Elköveti-e az orvos a Btk. 165. § Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményt, ha nem lát el olyan beteget akit elláthatna?
Ez attól függ milyenek a körülmények.
Ha van lehetősége az orvosnak egy másik orvoshoz küldeni a beteget, akkor nem.
Tavaly megsérült a lábam, a rendelés végére kerültem csak sorra pedig szóltam előre az asszisztensnek, hogy küldjenek röntgenre amíg még van, mert az hamarabb zár, mint a rendelés vége. Nem küldtek, így nem tudtak megröntgenezni, holott el volt törve. Attól mert nekem utána el kellett jutnom egy kórházba az ügyeletre, hogy ott röntgenezzenek és ellássák a törött lábamat, hogy hiába voltam már 11-kor a rendelőben, mégis csak este 7-re voltam túl ezen egy szomszéd városban, mikor itt van a városunkban minden ami az ellátásomhoz kellett volna, ez nem btk-s cselekmény volt, csak szimpla baromság.
Mert az orvos elküldött egy másik orvoshoz és ott el tudtak látni.
Akkor lett volna btk-s cselekmény, ha látja hogy el van törve a lábam, tudja hogy nem is tudok eljutni másik orvoshoz, mégis minden egyéb nélkül elküld és nekem maradandó károm képződik a törés miatt.
Nem írtad le mi volt konkrétan a probléma. Van olyan amikor tényleg rosszul dönt az orvos és abból baja van a betegnek, pl. hazaküldi, holott infarktusa volt és az azonnali ellátás lett volna a szükséges. vagy ha egy kisgyereket nem vizsgál meg rendesen mikor viszik hozzá hogy beteg, elküldi, hogy majd másnap hozzák a rendelésre, és közben lázgörcsöt kap otthon.
Az, hogy van egy beteg akire már nincsen idő aznap a rendelésen, vagy hogy úgy látja hogy ráér a vizsgálata az nem bűncselekmény.
#2 Ez annyira elméleti, hogy ilyen nincs is. Olyan eset ami nem létezhet az nem lehet bűncselekmény.
Ha covid gyanús az illető akkor annak is meg van a maga menete. Konkrétan anyámnál ez volt amikor rosszul lett és ügyeletes orvost kellett hozzá hívni. Annak ellenére hogy ott volt a járvány tetőpontján, mégis kijött az ügyeletes orvos, mégis jött érte a mentő és mégis be lehetett vinni a kórházba, ahol később kiderült, hogy nem covidos. A mentő tényleg csak nagyon sokára jött, valóban órákat kellett rá várni, ezért valóban másképpen kellett megoldani a beszállítását. De jött volna és nem 3 nap múlva.
Az orvos a maga területééért felelős nem a többiekéért. Ha az orvos nem engedi be a beteget a rendelőjébe covid gyanú miatt de az ügyeletre küldi vagy kórházba, onnantól az ügyeletes orvos területe vagy a mentőké. Ha a maga részéről megtette amit neki kellett, akkor nem követett el bűncselekményt. Neki arról kell gondoskodnia, hogy legyen elérhető az ügyeletes orvos a beteg számára, vagy rendeljen mentőt a betegének.
Kérdező, ne hisztizz!
Te írtad le hogy csupán elméleti a kérdésed, nem megtörtént esetről beszélsz. Csavarod a sztorit mindig egyet, hogy ne legyen ráilleszthető a válasz.
Kérdeztél, válaszoltunk. Pont. Ha nem tetszik akkor lépj rajta tovább!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!