Hagyatéki során véletlenül előkerült rokon örökölhet?
Kérdező, ilyen a családfátok? (Ha a nemeket és a te testvéreid meg unokatestvéreid számát nem is találtam el)
Leszármazó és házastárs hiányában az elhunyt két szülője örököl, egyenlő arányban.
Ha ők is meghaltak, akkor az ő leszármazottaik örökölnek. Tehát az elhunyt 4 testvére és a féltestvére lenne az örökös, ha élnének, de nem egyenlő arányban.
A 4 testvérnek egyenlő rész jár, mert mindkét szülő után kapják, a most előkerült személy szülője meg fél részt kap, mert ő csak az egyik (apai) ágról volt rokon, ő a testvérek anyja utáni fél részből nem örököl. Mivel ezek a személyek már mind meghaltak, az ő gyerekeik a tényleges örökösök.
Tehát, az örökség alapból 9 felé oszlik. Ebből a most előkerült személy kap 1 részt, ha nincs testvére. A 4 testvér örökösei pedig áganként 2-2 részt. Tehát amelyik testvérnek 1 gyereke van, az 2 részt, amelyiknek 2 gyereke van, azok 1-1 részt, stb.
Annyiban egészíteném ki (pontosítanám)
Az örökség fele anyai ágon 4 felé oszlik (1/8-a a teljes örökségnek),
Az örökség másik fele apai ágon 5 felé (1/10-e a teljes örökségnek).
Tehát a "féltestvér" 1/10-et kap a többiek pedid 9/40-edet (1/8+1/10). Természetesen "lefelé" tovább aprózódhat az örökösök számának függvényében.
7
Teljesen igazad van, én rontottam el a számolást.
(6-os)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!