Mennyi idő a hagyatéki eljárás?
Édesapám múlt héten hunyt el 80 éves volt, nem volt neki végrendelete csak a 100ezer forintos nyugdíja az ami "örökölhető", tartozása se volt.
Egyetlen gyermeke vagyok, nincs gyerekem, se párom.
Hirtelen történt a halála és fel kellett vennem kölcsönt hogy el tudjam temetetni. Édesanyám se él már. Nem a pénzt akarom minden áron ne értsetek félre. Csak meg tudtam, hogy az e havi nyugdíja járni fog de az csak a temetés után a hagyatékin kapom meg.
Ha sok lenne a temetés akkor abból rendezném a maradékot, de lehet ez hónapok kérdése
Nem mindegy, múlt héten mikor halt meg. Ha még márciusban, akkor áprilisra már nem jár a nyugdíja.
Ha már áprilisban, akkor a béke egy lakcímen élő hozzátartozó felveheti jövő héten.
Nekem apukám júliusban halt meg, meg híre nincs a hagyatékinak. Barátnőm férje 2020 decemberben halt meg, most kedden volt a hagyatéki.
Részvétem. Nálunk június közepi haláleset után volt december közepén a hagyatéki. Sajnos ez eddig tart (akkor, ha nincs semmi fennakadás, mert szomszédainknál van, ahol évekig, de ott bonyolultabb a családi helyzet).
Csúnyán fog hangzani, de ha ennyire nincs pénze a családnak, akkor a haláleset napján fel kell venni az elhunyt bankkártyájával, amennyit lehet; tudom, hogy utólag ez már nem segít, de hátha másnak még fog. Nyilván senkinek nem ez az első gondolata ilyenkor, de erkölcsileg nincs benne kifogásolható, hiszen a temetésre kell.
Kérdező, apám is kórházban hunyt el, elvileg nála is tudott minderről a nyufig, mégis odautalták a következő havit.
Ha tudod a kártya pin-kódját, vedd fel. Aztán zároltasd a számlát.
Ha vele egy háztartásban élsz, és a posta hozta, akkor is odaadja a postás.
Ha a pint nem tudod, és nem vele élsz, vagy nem a postás hozza, akkor passz.
Nem lesz gond, mert te vagy/leszel az örökös.
A közjegyző lekér egy halálkori összeget, kiállítja a hagyatékit, a bank meg kiadja az örökséget (már ha maradt a számlán valami...) Az automata nyugtáját tedd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!