Lehetséges a névváltoztatás ilyen formája?
ez jó kérdés. én is ezen merengek évek óta, mert eredetileg y -os a család , csak a mi águnkon i betű keveredett apai ágon a rendszerbe, és ugy maradt.
szóval én ugy tudom, hogy ez is névváltoztatásnak számít és minden iratot át kell íratni.
Szerintem a legjobb, ha megkerdezed az anyakonyvvezetonel, mert ugy latom, hogy elegge kulonbozoek ezek a nev dolgok. Tegnap valaki azt irta, hogy a kislanyat Kyra-nak akarja irni, de nem engedik, marad a Kira. Nem lehet az y atiratni, csak ha valamelyik szulo kulfoldi.
Szerintem inkabb kerdezd meg az anyakonyvest, o mondja a tuti valaszt neked!
Családi név:
2004. január 1-től megváltoztak a születési családi név viselésére vonatkozó szabályok:
A gyermek – szüleinek megállapodása alapján az anyjának vagy az apjának családi nevét
viseli.
A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös
gyermekének csak azonos családi neve lehet.
A közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét
viselheti.
A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi
nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb kéttagú lehet.
A házasulóknak a házasságkötést megelőző eljárás során meg kell állapodniuk, hogy a
házasságból származó gyermekek az apa vagy az anya családi nevét, vagy mindkét szülő
családi nevéből képzett, legfeljebb kéttagú családi nevet viselik.
A közös házassági nevet viselő szülőknek ilyen megállapodást nem kell tenniük.
Utónév:
Anyakönyvezni egy vagy két – a gyermek nemének megfelelő – a szülők által meghatározott
sorrendben, legfeljebb két utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított
utónévjegyzékből.
Amennyiben a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, a Magyar
Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről.
Amennyiben a szülők vagy azok egyike nem magyar állampolgár, a gyermek utónevét a nem
magyar állampolgár szülőre vonatkozó szabályok szerint is lehet anyakönyvezni.
A születési név megváltoztatása
Magyar állampolgár születési családi és utónevének megváltoztatását – kérelmére – a
belügyminiszter engedélyezheti.
A név megváltoztatására irányuló kérelmet személyesen kell benyújtani a lakóhely szerint
illetékes anyakönyvvezetőnél.
A kérelemnek tartalmaznia kell:
- a kérelmező személyi adatait, személyi azonosítóját, családi állapotát, házasságkötésének
helyét, idejét, lakóhelyét, értesítési címét, személyazonosságát és magyar
állampolgárságát igazoló okiratának számát és érvényességi idejét,
- amennyiben a kérelmező házas (férjes, nős), a névváltoztatással érintett házastárs
személyi adatait, személyi azonosítóját,
- amennyiben a kérelmezőnek kiskorú gyermeke(i) van(nak), úgy a kiskorú gyermek(ek)
személyi adatait, személyi azonosítóját,
- a kérelem indoklását,
- nyilatkozatot arról, hogy a kérelmező – születési vagy házassági – nevét a belügyminiszter
korábban megváltoztatta-e.
A kérelemben meg kell jelölni azt a családi és utónevet, amelyet a kérelmező új névként kíván
viselni.
A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező, valamint azon személyek anyakönyvi kivonatát,
akiknek anyakönyvi bejegyzését a névváltozás érinti.
Akinek a névváltoztatását a belügyminiszter engedélyezte, az új nevet az erről szóló okirat
kézhezvételétől jogosult és köteles viselni.
A kérelem illetékköteles (jelenleg első névváltoztatásnál: 10.000,-Ft, a másodiknál: 20.000,-
Ft). Nagykorú személyek közös kérelme esetén az illetéket személyenként kell leróni.
Még ezt is találtam (bár nem derült ki, hogy családnévről, vagy keresztnévről van-e szó az esetedben):
A magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, történelmi név, régies írásmóddal írott családi név felvételét - különös méltánylást érdemlő körülmények kivételével - az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter nem engedélyezi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!