Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha be vagyok jelentve a közös...

Ha be vagyok jelentve a közös házunkba akkor az anyám ki dobhat otthonról?

Figyelt kérdés
3 tulajdonosa van a háznak. Az egyik része az enyém. És anyám pénz és minden nélkül ki akar dobatni. Ezzel védekeztem, de fenyeget azzal, hogy elveszi tulajdonjogomat
2022. jan. 4. 19:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
52%

Kérdező, ahogy már írták, nem veheti el a tulajdonjogodat.

Ha nincs rajta haszonélvezete akkor meg ki se tehet.

Mondd el neki, hogy mivel te is tulajdonos vagy, ha kitesz akkor te meg bérleti díjat fogsz követelni tőle amiért használja a te tulajdonodat is. Ehhez jogod is lenne. Nézd meg hogy a közeletekben hasonló méretű lakást, házat mennyiért lehet kiadni bérbe! Biztosan van olyan aki bérleti díjat fizet a tulajdonosnak vagy egy hirdetés mostanában amin kiadó lakást hirdetnek. Amilyen arányban tied az ingatlan, olyan arányban számold ki a részed után a bérleti díjat. Ha mondjuk tied a 25% és 60 ezerért tudnak olyan lakást a közeletekben kiadni, akkor annak negyede az amit minimum kérhetsz tőle havonta - vagy akár többet is ha nem lakhatsz te is ott.

Megfenyegetheted azzal is hogy ha nem hagy nyugton akkor rokontartást is perelsz tőle. Van rá jogod amíg egyetemista vagy.

[link]

Ha meg annyira megromlott a viszonyotok akkor vegyél fel diákhitelt és menj inkább albérletbe vagy kérj kollégiumi helyet! Most úgy is félév van, ilyenkor keresnek albérlőtársat, megüresedik pár kollégiumi hely. A HÖK-höz fordulhatsz a megváltozott helyzeteddel és más támogatásokat is kérhetsz arra hivatkozva, hogy a szüleid nem akarnak segíteni, maximum nem kapod meg.

De persze a legjobb az lenne ha meg tudnátok egymással békülni. Persze van amikor ez nem megy. Nekem sem volt egy leányálom a kapcsolatom az anyámmal nagyon sokáig, akkor lett jobb amikor már nagyon idős lett. Én a kollégiumba menekültem el otthonról az egyetem alatt és nem is költöztem többet haza csak nyáron, aztán már akkor sem.

2022. jan. 5. 00:09
 12/22 anonim ***** válasza:
56%
Hogy szerezted a tulajdonjogot? Szinte biztos, hogy nem vetted, hanem örökölted vagy a szüleid vették, vagyis nagy eséllyel van haszonélvezet a részeden. Ügyfélkapun ingyen lekérheted a tulajdoni lapot
2022. jan. 5. 09:09
 13/22 kovpet ***** válasza:
0%

"Hogy szerezted a tulajdonjogot?"

Ez a tulajdonjog szempontjából nem lényeges. A kérdező 1/3 tulajdonosa az ingatlannak. Az, hogy ezt kapta vagy kártyán nyerte, nem releváns jogilag.

2022. jan. 5. 12:48
 14/22 anonim ***** válasza:
72%

Nem egészen mindegy, mivel a Kérdező szerint nincs az anyjának haszonélvezete, ez pedig öröklés esetén kizárt.

A tulajdonjog meg - mint tudjuk! - a haszonélvezettel szemben csak másodrendű!

2022. jan. 5. 13:13
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
#13 Az 1/3-t nem írta a kérdező, lehet 10% is a tulajdonjoga, csak annyit írt le, hogy az egyik a 3 tulajból ő és az anyjával azonos a tulajdonjoga. Lehet, hogy tényleg 1/3-ban ő a tulajdonos, de ez nem biztos. Ahogy lehet, hogy fontos miképpen lett tulajdonos. Mert ha a ház az anyjáé meg apjáé volt és úgy lett tulajdonosa egy kisebb részben, hogy örökölte az apja részét valamikor, az is teljesen más helyzet, meg az is ha az apja szüleitől örökölték eleve és így lett csak kis részben tulajdonos az anyja meg ő később, a harmadik tulaj meg az apja egyik testvére. Nem magának a tulajdon jogosságának van itt más helyzete, hanem annak pl. hogy ki érzi úgy, hogy joga van dönteni a házról. Jogilag mindegy, csak a hozzáállást lehet belőle jobban megérteni, hogy jó választ lehessen neki adni.
2022. jan. 5. 13:15
 16/22 kovpet ***** válasza:
0%

"A tulajdonjog meg - mint tudjuk! - a haszonélvezettel szemben csak másodrendű!"

Ez így nem igaz. Két teljesen külön jogról van szó, egyik sincs a másik előtt vagy mögött.

A kérdező szerint nincs haszonélvezet. Én nem tudom nála jobban. Te jobban tudod?

2022. jan. 5. 13:16
 17/22 anonim ***** válasza:
50%

#14 "Nem egészen mindegy, mivel a Kérdező szerint nincs az anyjának haszonélvezete, ez pedig öröklés esetén kizárt."

Nem feltétlen. Lehet közös örökség valaki mástól, nagyszülőtől.

2022. jan. 5. 13:26
 18/22 anonim ***** válasza:
66%

"Két teljesen külön jogról van szó, egyik sincs a másik előtt vagy mögött."

Ne jogászkodj, hanem értelmezd a kérdés tartalmát! Az ingatlan lakhatásáról a haszonélvező rendelkezik.

"A kérdező szerint nincs haszonélvezet. Én nem tudom nála jobban. Te jobban tudod?"

ÖRÖKLÉS ESETÉN(!) - és ezt írtam - fennáll részéről a tévedés veszélye.

Mivel nem ismerjük a pontos jogi viszonyokat felelőtlenség bezavarni egy rossz döntésbe, amin csak veszíthet.

2022. jan. 5. 13:32
 19/22 kovpet ***** válasza:

Hopsz, tényleg nem írta, hogy 1/3 tulajdonrésze van.

Viszont azt írta, hogy nincs haszonélvezet: #6: "Nincs semmilyen haszonélvezet."

Lehet, hogy téved persze, de azért én szeretem feltételezni embertársaimról, hogy nem mondanak hülyeséget.

2022. jan. 5. 13:36
 20/22 anonim ***** válasza:
Utolsó, az itt hőbörgők nagy részénél ki szokott derülni, hogy vagy van haszonélvezet, vagy a kölyök úgy gondolja, hogy neki is van tulajdonrésze.
2022. jan. 5. 14:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!