Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A szomszédunkat megharapta a...

A szomszédunkat megharapta a macskánk, mert a hasán simogatta, amit nem szeret. Kötelezhetőek vagyunk-e arra, hogy elvigyük veszettség vizsgálatra?

Figyelt kérdés

A szomszédunk beállított egy bekötött kézzel, meg ambuláns lappal, hogy "megharapta a macskánk." (amit nem cáfolok, mert nyilván megtörténhetett, de folytatom)

A magyar jogszabályokban laikus vagyok, azonban a józan paraszti eszem nekem azt mondja, hogy amíg nem kapunk legalább ajánlott, tértivevényes levélben egy felszólítást, hogy vigyük el a macskát veszettség vizsgálatra, akkor gyakorlatilag előfordulhatna az is, hogy a szomszéd egyszerűen csak elfelejt szólni nekünk, az meg ugye nem lehet a mi felelősségünk.

Mi simán mondhatnánk, hogy hozzánk nem állított be a szomszéd szólni, hogy el kell, hogy vigyük, mivel ez így is történhetett akár, függetlenül attól, hogy nem így történt.

Kérdés így, hogy hivatalos - ajánlott, tértivevénes levélben kiküldött felszólítás hiányában kötelezhetőek vagyunk erre, hogy elvigyük most a macskát veszettség vizsgálatra, meg két hét múlva is? (Mert azt is mondta, hogy két hét múlva is vigyük el...)

Egyébként nem lenne célszerűbb továbbá a megharapott illetőt veszettség vizsgálatnak alávetni? Amikor megharaphatta egy másik macska is, amelyik mondjuk nem a miénk, de veszett, úgy meg már csak a tünetek megjelenése után derülne ki, hogy az illető veszettséggel fertőzött, amikor már késő.

Szerintem amellett, hogy felesleges a mi macskánkat, meg a pénztárcánkat és időnket is ezzel terhelni, még veszélyes is, mert ha valóban egy veszett macska harapta meg, csak nem a miénk, akkor veszettségben fog meghalni a szomszéd és ez gyakorlatilag mind annak a hibája, aki kitalálta azt, hogy a harapással feltételezhető macska gazdái vigyék el a macskát teszteltetni és magát a megharapott embert meg ne teszteljék... (Ami szerintem nonszensz, mert ha emberélet múlna rajta, akkor nem a megharapott illetőre bíznák a jogszabályalkotók, meg hatóságok a macskatulajdonos tájékoztatását, hogy vigye el tesztre.. és nem a macskát akarnák teszteltetni elsősorban, hanem magát a megharapott illetőt, mert az lenne logikus)

Tehát eleve a logikát sem értem, hogy miért nekünk kell a macskát elvinni veszettségtesztre, amikor ahhoz, hogy kiderülhessen, hogy az illető elkapta-e a veszettséget, őt kellene vizsgálni és nem egy macskát, amiről csak feltételezhető legfeljebb, hogy valóban a miénk, mert amúgy sok kóbor macska van a környéken.

Azt meg végképp nem értem, hogy ha egyszer elvittük a macskát veszettség vizsgálatra, akkor miért kellene két hét múlva ismét?

Tudom azt is, hogy macskát nem kötelező veszettség ellen beoltani, úgy mint a kutyát, csak ajánlott. A macskánk meg amúgy nekünk sem nézi el, hogy a hasát "birizgáljuk" minket is ugyanúgy megharapna, tapasztaltuk, neki az egy intim "hozzá ne merj nyúlni" zóna, nyilvánvalóan nem veszett a macskánk, mert látnánk rajta, meg mi is azok lennénk, mert a lappangási időn felül harapott már meg minket is, mert olyan helyre nyúltunk, de ezt mi tudtuk, hogy a mi macskánk ilyen, ez a mi felelősségünk. Nem rakhatunk ki a macska nyakára egy táblát, hogy "simogatni, csak saját felelősségre!"

Nekünk ez az egész sántít. Azt feltételezzük, hogy a szomszéd egyszerűen csak nem akarja magát teszteltetni veszetséggel, mert lusta, vagy nem akar erre pénzt költeni, vagy fél a nyűgtől, fájdalomtól, macerától, és ezért inkább ránk tenné ezt a felelősséget, hogy az ő megnyugvása érdekében mi teszteltessük a macskát, a mi pénzünkből, a mi maceránkból, a mi időnkből.

Ti mit gondoltok?

2021. nov. 16. 15:07
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, de a macskát most ne vidd a szomszédod közelébe, mert agyon fogják ütni.
2021. nov. 16. 15:17
 2/21 anonim ***** válasza:
79%

Apámat harapta meg az én macskám. Elment orvoshoz, kapott tetanuszt. Az orvos - ez a szabály - megüzente, hogy nézessem meg 2x - két hét elteltével - hatósági állatorvossal a macskát, hogy nem veszett-e. Megnézettem, kaptam igazolást, probléma meg volt oldva. (A doki csak ránézett, semmi karanténozás)

Csináld meg, mert megbüntet a(z asszem) Nébih.

