Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mekkora a büntetés egy ilyen...

Mekkora a büntetés egy ilyen esetben?

Figyelt kérdés

Az ügynek három résztvevője van, "A" személy, "B" személy és én. Én nem ismerem a "B" személyt, "A"-t viszont igen. "A" megkér, hogy intézzek el valamit "B"-nek, és hoz egy meghatalmazást, amiben ott vannak "B" adatai, az én adataim, tanúk. Aláírom, elintézem.

Ha utólag kiderül, hogy "B" úgy írta meg a meghatalmazást, hogy nem volt kitöltve az a személy, akit meghatalmaz, és abban a hitben volt, hogy "A"-t hatalmazza meg, "A" viszont engem írt be, és "B" nem is tud rólam, akkor én kerülhetek bajba? Vagy a másik eset: tudta, hogy engem hatalmaz meg, de "A", aki a közvetítő volt, már máshogy mondta el, hogy hogyan kéne eljárni "B" nevében. Ebben az esetben ki kap büntetést, és milyen mértékűt? Függ az ügy elbírálása attól, hogy mi volt a meghatalmazás tárgya?

(Ez csak elméleti kérdés.)

2022. márc. 23. 22:54
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Zavaros, szóval csak csak az elejére: aki kitöltetlen papírt aláír az nem reklamálhat semmiért. A tanúk meg bűnösök.
2022. márc. 23. 23:09
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek 1-essel.

B aláírta a meghatalmazást. Ha akkor nem volt kitöltve a meghatalmazott neve, akkor ez az ő baja. Mint ahogy az is, ha nem mondta el rendesen, mit akar.

2022. márc. 23. 23:18
 3/8 A kérdező kommentje:
Tehát idehoznak elém egy kitöltött meghatalmazást, amit csak alá kell írnom. Aláírom, eljárok ahogy A mondta. Ha feljelentene "B", akkor kerülhetek bajba?
2022. márc. 23. 23:33
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem.

Viszont B kerülhet bajba, ha te utólag följelented őt rágalmazás vagy hamis vád bűntette miatt. :-)))

2022. márc. 23. 23:36
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
#3: Plusz még ott vannak a tanúk akiknek mind a két aláírásnál jelen kellett volna lenniük, szorulnak ők is!
2022. márc. 24. 00:07
 6/8 A kérdező kommentje:
Engem az érdekel, hogyha jóhiszeműen segítek egy barátomnak azzal, hogy a barátjának segítek, de valaki átver valakit, akkor én milyen bajba kerülhetek.
2022. márc. 24. 00:14
 7/8 anonim ***** válasza:
#6? Tehát gyakorlatilag egy ismeretlennek segítenél a "barátod" bemondására valami sajtpapír alapján? Hát ekkora lúzer gondolom nincs a világon, még elméletileg sem. De azért írhatnál egy fiktív példát.
2022. márc. 24. 00:57
 8/8 A kérdező kommentje:

Fiktív példa: Egy cégnél dolgozok B-vel. B megkéri A-t, hogy hozza el neki a céges ajándékbögrét. A nem hozhatja el, mert nem ott dolgozik, ezért megkér engem, hogy menjek el B nevében. B elvileg tud rólam, elhozom a céges bögrét, kiválasztom a pirosat. B feljelentést tesz, miszerint ő aláírt egy félig kitöltött meghatalmazást, amire az volt az ígéret, hogy A neve kerül, és hogy a kék bögrét hozza el neki.

Lehet-e ebből bajom? Nyilván nem erről van szó, de jól szemlélteti a körülményeket.

2022. márc. 24. 01:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!