Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehet a biztonsági őr?

Mit tehet a biztonsági őr?

Figyelt kérdés
ha mondjuk elkapnak valakit a tescoba és beviszik a szobába hogy átmotozzák,mit csinálhatnak vele?ha azt mondja az ember hogy én nem megyek be akkor kényszeríthetik?és muszály megvárni a rendőröket?
2010. szept. 13. 11:02
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

"Ööö, ha elé áll, akkor nem a személyes szabadságában korlátozza? Ezek szerint a szomszéd legálisan zárna be a házába, ha úgy gondolná, mert magánterület?"

ez egy trükkös dolog.

ha úgy zár be, hogy párhuzamosan hívja a rendőrséget és azért zár be, mert szerinte elloptál valamit, akkor első körben jogos. ugyanis visszatarthat a rendőrség megérkezéséig. de, ahogy azt mondták, csak arányosan.

ha te békésen álldogálsz, akkor akkor ő is csak ennyit tehet. ha te nekálsz verekedni, akkor ő is lecsaphat.

alapvető szabály, hogy jogsértésre nem felelhetsz jogsértéssel, azaz ha valaki (szerinted) a személyes szabadságodban korlátoz, akkor sem eshetsz neki, mert az önbíráskodás és te mindenképpen megszívod. ha pedig még igaza is volt, akkor duplán megszívod.

2010. szept. 13. 13:02
 12/26 anonim ***** válasza:

Szerintem ha nem hepciáskodsz, hogy mik a jogaid,semmi közük hozzá stb akkor két perc és mehetsz.A gyereket TE hagytad kint,amit nem tudok felfogni miért hagytad TE önszántadból egyedül kint és ez miért az őrök hibája?egyébként ha közlöd akkor valamelyik biztos kikisér,vagy behozza a gyereket hozzád.Én sem vagyok tolvaj de ha megkérik,hogy mutassam meg a táskám megmutatom,megköszönik és viszlát.EZ A MUNKÁJUK!

A biztonsági őr megteheti:

Megkérhet, hogy mutasd meg a táskád,de nem nyúlhat bele.

Megkérhet,hogy pakold ki a zsebed, de nem nyúlhat bele

Megteheti, hogy a rendőr kiérkezéség visszatartson,sőt ha veszélyesnek ítél(lökdösöd,verekszel,fenyegeted) jogában áll műanyag kötözővel megkötözni és úgy átadni a rendőrnek.

Nem igazoltathat.

Te megteheted:

Az intézkedés után,ha sérelem ért akkor magánvádban feljelentést tenni a rendőrségen vagy a vagyonőri kamaránál.

2010. szept. 13. 13:27
 13/26 anonim ***** válasza:
Sajnos a hiradásokból láthatjuk, hogy a biztonsági őr mindent megtehet: megverhet, leüthet, megölhet :( persze csak ha gyönge nő vagy! :( egy kigyúrt maffiózó nyugodtan kisétálhat mellettük, hozzá se mernek szólni :((
2010. szept. 13. 13:29
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

"Ezek szerint a szomszéd legálisan zárna be a házába, ha úgy gondolná, mert magánterület?"

Durva lenne, ha a tolvajt nem foghatnám meg a saját házamban!

2010. szept. 13. 13:30
 15/26 anonim ***** válasza:

Új válaszadó vagyok.

Úgy gondolom, hogy a Te esetedben nem lehet elintézni az ügyet egy "szimpla bocsánattal", - mivel a gyermekedben félelmet kelt az incidens óta a vásárlás. Ezt akár ügyvéddel is megvitathatnád, ugyanis ebből kártérítési per is lehet,- ha nagyon "kötöd az ebet a karóhoz".

Hétköznapi dolog, hogy biztonsági őrök őrzik még a kutyaürüléket is ebben az országban, - mert "pénzérme nem csörren meg az aszfalton"...

DE! Amennyiben hibáznak, - márpedig most azt tették, - feleljenek az elkövetett hibáikért!

Havi 90 rugóért, - pláne létminimumra jelentve, - nem engedhető meg az "Úgy láttam...", ill. "Lehetséges..." megközelítés, - vagy történt valami, vagy nem.

Arra viszont nincs bocsánat, hogy azóta a gyermekedet sokkolja minden várárlási szándékod, - és nem a Te hibádból!

Más részletek...

Magyarországon csak olyan ember korlátozhatja TÖRVÉNYESEN egy másik ember személyi szabadságát, amelyik hatósági jogkörrel van felruházva. Bíró,... Ügyész,... Ügyészségi nyominger,... Rendőr,... Vámőr,... Fegyőr,... Úgy gondolom, hogy meghatározott, speciális esetekben a tűzoltó is ide tartozik.

