Támogatnátok a halálbüntetés visszaállítását?
Előre szeretném leszögezni, Magyarországon azért szűnt meg 1990-ben a halálbüntetés, mivel az Alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes volt (az akkori Alkotmány 8. és a 54.§ alapján, előbbi kimondta, hogy alapvető jog lényeges tartalma nem korlátozható, utóbbi szerint
pedig mindenkinek veleszületett joga van az élethez). Ma már hasonló okokból nem is lehetne visszavezetni, mivel a magyar Alaptörvényen kívül az EU szerződéseivel és az Európai Unió Alapjogi Chartájával is ellentétes. Míg Alaptörvényt tudna módosítani az országgyűlés (bár népszavazni nem lehet róla, így kérdéses, hogy a képviselők mennyire a szavazók, mennyire egy hangos kisebbség, mennyire a többség és mennyire a saját belátásuk szerint döntenének), az EU-s résszel nem mehetünk szembe és jóval komplikáltabb, időigényesebb lenne változtatni rajta - már ha egyáltalán sikerülne.
Ettől eltekintve ma a világon közel 100 országban van lehetősége a bíróságoknak halálbüntetést kiszabnia. Országonként eltér, hogy milyen esetben és milyen feltételekkel szabhatják ki, de általánosságban azt lehet mondani, hogy csak a legsúlyosabb életellenes bűncselekmények büntetéseként alkalmazzák.
A kivégzés módszere szintén sokféleképpen változik: akasztás, golyó általi halál, méreginjekció, villamos szék, de egyes pletykák szerint (hivatalos forrást nem találtam mikor hallottam és utána olvastam) Kínában orvosilag eltávolítják az elítélt egészséges szerveit, hogy azokat betegeknek adják (a helyére nem tesznek semmit így az elítélt soha többet nem kel fel az orvosi altatásból).
Sokan támogatják és sokan ellenzik.
Ti támogatnátok a bevezetését, ha lenne rá lehetőség? Ha igen, miért? Ha nem, miért nem?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!