Hagyatéki eljárás menete az alábbi esetben?
Üdv, sziasztok!
Édesapám után egyenesági leszármazás szerint ketten fogunk örökölni, azaz én és a féltestvérem. Sajnos csak csekély információm van róla, hiszen több mint tizenöt éve nem beszéltem vele.
Még fiatal voltam ugyan, de nagyjából emlékszem, hogy néhai édesapám és a féltestvérem édesanyja pereskedtek egymással, mivel az anyja nem tette lehetővé, hogy beszélhessenek vagy láthassák egymást bármilyen formában. Az ezzel kapcsolatos papírok a birtokomban vannak.
Úgy 2005-2006 magasságában a féltestvérem édesanyja fogta a sátorfáját, majd Németországba migrált, ahol összeházasodott egy német férfival, felvette annak nevét és a német állampolgárságot is. Ebből arra következtethetünk, hogy a féltestvérem is megkaphatta a férfi vezetéknevét és az állampolgárságot. Mondanom sem kell, hogy kapcsolattartás ezek után sem valósult meg, sőt úgymond eltűntek a térképről.
Mivel őt is meg kell jelölnöm mint örökös a hagyatéki leltárban, csak igen kevés és valószínüleg már nem aktuális adattal tudok szolgálni a hivatal számára, hiszen a tizenöt évvel ezelötti adatoknak vagyok csak birtokában.
A kérdésem pedig az lenne, hogy a születési név, hely és idő, illetve az anyja leánykori neve alapján meg-e tudják találni, illetve meddig fogják őt keresni hivatalból? Mire számítsak, meddig fog elhúzódni a hagyatéki tárgyalás ennek tudatában? A válaszaitokat előre is köszönöm!
A németeknél is van lakcímnyilvántartó. Ha rendes bejelentett lakcíme van, akkor maximum napok kérdése lekérni az adatait. De még azt se tartom kizártnak, hogy e-mailben működik a dolog, és még aznap meglesz.
A hagyatéki tárgyalások amúgy eléggé lassan mennek alapból, fél év már jónak mondható. Bonyolult esetnél már 2 évet is írt valaki itt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!