Legálisan kapható FM transzmitterrel panellakásba sugározni az már kalózkodás?
A Klburádiót sugárzom vele az FM 87.7-en, saját magam és 2 szomszéd részére. Konkrétan ilyennel: [link]
Egy régebbi tabletemre van dugva, arról kapja a jelet (Az audiót és az USB áramot). A legutóbbi lakógyűlésen téma volt, hogy "kalózrádió műküdik a házban". Ez egy 4 szintes társasház, és picit lent a parkolóban (15m kb) is fogni, meg a szomszéd lépcsőházban is (talán 20 méter?)! Lehet ebből bajom? A gondnokunk egy eléggé kőfideszes, tipikus házmester, ő alattunk lakik.
Klubrádió? Életfogytiglan+felnégyelés egyben! :D
Viccen kívül, amúgy nem törvényellenes a dolog. Ezek típus-engedélyes cuccok, csak egy társasházban "sok hallgató van kis helyen" ergo egy 20 méter sugarú körben benne vannak a szomszédok és akár a parkoló is. De falun' csak a saját portádat sugároznád be vele.
A kettes el van tájolva.
Ezek a dolgok nem törvényellenesek, ha birtoklásról van szó, de azok, ha így használod őket.
Elég komolyan veszik ezt a dolgot és először nyilván csak megbüntetnek pár százezer forintra, de akár büntetőügy is lehet a dologból.
Én a 2003-as évben, mikor fősulisként Székesfehérváron éltem albérletben, jól megjártam a kalózkodással. Konkrétan a Rákóczi utca környékét sugároztam be az 5.-ről, egy 0,5 wattos adóval (antenna az ablakban). Kocsiban 1 km sem volt a vételkörzet, walkmenes rádióval jó, ha a 400m megvolt. Kb két hét után kvázi rám rúgták az ajtót. A hírközlési felügyelet két morcos embere kopogtatott 2 rendőr társaságában, ha jól emlékszem egy csütörtöki napon este 10-kor. Lefoglalták az adót, de először a gépemet is vinni akarták. Mondták, hogy számos bejelentést kaptak, és felvételt kazettán arról a műsorról, ahol akkori csoporttársammal ökörködtünk, és kifiguráztuk az akkori min. elnököt (A Medgyesit). 5 ezer forint büntetést kaptam rá 2 hétre, és mennem kellett az albérletből, mert a főbérlő tudtára jutott a dolog, és kivágott mint a macskát sz*rni :/ Azóta nem próbálkoztam ilyennel.
Szóval a kérdésre válaszolva, én lehet nem csinálnám társasházban.
5#
Megemlítettétek a neveteket a rádióban, vagy hogy találtak rád? Még ha műszerrel is jönnek ki jelerősséget mérni akkor is egy panelben elveszik a forrás a vasbeton össze vissza engedi a jelet.
Jó kérdés, de attól tartok hogy így sajnos az.
Bár lehet kapni úgynevezett transzmittereket, amiket bedugsz a telefonodba/magnódba és elég pici jelerősséggel ugyan de a 105-108 Mhz-es sávban ad. Ezt tudod venni a kocsiban a rádióddal, meg max a szomszéd autóban, vagy ha otthon vagy akkor a konyhai rádión mondjuk.
Szerintem az lenne a korrekt, ha ugyanúgy, mint ahogy a távirányítóknál, a normál rádiók által vehető sávban is lenne egy frekvenciatartomány, amin bizonyos teljesítményig szabadon lehetne adni bárkinek akinek ilyen hajlama van, aztán legfeljebb ha egy helyen sokan vannak, akkor boxolják le egymás közt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!