Elévülés után kártérítést sem lehet követelni?
Figyelt kérdés
Pl valaki kirabol egy bankot, 5 évig bujkál, utána előjön, legálisan lett milliomos? Hisz már nem büntethető. De ilyenkor nem is vehetik el tőle a pénzt?2021. aug. 22. 09:28
A kérdező szavazást indított:
Elévülés után kártérítés sincs
Elévülés után csak nem büntethető, de a magyar jog szerint van kártérítés.
Nem tudom (Ide szavazz ha szavazási mániád van, legalább nem rontod el az arányokat)
14 szavazat
1/5 anonim 

válasza:

Azért nem így megy ám az elévülés hogy 5 év és kész.
2/5 A kérdező kommentje:
Persze, de az már mellékes. Csak írni akartam egy példát.
Aki a #2-ra szavaz kérem fejtse ki :)
2021. aug. 22. 09:52
3/5 anonim 

válasza:

Milyen kártérítés? A bank felé a példában?
4/5 anonim 

válasza:

Kezdjük ott, hogy nem 5 év az elévülés. Az csak az elévülés alsó határa. Súlyosabb bűncselekményeknél a büntetési tétel felső határa az elévülési idő, ha ez életfogytiglan, akkor meg el sem évül.
Esetünkben a rablás(Btk 365. §) minimum 8, de mivel felfegyverkezve követi el(egy kés vagy pisztolynak látszó tárgy is az), ezért 10, és mivel jelentős értékre irányul, ezért 15 év lesz az elévülési idő.
Amennyire tudom, ez esetben elkobzásnak, vagyonelkobzásnak helye nincs, és ennyi idő után polgári peres úton se lehet érvényre vinni a követelést.
De javítson ki bárki, ha rosszul tudom.
5/5 A kérdező kommentje:
#3 Igen
#4 Köszi a részletes választ :)
2021. aug. 22. 10:24
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!