Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy cég neve létrehozás után...

Egy cég neve létrehozás után automatikusan jogvédett lesz Magyarországon?

Figyelt kérdés

Vagy be kell jegyeztetni védjegyként mindenféleképpen?

Domanin nevek, facebook oldal név, twitter-instagram felhasználónév stb miatt kérdezem. Tehát ha valaki olyat hoz létre amilyen cég már létezik azonban a név nincs levédetve, mi történik, élvez-e a név automatikus jogvédelmet. Annyit találtam hogy amerikában pl nem, de magyar jogról konkrétat semmit nem tudtam a google-n megtalálni.

2021. jún. 20. 10:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
92%
Nem, nem lesz sehol semmi automatikusan jogvédett.
2021. jún. 20. 10:58
 2/14 A kérdező kommentje:
Tehát attól hogy létezik egy xy cég, még bárki használhatja a nevét ha nem védették le?
2021. jún. 20. 11:00
 3/14 anonim ***** válasza:
95%
Cégbíróság egy már meglévő céggel való azonosság, túlzott hasonlóság esetén visszadobja a cégalapítási kérelmét. Ettől még nem lesz jogvédett. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Tehát a példádban lévő domain, fb, stb. nevek használatát nem akadályozza meg a cégbíróság, mert semmi köze hozzá.
2021. jún. 20. 11:10
 4/14 anonim ***** válasza:

Nem, nem lesz automatikusan védett, ezért végzik el a levédetését egy-egy terméknek vagy márkának már azelőtt hogy piacra dobnák.

Ellenben egy nagyobb cég játszi könnyedséggel indít ellened pert - és meg is nyeri - ha olyan nevet használsz ami az ö cégük neve vagy a termékeiké. Még az sem indok hogy a tied előbb volt meg, mint az övék, akkor is rákényszeríthetnek arra hogy ne használd többet.

2021. jún. 20. 11:24
 5/14 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm, igen tudtam hogy azonos vagy hasonló névvel nem lehet céget létrehozni.
2021. jún. 20. 11:24
 6/14 A kérdező kommentje:

Ahhoz hogy valaki valamit megnyerjen jogalap kell. Sztárügyvédek sem tudnak bemagyarázni olyat a bírónak ami nem létezik.

Akkor mégis van jogalap tehát mégis védett a név valamilyen formában? Valami magyar példa volt már rá amiből esetleg okulhatnék?

2021. jún. 20. 11:44
 7/14 anonim ***** válasza:

#6 Ez nem így működik. Ilyenkor a jogalap a gazdasági kár okozása azzal, hogy neked ugyanaz a cégneved mint annak a cégnek amelyik az övék.

te is perelhetnéd őket, csak neked nincs hozzá elég pénzed.

Valóságban megtörtént esetek bizonyítják, hogy hiába volt korábban a néz egy másik cégé, akkor is annak ítéltek aki a nagyobb cég volt.

2021. jún. 20. 11:54
 8/14 A kérdező kommentje:

"Valóságban megtörtént esetek bizonyítják, hogy hiába volt korábban a néz egy másik cégé, akkor is annak ítéltek aki a nagyobb cég volt."

link vagy legalább név hogy rá tudjak keresni?

2021. jún. 20. 11:59
 9/14 anonim ***** válasza:
nem tudok neked ilyet adni, keress rá, nekem is ugyanúgy kellene csinálnom.
2021. jún. 20. 12:12
 10/14 A kérdező kommentje:

De akkor meg miért mondtad ha nem is tudsz ilyenről?

Épp ezért kérdeztem mert nem találtam semmi ilyet a google-n.

2021. jún. 20. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!