Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A haszonélvezeti jog eladáson...

Katona Dius kérdése:

A haszonélvezeti jog eladáson kívül bármire feljogosít?

Figyelt kérdés

A kérdés pusztán elméleti. Szerencsére eddig ilyen problémám nem volt. A minap felmerült egy beszélgetés kolléganőmmel a haszonélvezeti jogról és nem igazán vagyok vele teljesen tisztában. Pontosabban van pár számomra megválaszolatlan kérdés ezzel kapcsolatban.

Tehát a példa miatt, van egy apuka, akinek a nevén van a ház, mert az övé. Összeházasodik egy új asszonnyal. Apuka később elhalálozik. A gyerek megörökli a házat, az új asszony pedig haláláig tartó haszonélvezeti jogot kap. (Azt hiszem ilyenkor ez a helyzet, de javítsatok ki a tévedek.)

A lényeg, ami engem igazából érdekelne. Addig tiszta, hogy a házat el nem adhatja, akár az örököst is kiteheti a házból, akár bérbe is adhatja.

Ami nem tiszta. Mi van abban az esetben, ha pl. a haszonélvezeti jog tulajdonosa nem kedveli az örököst és teszem azt rossz szándékú is, és szándékosan kárt tesz az örökségben? Mondjuk megrongálja, vagy elbontat egy melléképületet, ami szerepel a rajzokon, bármi ilyesmi. Jogilag nem lehet ellene tenni semmit? Vagy ha szándékosan nem fizeti ki a számlákat, ugye a ház tulajdonjoga az örökösé, köteles ő kifizetni a haszonélvezeti jog tulajdonosa helyett?

Amikor szándékos károkozás történik, akkor sem tehet az örökös jogilag semmit?

Köteles eltűrni, hogy a haszonélvezeti jog tulajdonosa tönkre teszi az örökségét? Vagy ez esetben tehet jogi lépéseket?

2021. jún. 17. 06:54
 1/6 anonim ***** válasza:
26%
Elméleti kérdésre csak elméleti választ lehet adni. Új asszony csak akkor kap haszonélvezeti jogot, ha apuka még életében bejegyeztette az új asszonyt haszonélvezőként. A szándékos károkozás bűncselekmény, büntetőjogi feljelentéssel lehet élni ellene. A különböző számlák különböző jogcímen érkeznek. Bizonyos számlák az ingatlan tulajdonosát terhelik, más számlák pedig az adott szolgáltatóval kötött személyes szerződés alapján fizetendők.
2021. jún. 17. 07:01
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

2!

Házasok voltak, ozvegyinhaszonelvezeti jogit kap automatikusan, nem kell semmit bejegyeztetni.

Kérdező!

Mellekepuletet elbontatni csak és kizárólag a tulajdonos és a földhivatal engedélyével lehet.

Kárt nem okozhat és az ingatlan terheit is neki kell fizetni. Ha rongál, az ő költsége a javítás, illetve szándékos rongálásra hivatkozva kérheti a tulajdonos a haszonélvezet megszüntetését is. Ezt mondjuk bizonyítani kell.

2021. jún. 17. 07:06
 3/6 A kérdező kommentje:

Tényleg elméleti, csak mivel tudom hogy bénán tudok magyarázni, így úgy gondoltam példával könnyebben elő tudom adni, mit is akarok kérdezni :D

Számlák alatt pl. a közműveket értem. Víz, gáz, villany.

Gondolom felújítások esetén a költségek az örököst terhelik. És el sem adhatja az ingatlant, míg a haszonélvező él.

2021. jún. 17. 07:06
 4/6 anonim ***** válasza:
92%

Közművek azé, aki hasznalja az ingatlant. Felújítás a tulaj döntése kell hogy legyen és azzal együtt az ő költsége. A fenntartás, állagmegóvás is a tulaj költsége, tehát az x időnként esedékes tisztasági festés az ő költsége, de ha a haszonélvező havonta más szint akar a nappaliban, az már a haszonélvező költsége.

Az ingatlant haszonélvezettel terhelve is el lehet adni. Ilyen ingatlan befektetés céljából szoktak venni, ugyanis a tulajdonos váltás nem érinti a haszonélvezetet

2021. jún. 17. 07:10
 5/6 lizzi77 ***** válasza:
71%
Miért ne adhatnád el? Az állagmegőrzés a tulaj dolga, de ha mondjuk összesen a falat v mivel a haszonélvezeti, vagy nem tetszik a szoba színe, az a haszonélvezője dolga
2021. jún. 17. 07:12
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2021. jún. 17. 13:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!