Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A férjem velem tarthat majd?

A férjem velem tarthat majd?

Figyelt kérdés

Jelenleg a vőlegényem, de hamarosan összeházasodunk. Ő sajnos nem EU-s állampolgár, de európai. Jelenleg az ő országában élünk, de itt nyilván szerényebbek a körülmények. Ő nem egy nagyravágyó ember, örül a kis dolgoknak is. A gond az, hogy ebben az országban soha nem lesz saját fedél a fejünk felett, mert az itteni fizetések még a megélhetésre is éppen, hogy elegendőek, de vannak családok akiknek még arra sem elég.

Ezért felvetettem a vőlegényemnek, hogy miután összeházasodunk, menjünk ki külföldre és keressük meg a házra valót. Nem 1-2 éves projektről van szó, de szerintem megéri még tíz évet is kint gürizni. Nehéz több generációval együtt élni, és más zsebét sem tömjük szívesen. Külföldön ez nyilván más, mert albérlet mellett is félre tud tenni az ember. Mindketten jó szakmával rendelkezünk, én jelenleg műtős nővér vagyok, tehát az EÜ-ben bármikor el tudok helyezkedni.

Probléma: mivel a vőlegényem nem EU-s állampolgár, így ő csak 90 napot tartózkodhat az EU határain belül. Minden további naphoz már kell a vízum, amit nem olyan könnyű megszerezni. Én úgy tudtam eddig, hogy házasság esetén a férjem is jöhet velem, nem kell neki vízum.

Most egy ismerőstől azt hallottuk, hogy rengeteg csalás történt: számos magyar nő kötött áll-házasságot nem EU-s férfiakkal, mindezt pár száz euróért cserébe. Aztán a férfi kiment az EU-ba és éli a világát, de az asszonyt azóta sem látta.

Ebből kifolyólag állítólag hoztak egy törvényt, mely szerint minimum 3 év házasság esetén mehet a férj (vagy feleség) az EU-ba, úgy hogy már nem lesz belőle probléma.

Ez engem ledöbbentett, mert mi évek óta együtt vagyunk, együtt is élünk. Nem a papírok miatt vagyunk együtt és tervezzük a családot is!

Esetleg van itt olyan aki TÉNYLEG JÁRTAS a témában és tudna biztos információt adni? A férjem nélkül én sem megyek, de az 3 év kihagyást jelent és az szerintem elég durva. Megértem azt, ha valahogy szeretnék megállítani a csalókat, de mi tényleg nem vagyunk azok.

Valami tipp?

2022. jan. 28. 16:54
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
melyik országban vagytok most?
2022. jan. 28. 17:37
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Konkrétan melyik ország állampolgára?
2022. jan. 28. 19:37
 3/9 A kérdező kommentje:
Szerb!
2022. jan. 28. 19:40
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Tud magyarul?
2022. jan. 28. 19:43
 5/9 A kérdező kommentje:
Ért valamennyit, de beszélni nem tud. Tehát nem :/
2022. jan. 28. 19:52
 6/9 anonim ***** válasza:

Kár, meg lehetett volna próbálkozni az egyszerűsített állampolgársággal (tuti van egy magyar felmenője)

Fog kelleni neki munkavállalási vízum

2022. jan. 28. 20:42
 7/9 A kérdező kommentje:
A nagymamája magyar volt, de nem tanította meg a gyerekét, így a párom sem tanulta meg. Beszigorítottak, most elég jól kell beszélnie ahhoz, hogy megkapja. A magyar pedig a világ egyik legnehezebb nyelve :S
2022. jan. 28. 20:47
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, én láttam olyan kínait, aki akcentus nélkül beszéli a magyart, és fejből sz orrom előtt kézzel megírt egy másfél A4 oldalnyi magyar szöveget, amiben az utolsó vessző is jó helyen volt. Szóval ez nem kifogás

Fél év alatt meg lehet tökéletesen tanulni a magyart szóban, pláne, ha Magyarországon él. Írásban nehezebb, de az nem kell az állampolgársági kérelrmhez.

És nem kell magyarul tudni a magyar állampolgárság megállapîtása iránti kérelemhez sem, de az illetékköteles és 100% bizonyítania kell, hogy magyar állampolgár. Ha a nagyitól sosem vették el az elcsatolásoknál/határrendezéseknél az állampolgárságot (jugoszláv területeknél volt ilyen időszak), akkor eleve magyar állampolgár s párod is.

Keressetek egy erre szakosodott ügyvédet

2022. jan. 28. 21:30
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Németország 2020 óta megnyitotta kapuit a harmadik országbeli szakképzett munkaerőnek.

A szakmai bizonyítványt ott helyben el kell ismertetni és munkavállalási vízummal mehet Németországba. Munka, megélhetés szempontjából Sokkal jobb lehetőségeitek vannak ott, mint 🇭🇺-on.

Párod milyen szakképzettséggel rendelkezik?

Ne ess kétségbe! Van egy német mondás, “ha egy kapu bezárul, kinyílik egy másik”

2022. jan. 29. 06:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!