Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a büntetés ha rögtön a...

Mi a büntetés ha rögtön a felmondás után abbahagyom a munkámat?

Figyelt kérdés
Van ez a 3 hónapos szabály, felmondás után annyit kell még dolgozni, de milyen büntetések fordulhatnak elő ha ezt nem tartom be? Vagy esetleg ha bejárok még 3 hónapig, de mindig kések, nem végzem el rendesen a munkát? Kirúgni nem tudnak már...
2022. márc. 15. 17:49
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
89%
Milyen 3 hónapos szabályról beszélünk?
2022. márc. 15. 17:51
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
A felmondási időt (30 nap szokott lenni, ez a 3 hónap nagyon soknak hangzik) le kell dolgoznod, és persze normálisan. Ha szabotálod a munkát ugyan nem rúghatnak ki, de akkor azt se várd el, hogy kifizessék az olyan munkát amit nem, vagy rosszul végzel el.
2022. márc. 15. 18:01
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem mész be dolgozni, az tuti, hogy nem fizetik ki.

Ha pedig késel és nem látod el a feladataid rendesen, az is szerződés szegés, ahogy az előbbi is. Valszeg jogi útra nem terelik, de én úgy gondolom, hogy legyen már annyi az emberben, hogy ellátja tisztességesen a feladatát, addig amíg alkalmazásban áll és ugyanannyi fizetést is kap érte.

2022. márc. 15. 18:12
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Egy hónap szokott lenni a felmondási idő, de közös megeggyezéssel el lehet tekinteni tőle. Akár már másnap is mehetsz az új munkahelyre, ha meg tudtok egyezni.
2022. márc. 15. 19:12
 5/12 anonim válasza:
77%
Menj el táppénzre ha nem akarod ledolgozni
2022. márc. 15. 19:50
 6/12 anonim válasza:
100%
A felmondási idő hossza mindig az adott munkáltatótól és a pozíciónktól függ – ha nem tudjuk, nekünk mennyi a felmondási idő, keressük elő a munkaszerződésünket, mert kötelező jelleggel tartalmaznia kell ezt az információt! A határozatlan idejű munkaszerződések a legtöbb esetben 30 és 90 nap közötti felmondási időt rögzítenek, de különleges esetekben a felmondási idő lehet ennél hosszabb, akár 6 hónap, vagy 1 év is (ennyi lehet a maximális felmondási idő).
2022. márc. 15. 19:53
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Nézd meg mi van a szerződésedben. Legrosszabb esetben bíróságra is vihetik az ügyet.
2022. márc. 15. 21:06
 8/12 2*Sü ***** válasza:
100%

> Kirúgni nem tudnak már...

Viszont a felmondási időre járó díjat visszakövetelheti tőled, amit köteles vagy megtéríteni. Ezen túlmenően a felmondási idő le nem töltéséből származó károkat is megtéríttetheti veled.

> Vagy esetleg ha bejárok még 3 hónapig, de mindig kések, nem végzem el rendesen a munkát?

Akkor nem a teljes felmondási idődet nem töltötted le, hanem csak egy részét. Ennek is lehet munkaügyi per és kártérítés a vége.

2022. márc. 15. 22:08
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Nem tervezek ilyet csinálni ha nem lesz rá szükségem, meg alapból még gyakornok vagyok, csak érdekelt a jogi része.

Gondoltam, hogy ilyenkor fizetés nem lesz, csak sok horror sztorit olvastam, hogy felmondás után végig szivatták az embert, ezért gondoltam, hogy ha jogilag engedett akkor én nem fogom majd ezt hagyni és csak lelépek. De nyilván remélem nem fog ilyen történni.

2022. márc. 17. 00:20
 10/12 2*Sü ***** válasza:
100%

> Gondoltam, hogy ilyenkor fizetés nem lesz

Amennyire én tudom, jogszerűen ki kell fizetni a felmondási időre járó bért. Csak éppen vissza fogja a munkaadó perelni. Esetleg a munkaadó a felmondási idő alatt azonnali hatályú felmondást eszközölhet. (Szóval a „kirúgni nem tudnak már” nem teljesen igaz.)

> hogy felmondás után végig szivatták az embert

Ami a munkaköri leírásodban van, azt meg kell tenni, függetlenül attól, hogy könnyű-e vagy nehéz, látod-e értelmét vagy sem. Ami meg nincs a munkaköri leírásodban, azt meg megtagadhatod mindenféle következmény nélkül. Ha meg a szívatás jellege olyan, akkor az meg akár megalapozhatja az okát az azonnali felmondásnak (függetlenül attól, hogy a a munkaadó vagy a munkáltató mondott-e fel).

> én nem fogom majd ezt hagyni és csak lelépek

Előbb próbálj kimeríteni minden más lehetőséget. Pl. a kommunikáció, a dolgok megbeszélése sok problémát tud megoldani, és sok problémának tudja elejét venni.

2022. márc. 17. 00:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!