Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kell-e engedélyt kérnem a...

Kell-e engedélyt kérnem a tulajdonostól szobák és berendezési tárgyak fotózásához az alábbi esetekben?

Figyelt kérdés

Amatőr hobbifotósként szeretnék olyan kompozíciókat fotózni, amelyeken szobák és berendezési tárgyak láthatók. (Csak tárgyakat fotózok.) Szeretném, hogy jogilag rendben legyenek a képeim, de a jogszabályokat és a netet bújva nem találtam szoba- és lakásbelsők fotózására vonatkozó törvényeket.

Két helyszín esetében érdekel a kérdés:

1. Általam bérelt lakás (ahol életvitelszerűen élek)

2. Általam kifizetett apartman/hotelszoba (ahol mondjuk a családdal nyaralunk)

A fotóimat szeretném megmutatni másoknak is. Olyan weboldalakra tölteném fel, amelyen megjelenhetnek reklámok, de nekem nem származik ebből semmilyen bevételem (pl. közösségi oldalak, Facebook, Instagram). Üzleti/kereskedelmi célra nem használnám a képeket.

Elsősorban konkrét jogszabályok érdekelnének, amelyek erre vonatkoznak, ezért aki "igen"-nel válaszol, az legyen szíves konkrét jogszabályt is megnevezni/linkelni.

2022. febr. 7. 16:24
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

#10: "Bárkivel megállapodhatsz, hogy engedje a fotózást."

Azért a bárkivel az túlzás. Nem fogok random albérlethirdetőket hívogatni 15 db hobbifotó miatt... Leginkább a saját otthonom jöhet szóba, vagy ha még valahol pihenek év közben.

Engem igazából az érdekelne, hogy ha a tulajdonos perelhet, akkor ezt mire hivatkozva teheti jogszabályi szinten. (Tegyük fel, hogy egy nagyon olcsó apartman ÁSZF-je nem tartalmaz semmilyen fotózásra vonatkozó részt, tehát nem engedélyezi, de nem is tiltja.) Műremeknek számít egy lepukkant szoba, és a tulaj szerzői jogait sértem? Vagy kártérítést követelhet arra hivatkozva, hogy nem kizárólag lakhatás céljára vettem igénybe a szobát, hanem csináltam 15 db képet is? Be fognak ezért perelni? Vagy kitiltanak, és nem mehetek vissza többet? Mi a legrosszabb forgatókönyv, ami bekövetkezhet jogi értelemben?

2022. febr. 14. 22:34
 12/13 anonim ***** válasza:
Alapban senkit se érdekel. Csak ha vmi nagyon provokatívat csinálsz és felismerik a helyszínt.
2022. febr. 14. 22:39
 13/13 anonim ***** válasza:
Szerintem ezt rettenetesen túlaggódod.
2022. febr. 15. 07:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!