Hogyan készüljek fel arra, hogy a testvérem életvitele ne károsítsa a jelenlegi saját, és a szülői ház esetleges örökségéből származó anyagi javaimat?
Anyukánk még él, de már nagyon beteg és öreg. Az alkoholista és gyógyszerfüggő testvérem a nyakán él. Anyukánk nyugdíjából élnek, és abból fizetik a szülői ház rezsijét. Tipikus magyar történet, biztosan sokan vagytok így. :(
Én már jó ideje elköltöztem, van saját, kifizetett lakásom, egyéb értékes ingóságom.
Ha anyukánkkal történik valami, testvérem és én megörököljük a szülői ház anyukánkra eső felét. A másik fele már a testvérem és az én nevemen van, apukánk után való korábbi öröklés miatt.
Mivel a testvérem egy munkát nagy ívben kerülő alkoholista, akinek több rendőrségi ügye is volt már, szinte biztos hogy a volt szülői házunkban tud csak maradni, ahol rezsi adósságokat fog felhalmozni, és le is lakja a házat. Hiszen a kényelmet, a meleget szereti, de munkaeszközt még senki sem látott a kezében.
Két dolgot szeretnék elérni:
- A testvérem biztosan tetemes rezsi és egyéb adósságot fog felhalmozni. Ezt a szüleim élete során is csinálta folyamatosan, csak a szülők mindig kihúzták a bajból.
A közös szülői házunk jó helyen van, most kb. 30 millió Forintot érhet, erről nem szeretnék lemondani a testvérem javára, és a ház negyede már úgyis a nevemen van.
Hogyan védekezzek az ellen, hogy az ő által okozott adósságok miatt a szülői ház rám eső fele elússzon?
- És ami a legfontosabb: Hogyan védekezzek az ellen, hogy az ő általa felhalmozott, közös tulajdonunkat terhelő adósság ne terhelhesse az én saját, már nevemen lévő lakásomat, ingóságaimat?
ha 30 millát ér a lakás akkor 15 millás adósságot csak nem fog felhalmozni,nemhogy ennél többet.inkább azon aggódj hogy nehogy magára írassa az anyukád részét,mert ezt végrendelet útján meg lehet tenni.anyuci megsajnálja a szegény pici fiát és inkább neki adja a részedet mert neked úgysem kell annyira,ahogy írtad sokan vannak így..
íratni kellene végrendeletet még most,az lenne a legjobb.
közös tulajdon közös vagyon megszüntetése de valakinek a nevére akkor is rá kell íratni a közüzemi díjakat mert azt fizetni kell hogy az állam ne álljon rá jelzálogosításra mert nehezebb lesz eladni.
Egyébként öröklési szerződés még ami szóba jöhet de hasonló érvényű a végrendelet is.A megírásuk sok szabályhoz van kötve es ott ugyelni kell.
Hagyatékin pedig gondnoksági vizsgálatot is lehet indítani de kell a szakorvosi vélemény és mivel vagyon van es ugy latom nem keves igy sommas lesz a dolog ha felmerul a cselekvokepesseg korlatozasa.Ott teged is megkerdojelezhetnek tehat ugy keszulj fel.
Ha testvered mondjuk sommas gondnoksag ala lesz helyezve veletlen akkor a vagyon es jovedelmi helyzetere vonatkozolag valo vegzes altal kezeli a gyamhivatal a bevételét és egy reszeböl ha az ő nevére kerül a közüzemi szerződés akkor fizetheti a gyamhivatal azt.
Sok lehetoseg van.
Ez csak tajekoztatas de nem feltetlenul igy fog alakulni a hagyateki.
Sok lehetoseg van! A te sajat kornyezetedet csak te tudod igazan rendbe hozni es tartani!
Eladás célszerűbb a hagyatékátadó után ha nem akarsz gondot magadnak de kelleni fog a beleegyezese a testverednek ezert van szukseg kozos vagyon megszuntetesere iranyulo kerelemnek (ami nem tudom most illetek koteles vagy nem)..így el tudod adni másnak a saját részed vagy brókerkedhetsz vele ugy hogy testvered benn marad es tovabbra is tulajdonos lesz de ne basszal ki a sajat vereddel sosem mert Isten visszakezeli azt neked.komolyan!!! ...es ezekkel meg mindig nem mondtam szinte semmit neked azonban ti testvereddel egy nagyon szerencses helyzetben vagytok.
Egy hagyatékin komoly dolgok mennek amiket kulso szem nem lat sosem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!