Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha nem lakom a lakásban és a...

Ha nem lakom a lakásban és a haszonélvező sem én vagyok, csak tulajdonos, akkor fizetnem kell a költségeket?

Figyelt kérdés

A bátyám használja a lakást, én ezer éve nem voltam ott,ha mehetnék is, hiába van tulajdoni hányadom kis részben, a bátyám nem engedi meg.

Azt mondta, hogy csak akkor mehetek, ha ő is ott van, mert ő takarítja.

Ugyanakkor ő jár haza időnként aludni, én inkább nem megyek.

Mással is volt már hasonló szituáció?

Cuccaim szinte nincsenek is ott, max. pár könyv és néhány ruha.

Haza nem akarok soha menni, mert mérgező egy légkör.

2022. febr. 19. 13:01
 1/9 anonim ***** válasza:
82%
Milyen költségeket? A közös költséget igen. A közüzemi fogyasztásokat, amiket ő használ el (víz, gáz, áram, fűtés, ha nem központi), nem.
2022. febr. 19. 13:17
 2/9 anonim ***** válasza:
5%

Ha a lakás után nem fizet bérleti díjat, bármikor kiteheted, mitn jog nélküli, rosszhiszemü lakáshasználót!

Emellett te akkor mégy oda, amikor akarsz, ha a bátyád nem akar beengedni, akkor akár ajánlott levélben fel lehet szólítani a lakás kiüresítésere 30 napon határidövel. Ha ez idö alatt nem költözik ki, rendörökkel kilakoltathatod, zárat cserélsz és többé be sem teheti oda a lábát!

2022. febr. 19. 13:32
 3/9 anonim ***** válasza:
92%
Van haszonélvezeti jog a lakáson?
2022. febr. 19. 13:38
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A bátyád is a kecó tulajdonosa?
2022. febr. 19. 13:38
 5/9 anonim ***** válasza:
94%

Ugyanúgy használhatod a lakást, mint a testvéred. A költségeket is közösen kell fizetni.

Az, hogy ő takarít, semmire nem jogosítja fel. Nevetséges indok.

2022. febr. 19. 13:49
 6/9 anonim ***** válasza:
78%

Milyen arányban vagytok a bátyáddal tulajdonosok?

Van e valakinek (szülők, nagyszülők) haszonélvezete?

És nem, nem kell neked semmit fizetned, hanem a bentlakó dolga a fizetés. A közös költségé is, mert neki/miatta takarítják és világítják a házat, az ő szemetét viszik el.

Amit fizetned kell, az a közös költség felújítási alapjának a tulajdonhányadod szerinti része.

Amit tehetsz:

- A te hányadodra bérleti díjat kérsz a bátyádtól, vagy

- "Közös tulajdon megszüntetése iránti pert" indítasz

[link]

2022. febr. 19. 13:51
 7/9 anonim ***** válasza:
3%
Teljesen igaza van a bátyádnak.
2022. febr. 19. 13:52
 8/9 anonim ***** válasza:
0%
De miért kérne bérleti díjat, ha közös a tulajdon? 😂😂
2022. febr. 19. 13:53
 9/9 anonim ***** válasza:
76%

Túlhasználati díj akkor jár, ha közös tulajdonba nem engedi be az egyik tulajdonos a másikat.

Ha a másik saját jószántából nem lakik ott, és nem is akar beköltözni, akkor nem jár túlhasználati díj, mert lehetősége lenne neki is beköltözni.

Természetesen, ez csak akkor van így, ha nincs haszonélvező. Ha van, akkor ő mondja meg, hogy ki teheti be oda a lábát.

A lakás állagának megőrzésére fordított összeg a tulajdonosok költsége, közösen, a tulajdonrész arányában.

Ha nincs semmi megállapodás, se haszonélvező, akkor a rezsi fizetése is közös. Viszont ez ellen fel lehet lépni, és valahány hónapra (talán 6-ra) visszamenőleg perben is lehet követelni a rezsiköltséget a bent lakótól. Valamint, nyilvánvalóan, az elkövetkező időkre is szól akkor ez a dolog.

2022. febr. 20. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!