Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Házassági név esetén a nő...

Házassági név esetén a nő elhagyhatja második utónevét?

Figyelt kérdés
Pl Kovács Zoltán és Kiss Beáta Jolán esetén lehet-e Beátából Kovács Zoltánné Kiss Beáta? Vagy külön névváltoztatás kell a Jolán elhagyásához?

2022. febr. 2. 08:51
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
96%
Önkormányzatnál tudsz érdeklődni, hogy milyen név változtatási lehetőségek vannak.
2022. febr. 2. 09:01
 2/18 Andizsuzsi ***** válasza:
96%
Nem. A házassági név felvételével nem lehet születési nevet módosítani.
2022. febr. 2. 09:26
 3/18 anonim ***** válasza:
31%
Eéagyni szerintem el lehet, nem módosítja, hisz mikor valaki a férje nevét veszi fel teljesen akkor is elhagyja a keresztnevét is ha úgy vesszük.
2022. febr. 2. 09:33
 4/18 anonim ***** válasza:
96%

Sajnos nem.

Teljesen külön szálon fut a két dolog: az utónév változtatása iránti kérelem (az egyik elhagyása is az) egy hosszadalmasabb procedúra, valamennyi illeték is van rá (talán 10e), míg a házassági név esetén elég az anyakönyvvezetőnél nyilatkozni a házasságkötés előtt a viselni kívánt névről, és nincs külön díja. (Onnan tudom, hogy én is el akartam hagyni a 2. keresztnevemet 10 éve, és nem lehetett ebben a formában.)

2022. febr. 2. 09:54
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Külön eljárás kell mindkettőhöz.
2022. febr. 2. 10:05
 6/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem, ez névváltoztatás lenne, ami nem függ össze a házassági név választással, nincs a törvényes lehetöségek között.
2022. febr. 2. 10:06
 7/18 anonim ***** válasza:
22%
Sógornőm valahogy megoldotta. :) Annyira hosszú volt a neve, hogy kapott az alkalmon, hogy lerövidítse a nevét. Felvette a testvérem vezetéknevét, és csak az első keresztnevét tartotta meg. Nem tudom hány kérelemmel jutott el erre, de meg lehet oldani az a lényeg. :)
2022. febr. 2. 10:31
 8/18 anonim ***** válasza:
26%

Anyósomat vittem két éve személyit csináltatni, megkérdezték, szeretné-e mindkét keresztnevét a személyibe. Nem kérte.

A viselt neve változott csak, a születési maradt.

2022. febr. 2. 10:36
 9/18 Andizsuzsi ***** válasza:
90%

"Nem tudom hány kérelemmel jutott el erre"

Eggyel, amivel a születési nevét megváltoztatta.

2022. febr. 2. 11:27
 10/18 anonim ***** válasza:
74%
nem lehet. sot ha a ferjnek 2 keresztneve lenne, mindkettot fel kene vennie a felesegnek, es a feleseg se hagyhatna ki az egyik keresztnevet
2022. febr. 2. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!