Mit tegyek nem tudom eladni a házam ?
Sziasztok ! Szerintetek mi folyik itt? Anyukám meghalt 3 éve ..vagyok én no és a báttyám..volt hagyatéki tárgyalás amibe az állt hogy fele fele a ház enyém és battyame..battyamrol tudni kell hogy át akar verni valahogy a házzal..Próbálnám eladni a házat,nem ott élek jelenleg battyam és a párja és a gyerekük él ott..utanna találtak bíróságon 1 testamentumot amibe az állt hogy a házat rám hagyta anyukám teljesen és hogy a battyamat kizarja teljesen.. igaz e az hogy törvényileg jár neki 10 százalék?
Az ami nagyon bosszant hogy az ügy nincs lezarva húzódik és sehol semmi nemtusom mikor lesz vége,de a papír hogy q ház az enyém nincs nálam! Tehát addig el se tudom adni a házat..szerintem battyam megtamadta az a testamentumot amibe az állt h enyém a ház és ezért lesz meg valamikor tárgyalás...szerintetek mit tudok tenni? Voltatok hasonló cipőben? Ügyvédem lecserelem mert egyáltalán nem segít. Nem is nagyon kommunikál velem.
Elvileg van hitel tartozás is de tudtommal biztosítva volt és halál esetén eltörlődik a hitel..bíróságon nem említettek ezt az állítólagos tartozást * ezt csak bátyám mondja nekem
Írta hogy nem itthon el
Amúgy kedves 3-as te igen? Mert lehet itt nem használjuk a testamentum kifejezést De olyan szó hogy enber nem is létezik
Cserelj ügyvédet mindenképp!!
Ez a kérdés nem a felnőtt párkapcsolatokba való, hanem a Politika -> Törvények, jog kategóriába.
Testamentum -> végrendelet.
Bennem is felmerült, hogy hol élt az anyukád, mert annak az országnak a törvényét kell érvényesíteni.
Van egy rossz hírem, ha Magyarországon van az egész történet: létezik olyan, hogy kötelesrész. Ez azt jelenti, hogy a hagyatékot felezitek. Az egyik gyerek kizárása ebből elég súlyos módon lehetséges csak, méltatlanság indokával, de ezt még életében kellett volna lerendeznie bíróságon.
A kötelesrészről itt olvashatsz többet: [link]
Ha a bátyád már korábban megkapta a részét pl ajándékozás formájában, x időre visszamenőleg, akkor azt bele lehet számítani valahogy, így tényleg jogos lehet az, hogy te kapj meg mindnent, de ezt bizonyítani is kell, vagy meg lehet támadni az ajándékozást. Ha a "testamentumban" van valami olyan indoklás, hogy azért, mert ő már megkapta a "jussát", azon jókat lehet majd pereskedni, talán van esélyed - de csak akkor, ha azt bizonyítani is lehet, ill. elismeri a testvéred.
Olyan nincs, hogy valaki felvesz egy több milliós hitelt, és fogja magát, meghal, és hoppá, már nincs is hitel. Hitel akkor is van, de max a teljes örökség értéke lehet az, tehát az örökségből elsősorban a hitelt kell rendezni, a fennmaradó részen lehet osztozkodni, az örökösöket nem adósíthatja el. Ha mégis olyan nagy a hitel, hogy nem fedezi a hagyatékot, akkor a hagyatékról le kell mondani.
Kérdés az is, hogy ki vette fel a hitelt, mire ment, stb. tehát ha felvettek egy hitelt a házra, és egy autót vettek a bátyád nevére, akkor is lehet kicsit csavarni a dolgokat bizonyos keretek között, de ha mondjuk a ház bővítésére vették fel a hitelt, akkor az is egy más tészta. Ezzel én sem vagyok tisztában
Kérdés nekem az is, hogy a "testamentum" hogy született. Otthon írta nagy magányában, mert akkor bekeretezheted, és kiakaszthatod képnek, és annyi, vagy legalább tanúk ellenjegyezték, netán közjegyző vagy legalább ügyvéd előtt írta, és mikor, pl. van-e újabb végrendelet, ami ezt felülírja.
Keress normális ügyvédet, de megjegyzem, az a benyomásom, hogy te is elég nehéz eset vagy. Nehezen fogsz fel dolgokat, és az ügyvéd dolga a jogi képviselet, nem a pszichológiai ápolás. Összeszedettnek kell lenni, pontokba tenni a kérdéseket, minden tényt leírni... Felkészülten kell az ügyvédhez menni, a testvéri sérelmeket, hogy gyerekkorodban csúnyán beszélt veled, meg kb. otthon hagyni.
Kérdés: joga van-e ott lakni a testvéred családjának - és milyen feltételek mellett mész bele.
