Mi jár azért ha gyalogosként vasruddal racsapva eltöröm egy olyan parkoló autó egyik lámpájat amiben benne ül a vezető?
"megfelelő dokumentálás után (fénykép,tanú,rendőr,jegyzőkönyv), kártérítést sem kell fizetned"
Orbitális badarság.
Az, hogy az autós elkövet egy közlekedési szabálysértést, senkit sem jogosít fel bűncselekmény elkövetésére. Márpedig ha ő "véletlenül" nekimegy és letöri tükrét, mégy ugyanúgy rongálás mint ha szándékosan tenné, csak gondatlan alakzat. Ráadásul a kérdés nem is egy tükör "véletlen" letöréséről szól, azt pedig nehéz lenne a véletlenre fogni.
" A közlekedésben felróhatóságok vannak, közös szabályszegésnél mindenki fizeti a saját kárát, a biztosító is így jár el."
De egy álló autó soha nem vétkes.
"Ha kihívják a rendőrt, még jól meg is baxszák, mert egy kisgyerek is lefejelhette volna a tükrét. "
21 évig voltam rendőr, de te biztos jobban tudod.
Béke veled!
"De egy álló autó soha nem vétkes."
Nana!
Ha miatta nem lehet belátni egy útkereszteződést, és emiatt lesz baleset, nagyon is foglalkozni fognak az ő szerepével a balesetben.
Garázdaság.
Szubszidiárius bűncselekmény, tehát csak akkor állapítható meg, ha nincs súlyosabb. Rongálás akkor súlyosabb ennél, ha legalább nagyobb értékű kárt okoz az elkövető, vagyis az 500.000 Ft-ot meghaladja, ezt egy visszapillantó... Hát egy sportautó esetében el tudom képzelni. (Ha a kár nem éri el az 50.000 Ft-ot, még a szabálysértési garázdaságért sem lehet felelősségre vonni az elkövetőt, mert a garázdaság dolog elleni erőszak tényállási elemében ez benne van alapból.)
Így viszont marad a garázdaság, ami 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Egy nem kifejezetten személy ellen irányuló erőszakos magatartás esetében, ha büntetlen előéletű az elkövető, szerintem még a felfüggesztett is sok a gyakorlatot nézve, az inkább pénzbüntetés. Ha büntetett - és van lehetőség a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére - akkor felfüggesztett, mondjuk 1 év 1,5-2 év próbaidőre. Ha nincs, mert pl másik felfüggesztett alatt követi el, akkor csak a végrehajtandó maradt opciónak.
Amúgy az, hogy valaki ül az autóban, önmagában - szerintem - nem súlyosító körülmény, mert a garázdaság szempontjából irreleváns, hogy a cselekményt észleli-e más vagy ténylegesen megijed/megrémül-e tőle, az a lényeg, hogy az objektív észlelés lehetősége ne legyen kizárt (közterületen való parkolásnál ez 95% hogy így lesz).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!