Ez hogy működik itthon?
Attól függ, hogy a transznemű nő jogi tranzíciója el lett-e fogadva, amire csak 2018 előtt volt lehetőség. Ha a transznő jogilag férfi, akkor semmi akadálya a házasságnak.
Egy két transz nőből álló pár tavaly össze is házasodott pontosan azért, mert egyiküknek már megvolt a jogi tranzíciója, míg a másik lekéste.
Oh köszönöm a választ. Csak azért kérdeztem, mert nem tudtam, hogy magyarban ez hogyan működik. Csak annyit tudtam, hogy például Japánban egyes tartományok elfogadják a házassági papír ha az a tranzíció előtt lett megkötve.
De legalább most már ezt is tudom. Nagyon szépen köszönöm.
Köszönöm #3.
Bár az még kérdéses, hogy ha az egyik fél papíron is nőnek lesz íratva a házasság után akkor a házassági papír érvényes marad-e.
A jogi név és nemváltoztatást megszüntették pár éve. Ahogyan írták, házasság egy jogilag nő és egy jogilag férfi ember között jöhet létre, így ha a transznemű nő nem tudta jogilag nemét megváltoztatni, nincs akadálya (erre volt is precedens nem olyan régen).
Tudomásom szerint, amikor engedélyezett volt a név és nemváltoztatás, akkor viszont volt egy olyan szabály, hogy a már megkötött házasságot fel kell bontani, csak akkor fogadják el a név és nemváltoztatási kérelmet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!