Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet abból baj hogy ingyen...

Lehet abból baj hogy ingyen bejelentés nélkül dolgoztam egy cégnek?

Figyelt kérdés

Apám munkahelyén szó volt arról hogy kellenének céges emailek, domain, meg egy alap weboldal ahol van kapcsolat meg ilyesmi, és mondta hogy a fia (én) majd megcsinálja. Hát megkérdezhetett volna előtte de mind1 megcsináltam, tényleg semmi extrát nem kértek így egy délután alatt kész is volt (wordpress xD). Mivel nem vagyok vállalkozó így abban maradtunk hogy nem kérek érte semmit, mert abból csak baj lenne, a domaint meg tárhelyet ők állták, bár én vettem de az ő nevükre az ő kártyájukkal (csináltak a tanácsomra virtuális prepaid kártyát amit ideadtak így megvettem a tárhelyet 2 évre a domaint meg 5 évre).

És az igazi probléma most jött, mondta apám hogy a cég egy riválisa elvileg feljelentette a céget mert engem feketén alkalmaztak, mármint bejelentés meg minden nélkül. És most meg van ijedve mindenki és azzal kvázi zaklatnak hogy gyorsan intézzem el hogy a nyári gyakorlatom helyét ide módosítsam és akkor lehet mondani hogy a gyakorlat része volt és nem fekete munka. De az a gond hogy próbáltam de nem jártam sikerrel, eleve nem is IT-s cég és nem szerepel a sulim szerint valami listán.

Most ebből mi lesz szerintetek? Ha tényleg megtörtént a felejelntés és engem is beidéznek jobb ha azt mondom hogy nem én csináltam? Vagy legyek őszinte? Tényleg most azért mert egy délután alatt segítettem apám munkahelyének ekkora bajba lehet kerülni?

2021. júl. 13. 14:48
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
86%
Dehogy lehet baj. Eleg rossz cegvezeto lehet apad ha ilyen kamu feljelentestol beparazik.
2021. júl. 13. 14:55
 2/16 A kérdező kommentje:

Apám nem a cégvezető.

Tehát nem gond hogy bejelentés nélkül ingyen dolgoztam?

2021. júl. 13. 14:59
 3/16 anonim ***** válasza:
91%

"a cég egy riválisa elvileg feljelentette a céget mert engem feketén alkalmaztak"

Ezt nem tudom elképzelni. Eleve honnan tudták, hogy feketén dolgozol, ha egy délután összeraktad gondolom otthonról a weblapot? De még ha bent is voltál, akkor is miből gondolják, hogy bármit is csináltál ott? Én pl vittem egyszer magamra fél napra a pár hónapos gyerekem "dolgozni" mert volt pár elintézni valóm, más kolléga is hozzá néha a gyereket, főleg nyáron.

Azt meg végképp honnan tudja a másik cég, hogy konkrétan te dolgoztál feketén?

Simán meg lehet oldani egyébként mindenféle trükközés nélkül, pl egy megbízási szerződéssel, akár 10.000 forintért. Vagy 1 nap efos bejelentéssel 1000 forint közteher mellett...

2021. júl. 13. 15:04
 4/16 anonim ***** válasza:
90%
Mért lenne gond? Jövedelmed nem származott, adóznod nem kell. Azt hogy szívességet teszel bejelentési kötelezettség sem terheli. Itt félnivalója egyedül a feljelentőnek van.
2021. júl. 13. 15:08
 5/16 anonim ***** válasza:
85%
Mi az, hogy elvileg feljelentést tett a konkurencia? Most akkor kapott a cég bármilyen hivatalos megkeresést?
2021. júl. 13. 15:10
 6/16 A kérdező kommentje:

Hát akkor tényleg nem tudom miért ijedt meg apám is meg a cég is, de első blikkre nekem is az volt amúgy a gondolatom hogy bejelentés biztos kellett volna még ha nem is fizettek.

#3 honnan tudták meg? elvileg az egyik dolgozótól kérdezte valaki honnan lett a semmiből oldaluk ő meg elmondta hogy az egyik dolgozó fia csinálta szívességből. A 2 cég vezetője amúgy ismeri egymást, már régebben is hallottam hogy szoktak egymásnak üzengetni :D

2021. júl. 13. 15:12
 7/16 anonim ***** válasza:
40%
Akkor íromm privátban mit kell csinálni.
2021. júl. 13. 15:15
 8/16 A kérdező kommentje:
#5 nem kapott még elvileg, bár apám még nem ért haza de szerintem írt volna. Pénteken történt ez az egész, gondolom ha valóban volt felejelentés ilyen gyorsan amúgy sem kereste volna meg a rendőrség a céget, se engem. 3 éve voltam tanu egy verekedés miatt, ott eltelt másfél hónap mire elindult az ügy.
2021. júl. 13. 15:15
 9/16 A kérdező kommentje:
#7 rendben megköszönök minden infót és tanácsot de most akkor ezzel azt akarod mondani hogy csak kellett volna így is bejelentés és most valamit utólag kellene intézni?
2021. júl. 13. 15:17
 10/16 A kérdező kommentje:
#7 köszi megkaptam az üzenetet. Ilyen megbízási szerződést én nem hiszem hogy iratok a céggel, de ha esetleg valamit üzennek nekem hogy mégis kellene valamit csinálni majd felhozom nekik. Attól amúgy nem félek hogy engem büntetnek meg hisz jövedelmem nem volt belőle, sokkal inkább attól félek hogy a céget büntetik meg ami miatt apám tuti rossz helyzetbe kerül, pedig csak segíteni akart.
2021. júl. 13. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!