Legfontosabb, hogy a közműveket kapcsoltasd le. Ezt a halotti anyakönyvi kivonattal meg tudod tenni, ha az anyukád nevén van a közmű (víz, áram, gáz...) így legalább már nem lesz kérdés, hogy ki fizeti azt. Hogy utána a bátyád saját nevén tudja-e bekapcsoltatni, az már más kérdés. Ha nem, akkor nyilván költöznek valahova, de ha igen, akkor nem a közös hagyaték összegét csapolja.
Hogy az elhunyt személy nevén létező előfizetést, stb. meg kell szűntetni, ill. át kell íratni, az nem rosszindulat, hanem kötelesség, ugyanis egy halott ember nem jogképes, nem lehetnek élő szerződései. Ezt rendezik legkésőbb a hagyatéki eljárás során, de van, amit a közjegyző intéz, és van, amit az örökösöknek kell.
Lehetőség van talán még a birtokvédelmi eljárást intézni önkormányzatnál lehet eljárni, talán ők kitehetik az öcsédet, de talán jobb lenne megegyezzen, hogy fizessen neked bérleti díjat.
Van olyan is, hogy kilakoltatási moratórium, vagyis a x ideig nem fogják kitenni őket ha cigánygyerekek potyognak az égből, akkor sem.
Hozzáteszem, ha ő bent lakik, vélhetően kb. szabotálni fogja az eladást.
Az lenne a legjobb, ha az egyikőtök kifizeti a másikat, és akkor övé a teljes lakás, mivel a bátyád lakik ott, az a kézenfekvő, hogy ő fizet.
Bírósági úton is el lehet adni az ingatlant, és akkor felezhettek, de ilyenkor szokott mindenki rosszul járni, mert a bátyád ugye balhézik, így olcsón lehet eladni, és kevesebb pénzen osztozkodhattok.
Tehát rengeteg kérdés, rengeteg téma merülhet itt fel, és ezeket rendszerezve fel kell írni, el kell intézni.
A szülő számláját zároltatni kell, a hagyaték jogerős rendezéséig, nehogy onnan szipkázzon pénzt, mert akkor azzal is megrövidít, és mehetne a feljelentés, pereskedés amiatt is.
Értékbecslés esetén ha ő meg akarja venni az ingatlanrészed, abban érdekelt, hogy minél kisebb értékre legyen becsülve, és fordítva. Ha viszont meg nem tudtok megegyezni, akkor idegennek adjátok el, és ez az értékbecslés mindenkinek rossz lenne. Hagyatéki értékbecslés során gyakran keveset számolnak fel értéknek, de eladás során ha nagy összegről van szó, akkor meg sokat kell adózni, de ez már másik nóta.
Ha nincs hova menniük, tényleg gyomor kell hozzá, hogy utcára tedd őket, de ez magán- és nem jogi vélemény.
Kíváncsi vagyok, hogy a #ma 07:55 ki szerint nem hasznos és miért, de mindegy.
Azzal egészíteném ki, hogy a közműszerződések felmondásához talán nem elég a halotti anyakönyvi kivonat, szükség lehet még az ingatlan földhivatalnál beszerezhető HITELES tulajdonlapjára. Ez kb. 10.000 Ft illetékkel adják ki, és 30 napig vagy meddig érvényes, tehát ennyi idő alatt kellene ezeket letudni.
Ha részletes tulajdoni lapot kérsz, akkor megtudhatod, hogy van terhelve az ingatlan adóssággal, már ha az van terhelve.
A hitelnél az a kérdés, hogy a halál előtt is megvolt-e, vagy közös számlán volt, és azóta vette fel a bátyád esetleg meghatalmazással. A hagyatéki eljárás során ugyanis az elhalálozás időpontjában lévő vagyonhelyzetet kell vizsgálni, ami utána történt, az nem számít, tehát akkor azt a bátyádnak kell rendeznie.
Ahogy írtam, az ügyvéd általában nem olyan, hogy akármikor felhívod, hogy eszedbe jutott egy kérdés, és válaszoljon, nyugtasson meg, és akkor ő ezt megteszi. Órabérben dolgozik, kérj időpontot, készülj fel, menj be fizess, stb. Akkor talán "beszélni fog".
#4 Nem azt írta, hogy nem Magyarországon él, ill. hogy az ingatlan nem Magyarországon van, hanem, hogy nem az ingatlanban él. Nagyon nem ugyanaz.
Ez úgy működik, hogy jön egy okos ember és lehúzza a válaszokat. Akit lehúznak az rosszul aludt és végigmegy az összesen és lehúzza. Indokolni nem kell, szopjon mindenki. Vannak lehúzós trollok is, akik csak ilyet csinálnak. Az oldalt az ilyesmi nem érdekli és helyesen viselkedik az is, aki nem foglalkozik az értékeléssel.
A kérdés rendkívül zavaros, jogilag nem értelmezhető, látszik, hogy a kérdezőnek lövése sincs és aki nem tudja miről van szó, a választ sem fogja érteni. Az ilyennek az se számít, hogy ügyvédet javasolsz, mert azt se érti.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!