Hogyan tudom a nevemre íratni szüleim lakását?
Sziasztok!
Apám első házasságából van egy féltestvérem, aki egy percet se élt velünk. Az a házasság válással végződött, idestova 25 éve. Azóta édesapám édesanyámmal él együtt, engem nevelnek.
Mostanában sajnos megromlott az egészsége, és félek, hogy ha véletlen meghalna, a lakást a volt felesége örökölné, vagy egy részét a féltestvérem. Igazságtalannak tartanám, tekintve több mint 20 éve mi alkotunk egy családot, illetve féltem édesanyám lakhatását.
Ő beleegyezett, hogy az enyém lehet a lakás, csak intézzem el, például végrendeletet nem hajlandó írni.
Az egyenes ági ajándékozás illetékmentes.
Fel kellene keresnem egy jogászt, hogy legyen szíves fogalmazzon meg egy ajándékozási szerződést? Vagy egy közjegyzőt kellene keresnem?

A volt feleség tuti nem örököl. A másik gyereke köteles részt orokolne.
Szerintem is keress fel egy jogászt.

Ez így leírva erősen hiányos, erkölcsileg meg egyenesen elítélendő. Sajátos érzelmeket viszel be egy tárgyszerű ügybe és még az önző anyagiasság is felmerül.
Tisztázni kell, hogy a jelenlegi lakásotoknak ki a tulajdonosa, pénzügyileg hogyan került a tulajdonába. Elvileg az is elképzelhető, hogy anyád pénzéből vett vagy az ő általa örökölt lakásról van szó, vagyis ági vagyonról. Érdekes módon ezekről egy szó sem szól a kérdésedben, mintha nem is ismernéd valójában a tényleges helyzetet.

Kérdező
A törvény magasról leszarja, hogy neked nem tetszik ha a TESTVÉRED éppen úgy örököl az ÉDESAPJA után, mint ahogy te, mert ettől még ő éppen úgy az apád gyereke.
Fordított esetben ha az apád a te anyádat hagyja ott veled és nősül meg újra, majd lesz később egy fiatalabb testvéred és az apád feléd sem néz, a testvéredet nem ismerteti meg veled - akkor te mit szólnál ha ez a testvéred ki akarna forgatni a jogos örökségedből?
Mert te most pont ezt akarod tenni.
Nem számít hogy az anyjával házasok voltak-e vagy sem. Éppen úgy a gyereke apádnak, mint ahogyan te is vagy. ha apád úgy akarja - és nem te hanem ő - akkor végrendeletet készít és abban nagyobb részt hagy rád. Ezzel feltenné a pontot az életművére és írásba adná, hogy semmire nem tartja az egyik gyerekét, de van aki ezt teszi és nem szégyelli miatta magát - megteheti.
TE viszont nem írathatod a nevedre azt ami nem a tied. Maximum a szüleid tehetik meg ha ők úgy döntenek.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!