Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Haszonélvezeti joggal rendelke...

Haszonélvezeti joggal rendelkező személy kiteheti a lakókat?

Figyelt kérdés

Van egy 100%-ig a tulajdonomban lévő ház. Jelenleg még nincs rajta haszonélvezeti jog!

De szeretnék adni ismerősömnek haszonélvezeti jogot mert én nem lakok otthon.

A házban a mamám meg a nővérem lakik. Állandóra be vannak jelentve de ki tudod őket jelenteni.

Ha az ismerősöm úgy gondolja hogy megunta a sok hülyeséget amit csinálnak akkor kirakhatja őket az utcára?

Albérleti szerződés nincs de még közmű számlákat sem fizetnek.

A nővérem élettársa is ott lakik de nincs bejelentve. Múltkor összevesztek. A nővérem rendőröket hívott és mivel nem volt bejelentve (a nővérem élettársa) de ott lakott a rendőrség mégis kirakta őt az utcára.

Az ismerősömben teljesen megbízok ezért ebbe ne is kössetek bele!

Nem költözik bele, engem nem tesz ki mert nem olyan személy inkább segít rajtam. Pl. Ő fizeti a közműveket ami nem 10 000-20 000 forint hanem majdnem 40 000.

Ha haszonélvezeti jogot adok neki pár hónapon belül úgy is megunja és kilakoltatja őket.

Utána le mond a haszonélvezeti jogról.

Itt az a fő kérdés hogy ő mint haszonélvezeti személy rendelkezik-e annyi joggal mint én tulajdonos?

Szóval szinte bármit megtehet csak nem adhatja el a lakást?!

2022. jún. 2. 17:58
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Eszedbe ne jusson!

Ha valakinek haszonélvezete van a házadon (lakásodon), akkor sokkal több joga van, mint neked. Még téged is kitilthat onnan.

2022. jún. 2. 18:05
 2/12 A kérdező kommentje:

Szerintem leírtam hogy:

''Az ismerősömben teljesen megbízok ezért ebbe ne is kössetek bele!''

Tudom hogy több joga van de akkor is megbízhatóbb mint a saját családtagjaim!

2022. jún. 2. 19:39
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
De minek az neked? Rakd ki a családodat, és kész.
2022. jún. 2. 20:23
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ilyen nincs, hogy "az ismerősömben teljesen megbízok".

ha a haszonélvezeti jogot neki adod akkor onnantól te sem szólhatsz bele abba mi legyen a tulajdonoddal, ellenben fizetheted rajta a költségeket, míg ő azt tesz vele amit akar.

Igen, haszonélvezőként eldöntheti ki lakjon benne, azonban megteheti, hogy kiadja bérbe és ez a pénz onnantól őt illeti nem téged. Egyedül eladni nem adhatja az ingatlant a haszonélvezője de minden másban ő dönt.

ha bajod van a családoddal akkor vállald fel és mond meg nekik te! Te is kirakhatod onnan őket és rohadtul lényegtelen hogy te dobod ki a saját családtagjaidat vagy felbérelsz erre valakit, ugyanúgy utálni fognak miatta és ugyanúgy nem fognak önként elmenni hanem pereskedni kell velük.

Soha semmilyen körülmények között ne adj haszonélvezetet senkinek! nem tudod visszacsinálni, nem tudod elvenni tőle utána akkor sem ha az akiben most teljesen megbízol az még sem úgy fog viselkedni ahogy te azt hitted.

"Utána le mond a haszonélvezeti jogról."

Ilyen nincsen. Ez csak egy feltételezés amit nem tudsz előre biztosítani. Rengeteg más módja van annak hogy megoldd ezt a helyzetet - ez nem tartozik közé.

2022. jún. 2. 20:44
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Erre mi szükség van?

Mert ebből garantáltan az lesz, hogy kipakol onnan téged is

2022. jún. 2. 20:54
 6/12 steven95 ***** válasza:
100%

A halála napjáig haszonélvezete lesz, ha úgy dönt soha nem mondd le róla. Idióta vagy. Már bocs. Kérdezz meg bárkit akinek tönkrement az élete: "mert megbíztam benne..." Magadon kívül senkibe se bízzál. Ha el akarsz veszteni egy házat, a házadat, csak tessék... Inkább adj neki - azonnal felmondható típusú- bérleti jogot. Az meg egy szép történet, hogy az ismerősöddel akarod kitetetni a szűrüket. Vágom, a kikötési és újra bekötési díjat akarod megúszni. Aztán, higy lehet állandót megszüntetni, mert tudtommal, ha nincs más címe, akkor simán kijelentéssel nem lehet 'hajléktalanná' tenni senkit.

Végül. Menj ügyvédi tanácsadásra. Fizeted a konzultációt. Elmonod mi a pontos célod és ő tájékoztat a lehetőségekről. Erre való az ügyvéd.

2022. jún. 3. 06:20
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
De miért nem te teszed ki őket? Ha haszonélvezetet kap, akkor te elveszíted az ingatlant, szóval ugyanott vagy.
2022. jún. 3. 07:45
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

“ Aztán, higy lehet állandót megszüntetni, mert tudtommal, ha nincs más címe, akkor simán kijelentéssel nem lehet 'hajléktalanná' tenni senkit.”

Nem is kell.

Tértivevényes ajánlott levélben közölni kell, hogy megszűnt a szívességi lakáshasználatuk, és 15 napot kapnak költözésre.

Ha nem akarnak kiköltözni, akkor polgári perben lehet őket kitenni

De a haszonélvező is csak úgy tudja kitenni őket, szóval nemhogy időt nem nyer, de semmit se, sőt

Nem mellesleg a haszonélvezet miatt illetéket kell fizetni.

Egyébként határozott időre is adható haszonélvezet

2022. jún. 3. 08:22
 9/12 anonim ***** válasza:
Végül mit csináltál?
2023. jan. 13. 06:07
 10/12 anonim ***** válasza:
Felfüggeszthetted volna a villany szolgáltatást az áramszolgáltatónál, máris sokat tennél azért, hogy maguktól elmenjenek, vagy legalább csökkentsék a veszteséged.
2023. jan. 13. 10:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!