Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen szabályt sért az, ha...

QvanyadatMDRTR kérdése:

Milyen szabályt sért az, ha két autó úgy parkol, hogy beszorítja az enyémet előlről és hátulról is és nem tudok kiállni?

Figyelt kérdés
párhuzamos parkolás az út szélén, parkolásra kijelölt helyen, de nincs felosztva. Viszontúgy álltak meg, hogy mögöttem minimális a hely, előttem pedig 0. Ez nem skill kérdése: kiparkolni esélytelen. Milyen szabályt szeg az ilyen, mi a jogi passzusa, milyen büntetés jár érte?

2021. márc. 2. 14:45
 1/7 anonim ***** válasza:
75%
kresz szabályt sért,szóval sima közlekedési szabálysértés helyszíni bírsággal,ennek megfelelő büntetési tétellel.
2021. márc. 2. 14:48
 2/7 A kérdező kommentje:
1-es oké, de mit? Mert semmit nem találok, konkrét szabályt, hogy sértene! :/ Se KPMBM rendeletben, se KRESZben.
2021. márc. 2. 14:56
 3/7 Micimacko67 ***** válasza:
100%
Akadályozás: ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzattól eltérő közlekedési magatartásra (pl. fékezésre vagy irányváltoztatásra) kényszeríti.
2021. márc. 2. 15:56
 4/7 anonim ***** válasza:

A KRESZ-ben nincs akadályozás.

Ez egy kiegészítő füzetben volt leírva, de már jópár éve nem hatályos.

Valamit biztos rá lehet húzni, de én se tudom, mit.

2021. márc. 5. 07:42
 5/7 A kérdező kommentje:
Na ezaz! Hogy én is max azt tudom mondani, ha van is akadályozás valahol leírva, az csak egy leírt definíció, de sehol nincs erre vonatkozó konkrét tiltás vagy szabályozás.
2021. márc. 5. 09:53
 6/7 anonim ***** válasza:

4-es vagyok. Félreérthetően írtam, mert nem az akadályozás mint fogalom nincs a KRESZ-ben, hanem a leírt meghatározás nincs, sőt az akadályozás bármilyen meghatározása hiányzik nem csak ebből, hanem minden hatályos jogszabályból.

Viszont, meglepetés ért, most, hogy guglizgattam: sok év után tavaly ismét kiadták ezt a könyvet, ami tartalmazza a 3-as által írt meghatározást.

[link]

Ez nem hivatalos jogszabály, de régen, ismereteim szerint, közlekedési ügyekben a bíróságok is ezt vették alapul a döntéseikhez.

Amúgy a KRESZ-ben van egy ilyen kitétel, talán ezt lehet ráhúzni arra az esetre, ha rád állnak:

"3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

(...)

c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon."

2021. márc. 6. 11:37
 7/7 A kérdező kommentje:

NÆZ tökéletes, amit írtál a végén, mert az valóban ráhúzható szerintem. Kerestem, csak nem találtam valamiért, béna voltam, pedig rémlett ez a szabály.

Egyébként igen, értettem, hogy úgy értetted, csak nem akartam szaporítani a szót azzal, hogy ha van is valahol, mint írod aKRESZben nincs az. De ha bíróságon alkalmazzák azt is, azz is egy jó "pont" akkor, köszi hogy kifejtetted. :)

2021. márc. 6. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!