A személyi szabadság korlátozását nagyobb súllyal veszik figyelembe a bíróságok, mint a "könnyebb fajsúlyú" kényszerítőeszközök használatát.

Megtörtént eset:

Hivatásos őrként dolgoztam egy állami cégnél.

Tele voltunk aggatva mindenféle "földi jóval", - úgy járőröztünk terepen. Nagyon részletesen, időről-időre felkészítettek, továbbképeztek minket mind elméletben, mind gyakorlatban.

Az egyik ilyen felkészülés alkalmával - a "változatosság kedvéért" - a kényszerítőeszközök alkalmazásának rendjével foglalkoztunk.

(Milyen sorrendben használhatóak, Melyek ahasználatukat megelőző intézkedések, a használatukat övező szabályok, a használatukat követő intézkedések,... Ilyesmi.)

A pihent agyammal vettem a bátorságot és neki szegeztem a közvetlen parancsnokomnak egy olyan tartalmú kérdést, hogy miért súlyosabb megítélésű a bilincs használat, amikor a legrosszabb esetben "csak" eltörhetem vele a személyes szabadságában korlátozott ember kezét, - szemben ezzel, belehalhat a spray használatába az, aki rosszul "kapja tüdőre"...

A válasz:

"Azért, mert a bilincs használat a személyes szabadságot korlátozza."

Ennyi!

Tanultunk mint a güzü...

Fegyverhasználatot-, fegyvertartást-, fegyverviselést-, lövészetet-, tisztítást-, tárolást szabályozó szabályok tömkelegét - és kivétel nélkül, minden továbbképzésen számot kellet adnunk arról, hogy ismerjük ezeket.

A fegyverhasználatot is megelőzik intézkedések...

A fegyverhasználatnak vannak "esetei"...

A fegyverhasználatot követően is kell tenni intézkedéseket...

"A fegyverhasználat az emberre leadott, célzott lövés!"

1992-ben tanultam!

"Kerülni kell az emberi élet kioltását!"

"Tilos a fegyverhasználat szemmel láthatóan várandós kismamák ellen!"

"Sérült kezű ember nem bilincselhető meg!"

Ilyeneket...

Visszatérve az alaptémára:

A biztonsági őrnek annyi a joga, - kötelessége, - hogy a majdan intézkedő rendőr kiérkezéséig feltartóztathatja az általa megfogott személyt. Pont!

Kötelessége - viszont - a kényszerítőeszközt használni, ha a fizikai ellenállást tanúsító személy magatartását más módon nem tudja ellenőrzése alatt tartani.

Ez nem "Szent írás!", - eltelt jó pár év azóta, amióta ezeket megtanultam, anno.

2010. szept. 13. 14:50
 16/26 anonim ***** válasza:
82%
Nem a vásárlás sokkolta a gyereket, hanem az, hogy egyedül maradt az autóban. Ha a gyereket sokkolja azóta a vásárlás, az kizárólag anyuci hibája! Nem kell egy gyereket az autóban egyedül hagyni.
2010. szept. 13. 15:29
 17/26 anonim ***** válasza:

Ha beviszik - apástól - a motozóba, akkor boldog mosoly fog kiülni a gyermek arcára...

Egyezzünk meg annyiban, hogy személyesem ismerek, olyan kiskorú gyermeket, akinek az apját a gyerek előtt verték bilincsbe agyonképzett rendőreink és hónapokig nem szólalt meg ezt követően a gyerek.

Teljesen mindegy egy ilyen helyzetben, hogy hol van a gyerek, - az ijedelem, az ijedelem, a félelem, az félelem marad.

2010. szept. 13. 16:01
 18/26 anonim ***** válasza:
61%
Az olyan szülő aki a bolt előtt a kocsiban hagyja a gyermekét, börtönt érdemelne! A szülő hülyesége nem az őr hibája.
2010. szept. 13. 16:09
 19/26 A kérdező kommentje:

köszönöm mindenkinek a válaszokat!

és üzenem azoknak akik nem tartanak embernek amiért kint hagytam a gyereket a kocsiban hogy a gyerek lázas volt és én csak egy doboz kamilla teáért szaladtam be!ami kb 5 perc!nem nagy bevásároltam!de ha bevittem volna és esetleg ezekkel a válaszolókkal találkozom út közben,biztos ők néznének le hogy egy beteg gyereket miért viszek ilyen helyre!hát ennyi!vannak akik mindig jobban tudják mi kell a gyereknek mint a saját szülei!ja és utána rohantunk az orvoshoz!még egyszer köszönöm a válaszokat!

2010. szept. 13. 20:33
 20/26 anonim válasza:
85%
sose hagyd kint a gyerekedet sehol!!ez alap,nem is értem hogy tudtad megtenni.!!!
2010. szept. 14. 20:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!