2021. nov. 16. 15:19
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

"Egyébként nem lenne célszerűbb továbbá a megharapott illetőt veszettség vizsgálatnak alávetni?"

Ez nem így működik veszettségnél. Ha valakit megharap egy emlősállat, akkor a lehető leghamarabb ki kell deríteni, hogy az állat veszett volt-e vagy sem. Kutyáknál azonnal oltási könyv kell - bár számukra kötelező az oltás, macskáknak nem. Hogy miért nem, az számomra rejtély, de mindegy. Szóval azonnal oltási könyvvel kéne bizonyítani, hogy az állat nem volt veszett. Erre azért van szükség, mert ha viszont fennáll a veszettség gyanúja, akkor azonnal meg kell kezdeni az ember injekciózását, ami egy hosszú és kemény procedúra.

Nem értem a leírtakat teljesen: két hét múlva már bizonygathatjátok, hogy nem volt veszett a macska, mert ha az volt, akkor a szomszédot kb, már hiába injekciózzák.

Szóval igen, kötelező lenne megnézni a macskát. A macska is ugyanúgy lehet veszett (bár Magyarországon nem olyan jellemző betegség ez), nem csak a kutyák.

2021. nov. 16. 15:21
 4/21 anonim ***** válasza:
7%
így hogy megharapta a szomszédot lehet hogy elkapta a macska , szegény macsk
2021. nov. 16. 15:22
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

A veszettség, ha kifejlődik, az emberre is halálos.

Igen, az az elterjedt gyakorlat, hogy amennyiben kutya, macska harap meg valakit, az állatot mrgvizsgálják és ha felmerül a veszettség gyanúja, a megharapott ember még időben megkaphatja a szükséges oltásokat.

Ebbe nem igazán fér bele az, hogy 8 napon belül kiküldenek egy levelet, amit lehet kézbesíteni sem tudnak.

A sérültre bízzák, hogy kerítse elő az állatot, ami megharapta vagy a kisebbik rossz megoldásként beoltják vedzettség ellen akkor is, ha nem veszett állat harapta neg (mivel nem tudják, hogy veszett volt-e, vagy sem)

A veszettség elleni oltás kutyákra kötelező, macskákra nem, tehát nem kell attól tartani, hogy felelősségre vonnak, hogy nincs beoltva a macska, de illik segíteni, elvinni az állatot a vizsgálatra.

2021. nov. 16. 15:22
 6/21 anonim ***** válasza:
15%
Tartsd bent a macskát innentől kezdve(hogy ne bántsa a szomszéd) és szard le innentől kezdve.Ha veszett lenne a macska azt észrevettétek volna már.Tényleg, amúgy ki kényszerítette a szomszédot, hogy csesztesse a macskátokat?Ha az utcán egy kóbort simogat és az harap, akkor is megvizsgáltatja az állatot?
2021. nov. 16. 15:26
 7/21 anonim ***** válasza:
0%
Vidd el a szomszédot veszettségi vizsgálatra. Azzal amúgy sincs kisegítva, hogy megtudja a macsek veszett-e.
2021. nov. 16. 15:42
 8/21 anonim ***** válasza:
79%
Bakker, én sem ajánlott levelekben kommunikálok a szomszéddal.
2021. nov. 16. 16:01
 9/21 anonim ***** válasza:
51%

3 Azért nem kötelező a macskákat beoltani, mert azok tulajdonképpen vadállatok.Ha nincs chippelve és az utcán bóklász, az senkijé.A kutyák teljesen mások, azokat az utcáról is begyűjtik/oltják.

Ennyi erővel minden mókust, rókát, farkast, medvét be lehetne oltani.A macska attól még vadállat, hogy tartják háziállatként.Csak azért nem jelentenek az emberre veszélyt, mert kicsik.

2021. nov. 16. 16:06
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

"Ha az utcán egy kóbort simogat és az harap, akkor is megvizsgáltatja az állatot?"

Igen, akkor is az a protokoll, hogy be kell vinni az állatot hatósági vizsgálatra, vagy ha az nem lehetséges, a sérültet be kell oltani veszettség ellen.

Sőt ha vadállat harap meg valakit, akkor is...

A veszettség minden emlős állatra veszélyes lehet.

Sok éve történt már, hogy egy teheneket tartó gazdának megbetegedtek a tehenei.

Kiderült, hogy veszettség.

A bonyodalom abból lett, hogy a gazdától sokan vették a tejet, azokkal mi legyen?

Beoltottak mindenkit akinél felmerült a gyanú, hogy a veszett tehén tejéből fogyazthattak.

Talán még azzal sem voltak tisztában, hogy úgy terjed-e a kór.

2021. nov. 16. 16:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!