Kell-e engedélyt kérnem a tulajdonostól szobák és berendezési tárgyak fotózásához az alábbi esetekben?
Amatőr hobbifotósként szeretnék olyan kompozíciókat fotózni, amelyeken szobák és berendezési tárgyak láthatók. (Csak tárgyakat fotózok.) Szeretném, hogy jogilag rendben legyenek a képeim, de a jogszabályokat és a netet bújva nem találtam szoba- és lakásbelsők fotózására vonatkozó törvényeket.
Két helyszín esetében érdekel a kérdés:
1. Általam bérelt lakás (ahol életvitelszerűen élek)
2. Általam kifizetett apartman/hotelszoba (ahol mondjuk a családdal nyaralunk)
A fotóimat szeretném megmutatni másoknak is. Olyan weboldalakra tölteném fel, amelyen megjelenhetnek reklámok, de nekem nem származik ebből semmilyen bevételem (pl. közösségi oldalak, Facebook, Instagram). Üzleti/kereskedelmi célra nem használnám a képeket.
Elsősorban konkrét jogszabályok érdekelnének, amelyek erre vonatkoznak, ezért aki "igen"-nel válaszol, az legyen szíves konkrét jogszabályt is megnevezni/linkelni.
#10: "Bárkivel megállapodhatsz, hogy engedje a fotózást."
Azért a bárkivel az túlzás. Nem fogok random albérlethirdetőket hívogatni 15 db hobbifotó miatt... Leginkább a saját otthonom jöhet szóba, vagy ha még valahol pihenek év közben.
Engem igazából az érdekelne, hogy ha a tulajdonos perelhet, akkor ezt mire hivatkozva teheti jogszabályi szinten. (Tegyük fel, hogy egy nagyon olcsó apartman ÁSZF-je nem tartalmaz semmilyen fotózásra vonatkozó részt, tehát nem engedélyezi, de nem is tiltja.) Műremeknek számít egy lepukkant szoba, és a tulaj szerzői jogait sértem? Vagy kártérítést követelhet arra hivatkozva, hogy nem kizárólag lakhatás céljára vettem igénybe a szobát, hanem csináltam 15 db képet is? Be fognak ezért perelni? Vagy kitiltanak, és nem mehetek vissza többet? Mi a legrosszabb forgatókönyv, ami bekövetkezhet jogi értelemben?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!