/18 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező, ha ő a férjed, akkor te a neje vagy?
2022. jún. 9. 22:18
 9/18 anonim ***** válasza:
#7 ha erted, hogy mirol szol ez a dontes, akkor tudod, hogy a feltett kerdesedre a valasz az hogy nem
2022. jún. 9. 22:22
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Ja közben rájöttem, hogy ez a kérdés csak egy hangulatkeltő kamu. Eleve ki az aki egy ilyen volumenű kérdésben, egy anonim oldalon, főleg ebben a moslék kategóriában akar informálódni.
2022. jún. 9. 22:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!