Várhatóan mi lesz ennek a büntetőeljárásnak a menete? Lesz tárgyalás?
Ha tényleg okoztál kárt és a kárvallott igényt tart rá, akkor kapsz egy felszólítást hogy fizess
Ha nem fizeted akkor vagy feljelent és az eljárás fogja eldönteni, hogy kell e fizetned a feljelentési eljárás költségeivel egyetemben
Vagy ha tudja bizonyítani a károkozást akkor közjegyzővel fizetési meghagyást tetet rád és az behajtható később a közjegyzői eljárás költsége is
Ja, értem.
Hát nézd.
Én a helyedben keresnék egy ügyvédet, büntetőeljárásnál amúgy is kell, de akkor már ne egy kirendelt, motiválatlan ember védjen.
Erős enyhítő körülmény, hogy a kárt megtérítetted, ill. hivatkozzatok arra, hogy nem szándékosan okoztál kárt, hanem figyelmetlenségből (rosszul értelmezted a jogszabályt). Az ügyvéd majd segít felépíteni a védekezés stratégiáját.
Szerintem ebből még felfüggesztett börtön/fogház sem lesz, csak megrovás.
Lehet, hogy tárgyalás nélkül "megajánlanak" neked valamit, és ha elfogadod, akkor lezárult az ügy. Minden ilyen döntésnél az ügyvéded tanácsát hallgasd meg.
Nagyon változó az óradíjuk. Szerintem próbaképpen hívj fel néhányat, röviden mondd el a helyzetet, és kérj tőlük árajánlatot. Lehet, hogy némelyik egy összeget mond, mások óradíjban számolnak. Ne sztárügyvédeket keress, azok méregdrágák és ez eleve kicsi ügy. Olyan átlagos embereket, akik végzik a munkájukat, mint egy jó iparos. Soknak van honlapja, ahol meg tudod nézni, mit írnak magukról, mire szakosodtak stb. A nagyképűnek tűnő embereket kerüld el.
Mondjuk én 100-200e Ft-ot mindenképp tartalékolnék rá.
8-ra:
Mindent őszintén mondj el az ügyvédnek és ő segíteni fog a helyes stratégia kialakításában.
Lehet, hogy az a jó, ha most rögtön mindent bevallasz, lehet, hogy az, ha egy szót se szólsz a régi dolgokról. Ebben hallgass az ügyvédre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!