Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mennyi idő a hagyatéki eljárás?

Mennyi idő a hagyatéki eljárás?

Figyelt kérdés

Édesapám múlt héten hunyt el 80 éves volt, nem volt neki végrendelete csak a 100ezer forintos nyugdíja az ami "örökölhető", tartozása se volt.

Egyetlen gyermeke vagyok, nincs gyerekem, se párom.

Hirtelen történt a halála és fel kellett vennem kölcsönt hogy el tudjam temetetni. Édesanyám se él már. Nem a pénzt akarom minden áron ne értsetek félre. Csak meg tudtam, hogy az e havi nyugdíja járni fog de az csak a temetés után a hagyatékin kapom meg.

Ha sok lenne a temetés akkor abból rendezném a maradékot, de lehet ez hónapok kérdése

2022. ápr. 7. 19:10
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Szerettem volna temetési segélyt kérni, de a fizetésem miatt kb 4ezret adtak volna
2022. ápr. 7. 19:14
 2/17 anonim ***** válasza:
84%

Nem mindegy, múlt héten mikor halt meg. Ha még márciusban, akkor áprilisra már nem jár a nyugdíja.

Ha már áprilisban, akkor a béke egy lakcímen élő hozzátartozó felveheti jövő héten.

Nekem apukám júliusban halt meg, meg híre nincs a hagyatékinak. Barátnőm férje 2020 decemberben halt meg, most kedden volt a hagyatéki.

2022. ápr. 7. 19:18
 3/17 anonim ***** válasza:
88%

Részvétem. Nálunk június közepi haláleset után volt december közepén a hagyatéki. Sajnos ez eddig tart (akkor, ha nincs semmi fennakadás, mert szomszédainknál van, ahol évekig, de ott bonyolultabb a családi helyzet).

Csúnyán fog hangzani, de ha ennyire nincs pénze a családnak, akkor a haláleset napján fel kell venni az elhunyt bankkártyájával, amennyit lehet; tudom, hogy utólag ez már nem segít, de hátha másnak még fog. Nyilván senkinek nem ez az első gondolata ilyenkor, de erkölcsileg nincs benne kifogásolható, hiszen a temetésre kell.

2022. ápr. 7. 19:20
 4/17 anonim ***** válasza:
94%
Nekem kb. 4 hónap múlva volt.
2022. ápr. 7. 19:21
 5/17 A kérdező kommentje:
Múlt héten pénteken hunyt el, így jár a nyugdíja. De automatikusan nyilvántartja a kórházi rendszer a halottakat és azt mondták a Nyugdíjfolyosító tud már édesapámról. Ezért gondolom 12én nem vehetem fel a nyugdíját
2022. ápr. 7. 19:21
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha együtt laktatok, kérelemre kifizetik.

[link]

Itt megtalálod a nyomtatványt.

2022. ápr. 7. 19:27
 7/17 anonim ***** válasza:
89%

Kérdező, apám is kórházban hunyt el, elvileg nála is tudott minderről a nyufig, mégis odautalták a következő havit.

Ha tudod a kártya pin-kódját, vedd fel. Aztán zároltasd a számlát.

Ha vele egy háztartásban élsz, és a posta hozta, akkor is odaadja a postás.

Ha a pint nem tudod, és nem vele élsz, vagy nem a postás hozza, akkor passz.

2022. ápr. 7. 19:35
 8/17 A kérdező kommentje:
Tudom a pin kódját, az utóbbi hónapokban már kórházban volt és én intéztem neki mindent. Nagyon buta voltam hogy nem tettem félre az összeset, nem hittem hogy egyszer már nem lesz. És ha rajta van a nyugdíja és felveszem azzal nem lesz gond?
2022. ápr. 7. 19:38
 9/17 anonim ***** válasza:
90%

Nem lesz gond, mert te vagy/leszel az örökös.

A közjegyző lekér egy halálkori összeget, kiállítja a hagyatékit, a bank meg kiadja az örökséget (már ha maradt a számlán valami...) Az automata nyugtáját tedd el.

2022. ápr. 7. 19:42
 10/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Remélem nem húzodik el hónapokig csak én vagyok az egyetlen még élő rokona
2022. ápr. 7. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!