Büntethetőségi korhatár?
Ugye sokan mondják, hogy 14 éves korodtól, büntethető vagy.
De én a neten sok helyen azt olvastam, hogy
12-14 évesek nem büntethetőek a gyermekkor miatt csak néhány esetben. Ide ugye a 14 is oda van írva. Tehát ezek szerint nem büntethető, vagy én értem félre?mi az igazság? Fontos lenne
17 lány
Akkor 14 éves valaki, mikor van a szülinapja. Ha már egy nappal idősebb, akkor 14 és még valami éves, szóval nagyobb.
Pl: 14 éves és 6 hónapos = 14.5 éves
Akkor a 14 éves nem tartozik ide?mert azt mondják hogy 14 év felett lehet valkit büntetni de az is 14 éves. Meg ahogy látom,nem csak ez hanem pl a beleegyezési korhatár is ilyen. Ott is ugy van írva hogy
12-14 de 14 felett már nem büntetnek. Bár az utóbbi nem érint minket csak nem értem miért írják úgy hogy 12-14 amikor 14től már okés. Vagyis 14 év felett de az is amúgy 14.:D
17 lány
Mikor 12-14 van, akkor a 2 szülinapot kell nézni. Mikor meg 14 felett, akkor a szülinap utánni időt.
Ha valaki megkérdezi, én pl most 20 éves vagyok. Köznyelvben így szokás mondani. A valóságban viszont idősebb vagyok, mint 20. Nem egy egész évvel, de idősebb.
Szóval a 14 nem tartozik oda?
Meg a 14 év feletti mefogalmazás
"16. § * Nem büntethető, aki a büntetendő cselekmény elkövetésekor a tizennegyedik életévét nem töltötte be, kivéve"
"akkor miért úgy írják hogy 12-14"
Mert vannak olyan bűncselekmények, amit 12 évtől büntethetőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!