Ha be vagyok jelentve a közös házunkba akkor az anyám ki dobhat otthonról?
Kérdező, ahogy már írták, nem veheti el a tulajdonjogodat.
Ha nincs rajta haszonélvezete akkor meg ki se tehet.
Mondd el neki, hogy mivel te is tulajdonos vagy, ha kitesz akkor te meg bérleti díjat fogsz követelni tőle amiért használja a te tulajdonodat is. Ehhez jogod is lenne. Nézd meg hogy a közeletekben hasonló méretű lakást, házat mennyiért lehet kiadni bérbe! Biztosan van olyan aki bérleti díjat fizet a tulajdonosnak vagy egy hirdetés mostanában amin kiadó lakást hirdetnek. Amilyen arányban tied az ingatlan, olyan arányban számold ki a részed után a bérleti díjat. Ha mondjuk tied a 25% és 60 ezerért tudnak olyan lakást a közeletekben kiadni, akkor annak negyede az amit minimum kérhetsz tőle havonta - vagy akár többet is ha nem lakhatsz te is ott.
Megfenyegetheted azzal is hogy ha nem hagy nyugton akkor rokontartást is perelsz tőle. Van rá jogod amíg egyetemista vagy.
Ha meg annyira megromlott a viszonyotok akkor vegyél fel diákhitelt és menj inkább albérletbe vagy kérj kollégiumi helyet! Most úgy is félév van, ilyenkor keresnek albérlőtársat, megüresedik pár kollégiumi hely. A HÖK-höz fordulhatsz a megváltozott helyzeteddel és más támogatásokat is kérhetsz arra hivatkozva, hogy a szüleid nem akarnak segíteni, maximum nem kapod meg.
De persze a legjobb az lenne ha meg tudnátok egymással békülni. Persze van amikor ez nem megy. Nekem sem volt egy leányálom a kapcsolatom az anyámmal nagyon sokáig, akkor lett jobb amikor már nagyon idős lett. Én a kollégiumba menekültem el otthonról az egyetem alatt és nem is költöztem többet haza csak nyáron, aztán már akkor sem.
"Hogy szerezted a tulajdonjogot?"
Ez a tulajdonjog szempontjából nem lényeges. A kérdező 1/3 tulajdonosa az ingatlannak. Az, hogy ezt kapta vagy kártyán nyerte, nem releváns jogilag.
Nem egészen mindegy, mivel a Kérdező szerint nincs az anyjának haszonélvezete, ez pedig öröklés esetén kizárt.
A tulajdonjog meg - mint tudjuk! - a haszonélvezettel szemben csak másodrendű!
"A tulajdonjog meg - mint tudjuk! - a haszonélvezettel szemben csak másodrendű!"
Ez így nem igaz. Két teljesen külön jogról van szó, egyik sincs a másik előtt vagy mögött.
A kérdező szerint nincs haszonélvezet. Én nem tudom nála jobban. Te jobban tudod?
#14 "Nem egészen mindegy, mivel a Kérdező szerint nincs az anyjának haszonélvezete, ez pedig öröklés esetén kizárt."
Nem feltétlen. Lehet közös örökség valaki mástól, nagyszülőtől.
"Két teljesen külön jogról van szó, egyik sincs a másik előtt vagy mögött."
Ne jogászkodj, hanem értelmezd a kérdés tartalmát! Az ingatlan lakhatásáról a haszonélvező rendelkezik.
"A kérdező szerint nincs haszonélvezet. Én nem tudom nála jobban. Te jobban tudod?"
ÖRÖKLÉS ESETÉN(!) - és ezt írtam - fennáll részéről a tévedés veszélye.
Mivel nem ismerjük a pontos jogi viszonyokat felelőtlenség bezavarni egy rossz döntésbe, amin csak veszíthet.
Hopsz, tényleg nem írta, hogy 1/3 tulajdonrésze van.
Viszont azt írta, hogy nincs haszonélvezet: #6: "Nincs semmilyen haszonélvezet."
Lehet, hogy téved persze, de azért én szeretem feltételezni embertársaimról, hogy nem mondanak hülyeséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!