Van joga a Facebooknak a jogosítványom számát elkérni beazonosításhoz?
Éveken át használtam a Facebookot minden probléma nélkül. Azután néhány héttel ezelőtt kaptam egy figyelmeztetést, hogy adjam meg nekik a mobil számomat, hogy SMS-en küldött kód beírása után tudjak belogolni. Ezt a hülyeséget nem én kértem, a saját érdekeben, hanem ők nyomták le a torkomon. Megadtam nekik a mobilszámomat, és azóta minden nap, csak SMS kóddal tudok bejelentkezni Facebookra.
Ma reggel megint újítottak, kódot már nem voltak hajlandók küldeni, azt írták ki, hogy válaszzam ki, hogy melyik hivatalos igazolvány számát megadva fogok tudni belogolni, és itt felsoroltak vagy 20 féle igazolvány lehetőséget mint pl. a jogosítvány, útlevél, stb.
WTF???
Nem adtam meg nekik, mert szerintem semmi joga nincs a Facebooknak elkérni tőlem egyetlen hivatalos igazolványom számát sem, miért nem elég a mobil számom, azon keresztül ha akarnak bármikok beazonosíthatnak a szerveken keresztül, érti ezt valaki?
Valakinek van annyi jogi ismerete, hogy megmondja nekem, hogy jogos vagy jogtalan a Facebook ilyen kérése?
Minden esetre szomorú, hogy már idáig fajult a Facebook hatalma és még nem koppintottak a fejére.
Vagy valami adathalász üzenetnek lett áldozata a kérdező, vagy regisztrációkor nem magyarnak hanem amerikainak vallotta magát ás emiatt vannak gondjai. Hogy most mivel EU állampolgárok adatait nem vihetik ki usa-ba ezért tisztázni akarják a kérdező jogállását.
Mert ha tényleg amerikai állampolgár akkor jogosan tárolják ott a személyes adatait, de ha nem (eddig csak eu ipcímről forgalmazott) akkor hogy megfeleljenek az EU igényeinek változtatni kell valakinek valamelyik beállításon....
11-es válaszoló: Azt hiszem a te magyarázatod állhat a legközelebb az igazsághoz. Ugyanis én valóban több mint 20 évig éltem az USA-ban, már 10 éve itthon vagyok, de ott kezdtem el Facebookozni is, tehát könnyen lehetséges, hogy amerikai állampolgárnak hisznek és ezen feltételezés alapján járnak el az én esetemben. (ráadásul meg a FB posztjaim felét amerikai FB csoportokban írom angol nyelven.)
Úgyhogy, ezen tények birtokában és felismerése után most már csak nekem kell döntenem arról, hogy megadom-e nekik valamelyik hivatalos iratom számát.
Köszönöm minden hozzászólónak a válaszát!
Pár nappal ezelőtt regisztráltam fiktív adatokkal, mobilszám megadása nélkül, egy új e-mail címmel, amit csak azért hoztam létre, hogy regisztráljak a facéra. (Azért így csináltam, mert nem használom rendszeresen, csak néha-néha ezt-azt meg akarok ott nézni, és akkor időnként, kb. néhány évente egyszer eljátszom ezt, hogy regisztrálok.)
Alig használtam, nem is posztoltam semmit, nem is lájkoltam semmit, épp csak megnéztem ezt-azt, semmi különöset, csak néhány ismerősöm lapjára néztem rá, az iskola honlapjára, ilyesmik. Nem is sokat foglalkoztam vele, de ott maradt a böngésző egy fülén.
Erre ma reggel rákattintok, hogy na lássuk, mit adnak a sarki kifőzdében, mire azt mondja, hogy nem használhatom tovább, mert megsértettem az irányelveiket (mivel???), de kérhetek felülvizsgálatot. Mondom jó, gyerünk, legyen felülvizsgálat, hadd használgassam tovább még pár napig max. pár hétig: erre mobilszámot akar, hogy megállapíthassák, hogy én vagyok...
Hát akkor majd most megint nem használom pár évig. Boldogan megleszek nélküle.
Sajnos a probléma ugyanaz, Facebook kéri megint a személyes adataimat.
Mivel ezt az kérdést a "Számítástechnika/Internet" kategóriában posztoltam, arra esély, hogy egy jogász olvassa, csak nagyon kevés esély van, már pedig ez jogi kérdés, rájöttem, hogy rossz kategória alatt posztoltam, posztolom újra a "Politika/Törvények Jog" alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!