Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit gondoltok a halálbüntetésről?

Mit gondoltok a halálbüntetésről?

Figyelt kérdés

2021. dec. 19. 18:51
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
55%

Ellenzem, több okból is.

1. Nincsen semmiféle visszatartó ereje. Visszatartó ereje egyedül a lebukás esélyének van.

2. Nagyságrendekkel drágább, mint a tényleges életfogytiglan, mert a civilizált országokban a halálbüntetést csak atombiztos esetekben szabják ki, ahhoz meg atombiztos bizonyítékok kellenek, amik kinyomozása, értékelése bizony nagyon sok pénzbe és időbe (tehát még több pénzbe) kerül. Az életfogytiglani börtönbüntetést kevésbé atombiztos esetekben is ki lehet szabni.

3. Még így is, hogy sokkal nehezebb egy halálbüntetéses tételnél bizonyítani a vádlott bűnösségét, becsúszik egy-két hiba. Az USA-ban az elmúlt 3 évtizedben a kivégzettek 4,1%-ról derült ki, hogy ártatlan volt. Ameddig nem találnak fel valamiféle módszert, amivel ez a szám 0-ra csökkenthető, szerintem civilizált országban nincs helye a halálbüntetésnek.

4. Erkölcsileg elfogadhatatlannak tartom, hogy az állam büntetlenül megölhet BÁRKIT is. Az igazságszolgáltatás elsődleges célja szerintem az kellene, hogy legyen, hogy elszigetelve a bűnözőket a többségi társadalomtól, másodlagos célja, hogy megpróbálja őket valahogy visszaintegrálni a társadalomba. Számomra az a felfogás, hogy a bűnösnek bűnhődnie kell, teljesen konraproduktív, és sokkal közelebb áll az állatias ösztönökhöz, mint a felvilágosodott emberhez. A cél az kell, hogy legyen, hogy a bűnösök képesek legyenek visszatérni a többségi társadalomba.

Szvsz én a tényleges életfogytiglan intézményét is eltörölném. Szerintem Norvégia jól csinálta: ott a legsúlyosabb kiszabható büntetés az életfogytiglan, legkorábban 21 év utáni szabadulással. Ha addig nem sikerült rehabilitálni az illetőt, akkor meg lehet hosszabbítani 5 évvel, végtelenszer. De a lehetőséget szerintem minden esetben fent kell tartani arra, hogy jó útra térhessenek azok, akik korábban bűnöztek.

2021. dec. 19. 19:40
 12/29 anonim ***** válasza:
46%
Akik támogatják a halálbüntetést, tőlük kérdem, mit csinálnátok, ha pl. egy nő megvádolna azzal, hogy megerőszakoltátok, s halálra ítélnének miatta? Aztán utólag kiderülne, hogy mégsem voltatok bűnösök, mikor már kivégeztek? Kompenzációként 10x végezzék ki a hamisan vádló személyt és 9x élesszék újra ehhez?
2021. dec. 19. 19:40
 13/29 A kérdező kommentje:
Ezért van az az opció hogy csakis bizonyítékkal lehetne kiszabni ilyesfajta büntetést. Attól hogy valaki megvádol hogy megerőszakoltad attól automatikusan börtönbe kerülsz? (Ez a felvetés kb ugyan ezt takarja)
2021. dec. 19. 19:44
 14/29 anonim ***** válasza:
28%
#12 Ha ilyen ostoba vagy, miért szólsz hozzá?
2021. dec. 19. 19:48
 15/29 anonim ***** válasza:
86%

Sok ember megérdemelné, de szerintem nincs jogunk ilyen ítéletet hozni.

Ha valaki soha nem szabadulhat, az is elég nagy büntetés.

Mellesleg a kivégzés meglepően drága ám. Nem úgy működik az, hogy egy önként jelentkező elvágja a torkát, majd bedobjuk az árokba.

2021. dec. 19. 19:51
 16/29 anonim ***** válasza:
35%
Semmi szánalmat nem kell érezni a bűnözők iránt. Egyikért sem lenne kár.
2021. dec. 19. 19:51
 17/29 anonim ***** válasza:
50%

Örüljetek hogy rendezett életetek van, az legyen a legnagyobb bajotok hogy mit raktok a családotok elé karácsony napján.

De amiben nem éltetek, nem tapasztaltátok meg azt az életet, így értelmeset nem tudtok hozzáfűzni.

Akinek volt büntetett hozzátartozója az nem beszél ilyen könnyelműen, mint teszik azt itt néhányan, magyarok....

2021. dec. 19. 19:59
 18/29 anonim ***** válasza:
100%

Ha a börtönöket bezárod, hova kerülnek a rabok?

2021. dec. 19. 20:00
 19/29 anonim ***** válasza:
48%

#12 Ha ilyen ostoba vagy, miért szólsz hozzá?

[link]

Pl. itt te kivégezted volna az elkövetőt, én nem. Szerintem te vagy az ostoba, mert ártatlanokat akarsz megöletni. De akkor érvényesítsd ezt a logikát saját magadra is, tehát ha halálbüntetésben részesült emberről kiderül, hogy ártatlan, akkor te, mint a kivégzések támogatója, közvetett módon bűnös vagy és gyilkos, mert támogattad ezt a büntetést.

2021. dec. 19. 20:09
 20/29 anonim ***** válasza:
52%
#19 Hát te tényleg nagyon hülye vagy :D
2021. dec. 19. 21:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!