Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet abból baj hogy ingyen...

Lehet abból baj hogy ingyen bejelentés nélkül dolgoztam egy cégnek?

Figyelt kérdés

Apám munkahelyén szó volt arról hogy kellenének céges emailek, domain, meg egy alap weboldal ahol van kapcsolat meg ilyesmi, és mondta hogy a fia (én) majd megcsinálja. Hát megkérdezhetett volna előtte de mind1 megcsináltam, tényleg semmi extrát nem kértek így egy délután alatt kész is volt (wordpress xD). Mivel nem vagyok vállalkozó így abban maradtunk hogy nem kérek érte semmit, mert abból csak baj lenne, a domaint meg tárhelyet ők állták, bár én vettem de az ő nevükre az ő kártyájukkal (csináltak a tanácsomra virtuális prepaid kártyát amit ideadtak így megvettem a tárhelyet 2 évre a domaint meg 5 évre).

És az igazi probléma most jött, mondta apám hogy a cég egy riválisa elvileg feljelentette a céget mert engem feketén alkalmaztak, mármint bejelentés meg minden nélkül. És most meg van ijedve mindenki és azzal kvázi zaklatnak hogy gyorsan intézzem el hogy a nyári gyakorlatom helyét ide módosítsam és akkor lehet mondani hogy a gyakorlat része volt és nem fekete munka. De az a gond hogy próbáltam de nem jártam sikerrel, eleve nem is IT-s cég és nem szerepel a sulim szerint valami listán.

Most ebből mi lesz szerintetek? Ha tényleg megtörtént a felejelntés és engem is beidéznek jobb ha azt mondom hogy nem én csináltam? Vagy legyek őszinte? Tényleg most azért mert egy délután alatt segítettem apám munkahelyének ekkora bajba lehet kerülni?

2021. júl. 13. 14:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Jövedelmed nem volt belőle, és szerinted ezt bemondásra el fogják hinni? Érted, mondani bármit lehet.

A megbízási szerződéssel a cég saját magát védi, nem téged. A munkaviszony vagy efo-hoz képest azt lehet visszamenőleg is bejelenteni.

De biztosan van a cégnek könyvelője vagy bérese, kérdezze meg a főnök, hogy lehet megoldani, ha annyira aggódik.

Azt a kollégát, aki meg a konkurenciával megoszt ilyen jellegű infót, azt ki kell rúgni. Ki tudja mi mást mond még el, akár belső infókat is.

2021. júl. 13. 15:30
 12/16 anonim ***** válasza:

"nekem is az volt amúgy a gondolatom hogy bejelentés biztos kellett volna még ha nem is fizettek."

Akkor nagyon nem vagy képben. Ha munkáltat akkor fizetnie is kell, te pedig köteles vagy átvenni. A magyar jogrend nem teszi lehetővé számodra hogy lemondj a fizetésedről. Max annyit tudsz tenni jogszerűen, hogy miután felvetted egyéb jogcímen visszautalod. Ha nem veszed fel, akkor törvénysértést követsz el.

2021. júl. 13. 15:32
 13/16 A kérdező kommentje:

Az első pár megnyugtató komment után már teljesen kétségbe estem, hát akkor majd apámmal beszélek hogy kérdezze meg a cégtől írjunk-e valami papírt.

Tényleg nem gondoltam volna hogy egy szívességből ekkora probléma lesz.

2021. júl. 13. 16:24
 14/16 anonim ***** válasza:
79%
Nem a te hibád, a cég akarta megoldani okosban. Nem mindig jön be az ilyen olcsón megoldom dolog.
2021. júl. 13. 16:26
 15/16 anonim ***** válasza:
59%
Másik megoldás, hogy szerez a cég egy 10000 ftos számlát a szerkesztésre, gondolom a tárhelyről nekik készült a szla ugyis.
2021. júl. 13. 20:34
 16/16 kovpet ***** válasza:

"most meg van ijedve mindenki és azzal kvázi zaklatnak hogy gyorsan intézzem el"

Neked nincs teendőd ez ügyben. Egy cég vezetése elvileg hozzáértőkből áll, akik úgy döntöttek, hogy veled csináltatják meg a munkát. Most viseljék a következményeit (amik nem hiszem, hogy lesznek). De ha akarnak tenni valamit ez ellen, akkor beszéljenek jogásszal, könyvelővel, akárkivel, de ne a diákot basztassák, aki szívességet tett a cégnek.

Bár szerintem kaptál érte pénzt feketén, csak nem akartad ide leírni.

2021. júl. 14. 12:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!