Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A Bp. XV. kerületi önkormányza...

A Bp. XV. kerületi önkormányzatra nem vonatkoznak a törvények?

Figyelt kérdés

A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (Köznev. tv.) 4.§ 11. pontja értelmében intézmény átszervezésnek minősül minden olyan fenntartói döntés, amely az alapító okirat, szakmai alapdokumentum 21. § (3) bekezdés c)-j) pontjában felsoroltak bármelyikének módosulásával jár, kivéve a jogszabályváltozásból eredő módosítást és az olyan vagyont érintő döntést, amely vagyon a feladatellátáshoz a továbbiakban nem szükséges.

A Köznev. tv. 83.§ (4) bekezdés a) és c) pontja értelmében a köznevelési intézmény átszervezésével kapcsolatban a fenntartó döntése előtt ki kell kérni az intézmény alkalmazotti közössége, és a szülői szervezet véleményét. A törvény 83.§ (5) bekezdése alapján a vélemény kialakításához minden olyan információt hozzáférhetővé kell tenni a véleményezési joggal rendelkezők részére, amely a fenntartói döntés meghozatalához rendelkezésére áll. A vélemény kialakításához - az információk hozzáférhetővé tételének napjától számítva - legalább 15 napot kell biztosítani az érdekeltek részére.

Ehhez képest az előterjesztést 13-án nyújtották be, ezután történt a szülők tájékoztatása, a véleményeket bár meghallgatták, de ezekből semmit sem vettek figyelembe, majd 27-én változtatás nélkül megszavazták.

ma 07:15
 1/6 anonim ***** válasza:
Fordulj az ispánhoz, ha törvénytelenek.
ma 07:38
 2/6 anonim ***** válasza:

Kérdező, nem tudom mi történt, de általánosságban az, hogy meghallgatják és figyelembe veszik a véleményeket nem jelenti azt, hogy bármiben is változtatniuk kell azon amit csinálni akartak.

Sokan itt tévednek, hogy azt hiszik a véleményezési jog egyben azt is jelenti, hogy a másiknak bármit is úgy kell csinálnia ahogyan a bírálók szeretnék. Nem kell. Csak lehetőséget kell biztosítani ara, hogy el lehessen mondani a véleményt róla és meg kell hallgatniuk a döntéshozóknak.

Törvénytelenséget tehát önmagában az nem jelent, hogy "a véleményeket bár meghallgatták, de ezekből semmit sem vettek figyelembe, majd 27-én változtatás nélkül megszavazták."

ma 07:54
 3/6 A kérdező kommentje:
A törvény szerint 15 napot kellett volna adni az óvodások szüleinek a véleményük kialakítására. Engem 14-én pénteken értesítettek, hogy 17-én hétfőn tájékoztató lesz az óvodában. Az erre való meghívó sem tartalmazta, hogy a véleményünket meghallgatják és a törvény által előírt 15 nap sem volt biztosítva. Ezután még volt képük számonkérni, hogy amin ők évek óta dolgoznak (anélkül, hogy a szülőket erről megkérdezték volna), arra miért nem adunk alternatív, jobb, komplett tervet?! Szerintem, ha nekünk erre 1 munkanapot adtak, akkor az utóbbi évek alatt a terveik kidolgozására költött munkabért is vissza kéne szedni egy munkanap híján. Ez lenne erkölcsileg helyes. A jogainkat pedig megsértették!
ma 08:07
 4/6 anonim ***** válasza:

#3 Az információ közzétételének napja nem feltétlenül kell az a nap legyen amikor az előterjesztést hivatalosan beterjesztik. De mint mondtam nem ismerem a helyzetet, nem tudom mi történt.

Ahogy #1 írta, ha törvénytelenséget gyanítotok akkor van lehetőség ennek bejelentésére és a kivizsgálás elindítására.

Bár azt nem értem mit változtatna a helyzeten. Akkor is ugyanaz a testület hozna döntést és ugyanazon információk birtokában mint korábban. Te se változtatod meg a döntésedet csak mert valaki 2 nappal tovább tud téged unszolni róla hogy másképp legyen mint akartad.

ma 08:13
 5/6 A kérdező kommentje:
#4: Eszerint a törvények feleslegesek?
ma 09:02
 6/6 A kérdező kommentje:
A törvényesség látszatára sem kell adni?
ma 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!