Elzárom a vizet. Mit írjak a felszólításba? Lehetnek jogi következmények?
Üdvözletem.Apám vett magának egy szép kis családi házat. A hozzá tartozó telken van egy régi lepusztult használaton kívüli kaszinó is ami valaki más nevén van. Miénk a telek de a kaszinó más tulajdona. Az adásvételen ez tisztán szerepel.
A kaszinó a vizet tőlünk kapja nincs saját vízórájuk. Az előző tulaj kézhez kapott pénzt és így fizette a víz számlát. Nekünk a kaszinó tulajdonossal semmiféle egyességünk nincsen. Az adásvételi szerződésen semmi szó sem esik arról hogy a mi vízóránkról kapja a kaszinó a vizet. Apám most felszerelt egy elzáró csapot arra a vezetékre ami a kaszinóhoz megy, de még nem zárta el. Először íratni akar velem egy felszólítást melyben közöljük a kaszinóssal hogy elzárjuk a vizet és szereltessen fel magának saját vízórát.
A kérdésem az lenne hogy mit írjak bele ebbe a felszólításba? Lehetnek valami jogi következményei ennek? Per stb?
Egy használaton kívüli kaszinó tulajdonosát gondolom marhára nem fogja érdekelni hogy elzárják a vizet. Majd ha újra használatba akarja venni az ingatlant, és kell neki a víz, akkor jön, és megegyezik.
Szerintem ne írogassatok semmit, zárjátok el, és kész.
Jogi következménye akkor lehetne ha lenne valamilyen hatályos írásos megállapodás, vagy az adásvételiben szerepelt volna részetekre olyan kötelezettség ami a kaszinó vízellátására vonatkozott. Ennek hiányában apád vett egy telket, talált rajta egy vezetéket amin nem tudta hova megy a víz, tett rá egy csapot és elzárta.
A magam részéről mindenképpen bejelenteném ezt a helyi tűzoltóságon.
Vagy van a közelben tűzcsap?
Mert attól, hogy használaton kívül van, keletkezhet tűz is. És ha te nem vagy otthon ilyenkor abból azért lehet baj.
Nyilván nem villanyvezeték hibájából keletkezett tűzre gondolok, hanem pl. jellemzően az üres épületekbe be szoktak menni ilyen-olyan emberek, és mondjuk eldobnak csikket, tüzet raknak, stb.
Azt mondjuk nem értem, hogyha használaton kívül van a kaszinó, akkor ki használja a vizet?
Azt ki lehet deríteni, illetve tudjátok, hogy hol lakik a kaszinó tulajdonosa? Mert akkor mindenképp jobb lenne, ha megpróbálnátok vele megegyezni, hogy szereltessen fel egy külön vízórát magának. Tehát, amit a szolgáltató is tanácsolt, csak nyilván nem a ti költségetekre, hanem a tulaj költségére. Esetleg azt fel lehet neki ajánlani, hogy mivel ti itt vagytok, be tudjátok engedni a vízmű dolgozóit, felügyelitek a munkát, ellenőrzitek, stb. Vagy legvégső esetben fizessen nektek is, mint az előző tulajnak. Ha ebbe nem megy bele, -mondjuk nem tudom, hogy mi nem érthető azon, hogy te nem akarod a más vízfogyasztását fizetni-, na akkor érdemes beszélni az ügyvéddel. És inkább egy ügyvédi felszólítást kellene neki küldeni, mert ő nyilván pontosabban tudja, hogy milyen törvényre kell hivatkozni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!