Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Email esetében hogyan van a...

Email esetében hogyan van a szerzői jog?

Figyelt kérdés

Ha valaki küld nekem egy email-t, akkor azt megoszthatom egy harmadik személlyel a küldő írásos engedélye nélkül?

Ha én küldtem valakinek email-t, akkor azt az üzenetet felrakhatom a weblapomra a címzett engedélye nélkül?

Megengedhetem a barátomnak, hogy elolvassa az email-eket az email fiókomban, amiket más embereknek küldtem és más emberek írtak nekem?

2021. jún. 14. 15:27
 1/5 anonim ***** válasza:
74%

A szerzői jog egyáltalán nem ezt jelenti. Amire te gondolsz, az a magán-/levéltitok.

A fogalmazás is kesze-kusza, az első mondatban még neked küldött levélről beszélsz, utána viszont már a "címzett engedélye" az ellenkezőjére utal.

Röviden: más neked írt levelét nem oszthatod meg mással alapos indok nélkül, nyilvánosságra (weblapra kirakva) pedig főleg nem hozhatod. Persze az más kérdés, hogy utóbbival sokkal súlyosabb jogsértést követsz el és a lebukás esélye is sokkal nagyobb, mintha simán a barátodnak engednéd, hogy a te fiókodba belépve elolvassa, ami ott van.

2021. jún. 14. 15:38
 2/5 anonim ***** válasza:
74%
Ez levéltitok megsértése. A szerzői jog azt jelenti hogy más szellemi termékét, pl egy könyvet nem használhatsz fel saját kényed-kedved szerint.
2021. jún. 14. 15:44
 3/5 anonim ***** válasza:
74%
Ez nem szerzői jog, hanem levéltitok-sértés!
2021. jún. 14. 16:04
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Olyan furán van megfogalmazva hogy nem 100% hogy levéltitok megsértése lenne. Ettől még ítélheti annak a bíró. "zárt küldemény" aha, tényleg így jellemezzük az emailt. Reméljük kövi btk ha lesz egyáltalán picit jobban fogalmaz. Mindenesetre ne oszd meg az emailt.

Btk:

Levéltitok megsértése

224. § (1) Aki

a) másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, illetve

b) * elektronikus hírközlő hálózat - ideértve az információs rendszert is - útján másnak továbbított közleményt kifürkész, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

(2) A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt foglalkozás vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

2021. jún. 14. 16:37
 5/5 anonim ***** válasza:

az engedély nélküli nyilvános közlés minimum udvariatlanság, de akár jogsértő is lehet.

lehetnek személyiségi jogsértés vonzatai is, ha a levelező partner neve, vagy egyéb személyes adatait is megismerhetik a levélből.

a közlés előtti anonimizás (személyes adatok elrejtése, vagy fiktív adatra cserélése) kiskapu lehet rá.

szerzői jogot csak akkor sérthet, ha a levél szerzői jog által védett alkotást tartalmaz, pl. a másik irodalmi vagy egyéb szerzeményényét. ilyenből viszont részletet idézni a forrás megjelölésével szabad, külön engedély nem szükséges hozzá.

bizonyos esetekben a nyilvánosság tájékoztatása, mint nyomós közérdek felülírhatja a levél- vagy akár államtitok és személyes adatok védelmét is, de ezt kimondani már a bíróság hatásköre.

2021. jún. 15. 08:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!