Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Eladhatja a lakást anyám és...

Eladhatja a lakást anyám és bátyám?

Figyelt kérdés
Anyám idős és özvegy. A lakás után járó apai részt én és testvérem orokoltuk.Tehat negyedresz tulajdoni jogom van. Anyámnak haszonélvezeti joga van.Fel éve batyamnal lakik ,O lett a gondviseloje. A lakást el akarják adni. Bár megkerdezett, azt gondolom ez csak formalitas. Azt tudom, hogy arányosan a negyed rész ára mindenképp jár. Annyit meg a rokoni kapcsolatról, a lakást bátyám nélkülem "forgatta" át. Járnak oda karbantartani, nekem kuncsorognom kell ha oda akarok menni. Anyám bár "jóban vagyunk" egyértelműen jobban húz testvérem felé. Kb. mintha én nem is léteznek. Ezek tudatában és, hogy haszonélvezeti joga van mire szamithatok?
2021. szept. 25. 04:44
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
30%
El. Kiperkelik a részed oszt cső.
2021. szept. 25. 04:49
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Eladni csak a tulajdonos jogosult, a haszonélvezeti joggal rendelkezőt kitenni nem lehet a lakásból, még akkor sem, ha azt eladják, önszántából kell azt elhagyni, a haszonélvezeti jogról lemondva.

Közös tulajdonlás esetén az összes tulajdonos beleegyezése szükséges az eladáshoz. Meg lehet próbálni kijátszani, de az egy másik történet.

Egyébként a leírtak alapján te járnál jobban, ha a lakást eladnátok, és megkapnád a rád eső részt.

Hová költöznek a benne lakók?

2021. szept. 25. 05:01
 3/17 A kérdező kommentje:
Anyame a lakás felé. Az apai fel részt én és bátyám megorokoltuk negyed-negyed arányban tehát 3-an vagyunk tulajdonosok. + anyám mint haszonelvezo. Egy ideje nem lakja a lakást, batyameknal van.A lakás üresen áll.
2021. szept. 25. 05:08
 4/17 mindentudó99 ***** válasza:
100%
És te hol laksz? Ha ilyen a viszony jobb is eladni. Sajnos a tesód ki is akar forgatni a lakás azon részéből ami anyád tulajdona. De ha hivatalos gonndviselője rá is tudja venni hogy az övé legyen. De ha eladják akkor úgy is elzsebeli a pénzt. Jobban jársz ha kiszállsz a történetből. Eladjátok megkapod a részed. Ha nincs lakásod hitelhez önerőnek gondolomnelég lesz
2021. szept. 25. 05:41
 5/17 anonim ***** válasza:
A lakás tulajdonjogànak 3/4 részét tudjàk eladni a hozzájárulásod nélkül. Hogy ez mit jelent, azt ügyvédtől érdeklőd meg.
2021. szept. 25. 06:05
 6/17 A kérdező kommentje:
Van lakásom, családom, nekem is batyameknak is. Anyám egyedül élt. Jó volt a viszony köztünk de gyermekkorom óta tudom, hogy testeremet jobban szereti. Fáj nekem, hogy mindent a fejem felett intéztek. Aztán velem tényként kozoltek a dolgokat. Természetesen számolok vele, hogy én csak az apai részt kapom. Nem értem az egészet, miért akarja anyám meg életében eladni? Nekem volt olyan elképzelésem, hogy megtartom. Kifizetem bátyám amennyiben ketten orokoljuk meg. Vannak gyerekeim. Sajnos azt gondolom, bár neki nem kell semmiképp sem akarja hogy az enyém legyen.
2021. szept. 25. 06:18
 7/17 anonim ***** válasza:
75%

Anyád a haszonélvező, neki van joga dönteni, hogy ki lakhat ott. Tulajdonosként jogod van bemenni a tulajdonnal kapcsolatos esetleges munkák elvégzése céljából, de nem akármikor, hanem mikor megengedi. Ennél több jogod nincs.

Ha el akarják adni a 3/4 részüket, eladhatják, bár kétlem, hogy ilyen formában találnak rá vevőt. A te részedet nyilván nem adhatják csak úgy el, ha nem akarod. De, ha nem sikerül megegyezni, akkor bíróság által lehet kezdeményezni osztatlan közös tulajdon megszüntetését. Ez esetben a bíróság fogja elárverezni a lakást. Így viszont valószínűleg erősen nyomott áron fog elmenni, amivel mindenki rosszul jár.

Értem én, hogy ha meghal az anyád, akkor 1/4 résszel kevesebbet kell kifizetned, de az is teljesen megérthető, ha ők meg a pénzükhöz akarnak jutni. Szóval a panaszkodásod csak akkor lenne teljesen jogos, ha te most is hajlandó lennél kifizetni őket.

2021. szept. 25. 07:12
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem látok semmi kivetnivalót abban hogy a bátyád a lakás anyai részét "benyeli" édesanyád időskori gondozásáért. A mi családunkban is volt hasonló, és volt aki még az apai részt is odaadta annak a testvérnek aki gondoskodott élete végéig a szülőről. Azt fogadd el, hogy édesanyád a bátyádat választotta, lehet neki sem volt könnyű a döntés, mint mondtad, veled is jó viszonyt ápol, valakit csak választania kellett.

Amennyiben ragaszkodsz a lakáshoz, akkor mint tulajdonos, elővételi jogod van, járható út, hogy kifizesd a 3/4 részt. Gyakorlatilag 1/4 részen problémázol, mivel ha marad minden ahogy van, és úgy örökölsz, akkor is a lakás 1/2 része lesz a tiéd. Én azt javaslom, hogy ereszd el a dolgot, és továbbra is ápold a jó kapcsolatot anyáddal, és a testvéreddel.

2021. szept. 25. 07:21
 9/17 A kérdező kommentje:
Azért annyira nem szent a bátyám. Elég jó nyugdíja van anyámnak + az összes értékes dolgot elvittek már a lakasbol. Aztán bátyám ha lerokkan idosotthonba akarja adni.
2021. szept. 25. 07:33
 10/17 peca1000 ***** válasza:
100%

Adjátok el a pi...csába, egy gonddal kevesebb.

Megkapod a részed és kész.

Vagy ha van lóvéd, fizesd ki őket.

Minek álljon üresen a lakás?

2021. szept. 25. 08:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!