Miért tart eddig a vádemelés általában?
Néztem ma a híradót és olvasgattam híreket, szokatlanul sok kékfény hír jött szembe, és az tűnt fel, hogy általában 1 éves esetekről szólnak a "vádat emeltek" hírek.
Hogyan telik 1 évbe, mire eljutnak a vádemelésig? Mert én úgy tudom, általában a gyanúsított kihallgatása azért hamar megtörténik, és hogy valami 6 hónap egy átlag nyomozás. Onnantól hogy lehet még + 6 hónap a vádemelésig, az ügyészség nem csak dönt arról, hogy igen, vagy nem?

Lopás, kisebb tárgyi súlyú bcs esetén kb 6 hónap.
Rablás és más súlyos, de viszonylag egyszerű bűncselekménynél 10-14 hónap.
Összetett, bűnszervezetben illetve szövetségben elkövetett bcs esetén, mint pl a kábítószer, emberkereskedelem, vagy akár egy előre kitervelt, bonyolult, erőszakos bcs esetén másfél-két év, melyet a főügyész meghosszabbíthat még 6 hónappal, ezekután még az ügyvéd kérésére meghosszabbíthatnak 3 hónappal, amennyiben még hátravan valamely bizonyíték beszerzése, vagy bármi olyan eljárási cselekmény, mely a bíróság számára releváns lehet

8-as vagyok, hirtelen félreértettem a kérdést így nap végén.
Általában azért tart ilyen sokáig a vádemelés, mivel a rendőrség illetve más nyomozóhatóság le van terhelve, igazságügyi szakértőt ha kikell rendelni az is idő. Eléggé gyakori, hogy akár 1 év múlva találják meg az egyik társtettest, azután újabb folytatólagos kihallgatás szükségeltetik, lehetséges ha mentális állapota instabil akkor kirendelnek szakértőt aki még 3 hónap, és addig a többi gyanúsított ellen se tudnak vádat emelni, csak ha szétválasztják az ügyet ami sok esetben a büntetőeljárás sikerességét tekintve nem lehetséges. Mondjuk azért számít hogy milyen ügy, kiemelt jelentőségű, vagy soron kívül kell eljárni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben egy átlagos bűncselekményt követ el valaki akkor 10-12 hónapon belül vádat emelnek, amennyiben összegyűlt a megfelelő mennyiségű, illetve minőségű bizonyíték. De például láttam már olyan esetet is hogy egy fiatalkorú ellen 2 év után emeltek vádat, majd kicsit több mint 2 évvel később született egy elsőfokú ítélet, melyben az eljárás elhúzódása miatt, a soronkívüliség figyelmen kívül hagyása miatt börtön helyett maximális idejű javítóintézetet kapott mint kényszerintézkedés majdnem 20 évesen, a vádlott elfogadta az ítéletet, viszont az ügyész fellebbezett, majd másodfokon amikor már 3 éve háziőrizetben volt (régen úgy hívták), visszadobta elsőfokra az ügyet, mivel az eljáró bírónak nem volt jogosultsága fk bíróként eljárni. Az újból kirendelt elsőfok kiengedte a házi őrizet alól, viszont kb 8 hónappal később kapott egy új elsőfokú ítéletet, mely már nem lehetett javítóintézet, hiszen már rég elmúlt 20 éves, emiatt kapott 4 év fiatalkorúak börtönét, de nem fogadta el, emiatt újra másodfokra került az ügy ahol az eddigi 0-10 évig terjedő bcs-t megalapozatlannak találták, emiatt 2 év fiatalkorúak fogháza büntetést kapott, illetve mentesítették a hátrányos következmények alól. Ebben az volt a legnagyobb hiba hogy lehet hogy kap kártérítést is, illetve még az erkölcsije is tiszta marad, viszont annak a fiatalkorúnak az életét feltehetően ha nem is tették tönkre, de maradandó károkat szenvedhetett a személyisége, mely a jövőre tekintve akár egy könnyebben kriminalizálható személyt jelenthet, mivel akit ennyi évig tartanak fogva olyan fiatal korától, annak már ez lesz a megszokott, és a bizonyítékok szerint is nem is követett el olyan bűncselekményt mely megalapozta volna ezeket az intézkedéseket. Igaz ez régebben volt, de akár egy piti ügy is képes ennyire elhúzódni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!