Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nagyszülő halála esetén jár...

Nagyszülő halála esetén jár szabadság vagy nem?

Figyelt kérdés
Ptk-t szeretnék kérni, en mar utanna néztem, a cégem is és szerinte nem jár.
2021. dec. 6. 16:56
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
100%

Ptk. 4:96. § [A rokoni kapcsolat]

(1) Egyenesági a rokonság azok között, akik közül az egyik a másiktól származik.

2021. dec. 6. 19:11
 32/45 anonim ***** válasza:
100%

29: de akkor most ha nincs leírva, hogy az anya egyenesági rokon, akkor egy másik kollégádat majd a saját anyja temetésére se engedik el??? :-O

Tényleg beszélned kéne az ügyvezetővel, mert ez a HR-es egy HP... :-D

2021. dec. 6. 19:16
 33/45 anonim ***** válasza:
82%

Amúgy megjegyzem, nagyon "jó" munkahelyed lehet hogy gyász közben úgy kell jogászkodással magyarázkodni, mert nem ismerik az alap jogszabályokat, sőt nem is kéne jogszabály csak emberként kéne kezelnie a dolgozókat a hr-esnek, legtermészetesebb dolog lenne a világon...

Én ezek után elgondolkoznék egy munkahely váltáson, persze ha van rá lehetőség a környékeden

2021. dec. 6. 19:54
 34/45 A kérdező kommentje:

33

Mostmar nem kérdés a váltás.

Esetleg valaki tud segíteni a kérvény megírásában?

Írásos formában is beadom nekik.

Viszont nagyjából ötletem sincs.

2021. dec. 6. 20:04
 35/45 anonim ***** válasza:
92%

Nem kell túlbonyolítani...

Tisztelt cegvezetes,

Kerem, hogy nagymamam temetese miatt a Munka Törvenykönyv ... paragrafus ... bekezdes alapjan járó 2 nap rendkívüli szabadság igenybevetelet x hó y napjara jóvahagyni sziveskedjenek.

2021. dec. 6. 20:25
 36/45 A kérdező kommentje:

Alulirott xy a kft dolgozója azzal a keressel fordulok a céghez, hogy az mt 55 1 /f pontja alapján járó 2 rendkiculi szabit szeretnem igényelni

Indoklas

Egyenesagbeli rokonom (xy anyai reszrol valo nagypapa xyén elhunyt)

Ez igy oke?

2021. dec. 6. 20:35
 37/45 anonim ***** válasza:
90%
Sztem ok.
2021. dec. 6. 20:42
 38/45 anonim ***** válasza:
79%
Ha ebbe belekötnek akkor meg lehet a felmondást is írni kb, bár elvielg ebbe már nem köthetnek bele.
2021. dec. 6. 23:37
 39/45 A kérdező kommentje:
Közben fogalmaztam egy nagyobbat, ott konk. kivan másolva mindne odaillő rész, ha ezek után se engednek el, szerintem többé nem igazán szeretnék bemenni oda dolgozni.
2021. dec. 7. 00:49
 40/45 anonim ***** válasza:
73%

Törvényi előírás, hogy hozzátartozó halála esetén a munkavállalónak két nap fizetett távollétre jár. Ez a két nap nem szabadság, tehát nem számít bele a szabadságba. Úgy kell kiadni ezt a két napot, ahogy azt a munkavállaló kéri. A haláleset igazolásához a munkáltató általában halotti anyakönyvi kivonat bemutatását kéri, erről általában ilyenkor fénymásolatot készítenek. Leggyakrabban a temetés napjára vagy a temetés körüli teendőkre, hagyatéki tárgyalásra szokták felhasználni ezt a két napot a dolgozók. Azonban vigyázzunk arra, hogy csak a halálesetet követő időszakban használható fel, tehát ne fél év múlva akarjuk a két napunkat felhasználni.

Nem minden rokonunk halála esetén jár számunkra a fizetett távollát, a törvény pontosan meghatározza azoknak a személyeknek a körét, akik után jár a két nap. Hozzátartozók tehát az alábbiak: egyenesági rokonok, vagyis azok, akik közül egyik a másiktól származik. Valamint a házastárs, a gyermek, aki lehet örökbefogadott, mostoha-, nevelt, a nevelőszülő. A testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére és a testvér házastársa. Nagyszülőd egyenesági rokon!

2021. dec. 7. 04:21
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!