Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha felmondtam egy munka miatt...

Ha felmondtam egy munka miatt és a héten kezdenék, de egy általam korábban közölt információ miatt nem tudnak foglalkoztatni, akkor kérhetek valamilyen kompenzációt?

Figyelt kérdés

Általában elég hosszú a felvételi idő, ezért június eleje óta felvételiztem egy céghez (az önéletrajzomat májusban adtam be). Mivel tudom, hogy elég speciális a helyzetem, minden interjún elmondtam, hogy másik országban tartózkodom egy ideig, van róla emailes levelezésem, hogy ez nem gond.

Mivel tudtam, hogy lehet probléma, ezért az utolsó pillanatig halogattam a felmondást (közös megegyezéssel korán elengedtek), így hétfőn kezdenék. Kérdezték, hogy hova küldjék a laptopot és a szerződést.

Most közölték, hogy mégsem tudják megoldani, és így nem tudnak szerződni.

Szerintetek van esélyem kompenzációt kérni?

#a munkáltató mégsem vesz fel
2021. szept. 10. 14:59
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha ilyen bonyolult eset vagy akkor örülj ha felvesznek,kompenzálásról ne is álmodj.illetve-ha jól értem mégsem alkalmaznak.legközelebb ne variálj ennyit az új helyeden mert ez igen rossz kezdés mindenhol.
2021. szept. 10. 16:10
 2/6 A kérdező kommentje:

#1 Lehet nem volt érthető.

A régi helyemen vagyok 4 éve és úgy gondoltam, hogy munkahelyet váltok.

Az új cégnél ismertettem a helyzetet és azt ígérték felvesznek, ezért felmondtam. De kiderült, hogy rosszul gondolták és mégsem tudnak alkalmazni, pont azért, amit elmondtam nekik.

Ezért kérdem, hogy kaphatok-e kompenzációt az új munkahelytől, ahova nem vesznek fel, mert két nappal a szerződéskötés előtt léptek vissza.

Ráadásul egy nagy nemzetközi cégről beszélünk, jogászokkal, külföldi munkavégzési lehetőségekkel, óriási HR csapattal, leszerződött átvilâgító céggel stb.

2021. szept. 10. 17:13
 3/6 anonim ***** válasza:
A kérdés zavaros. "Másik országban tartózkodom egy ideig" Na bumm. De miről állapodtatok meg, hol lesz a munkavégzés helye, és mikor tudsz ott megjelenni? Orvosi vizsgálat? Meg nem mindegy, miért vagy ott? Börtönben? Turistaként? Munkavállalóként? Ha ilyen zavarosan adod elő magad, nem csoda, hogy félreértések keletkeznek.
2021. szept. 10. 17:21
 4/6 A kérdező kommentje:

#3 Nyilván itt nem akarom részletezni, mert elég egyedi eset.

A párom kiküldetésen van külföldön, én kijöttem vele, nincs itteni munkavâllalási engedélyem.

Az új cégnél nem állapodtunk meg konkrétumokban, mivel 100%-ban távmunka, így nem kell sehol megjelennem, Magyarországon lennék foglalkoztatva.

Mivel itt is van irodájuk néhány várossal arrébb, gondoltam az orvosi vizsgálatot is meg tudják oldani, nem volt szó róla, hogy haza kéne mennem.

2021. szept. 10. 17:28
 5/6 anonim ***** válasza:

Lehetni lehetne jogod ilyen kompenzációra, ellenben nm fog összejönni, pont amiatt hogy egy "nagy nemzetközi cégről beszélünk, jogászokkal".

Amíg nincs szerződésed, addig nem kötelesek felvenni és nem is fogod tudni bizonyítani, hogy bármi ígéretet tettek volna arra, hogy felvesznek.

a szóbeli szerződés is számít - ha tudod valahogy bizonyítani ami történt, de szerintem nem fogod tudni bizonyítani, hogy nem csak feltételes módban beszéltétek meg, hogy felvesznek ha....

Sajnos ebből okulni kell és akkor kell felmondani a munkahelyen amikor meg van az új szerződésed, vagy legalább egy előzetes írásos megegyezés arról, hogy valóban fel fognak venni X naptól kezdődően Y munkára. Ilyen szerződést, előzetes megegyezést lehet úgy is kötni, hogy neked még le kell töltened a régi helyeden a felmondási idődet, mert pl. másnap fogsz majd csak felmondani.

Sajnálom, hogy így jártál.Van közeli rokonom aki fordítva járt rosszul, innen ment ki egy munkáért. Ő is megpróbálta a lehető legbiztosabbra alakítani a helyzetet és csak akkor mondott fel itthon amikor kint már megvolt az állása, és megegyeztek mindenben. Őt akkor a szerződésnél a fizetésével verte át a külföldi cége. Amikor már nem volt meg az itthoni munkája, már kiköltözött, akkor a szerződéskötéskor mondták el neki, hogy még sem annyi lesz a fizetése mint amennyiben előzetesen megegyeztek, mert hát... és sorolták az okokat. Valójában pont egy fillérrel sem keresett jobban csak kiköltözött egy drágább környezetbe. Ott kellett új állást keresnie aminél már tényleg annyit keres amiért megérte kimenni.

Nem biztatlak sokkal, mert ilyen ügyhöz ügyvéd kell, aminél már csak a kártérítési igény benyújtásával elköltenél annyit, amennyi pénzt kaphatnál a cégtől hogy nem vettek fel. De itt tudsz jogsegélyt találni,. ahol pontosan válaszolnak majd és konkrétan elmondhatod a részleteket is:

[link]

2021. szept. 10. 17:29
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm, lehet, hogy megpróbálom.

Kaptam ajánlatot, csak persze nem ír arról, hogy mi történik, ha visszalépnek. Online jõtt de generáltak hozzá nekem aláírást, gondolom, hogy az ő részükről is "aláírtnak számít", és van róla levelezésem, hogy a HR-esnek részletesen leírtam a helyzetet és válaszolt rá, hogy ne foglalkozzak vele megoldják.

2021. szept. 10. 17:35

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!