Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg elperelheti az ingatlant?

Tényleg elperelheti az ingatlant?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A férjem elhunyt egy évvel ezelőtt. Közös gyermekünk nem volt, azaz egyenesági örököse csak az édesanyja és az édesapja. (Ők úgy 30 éve elválltak.) Mi pedig több, mint 5 éve voltunk már házasok.

Most vagyunk túl a hagyatéki eljáráson. A férjem nevén van egy nyaraló, ahova az év 90%-án az anyja meg az akkori párja jártak ki, így ők is tartották rendben, ők (az anya) fizette a számlákat. Mi nyaranta kb egyszer jutottunk ki, így nem is kérte soha, hogy belefizessünk. Ugye feleségként megörököltem az 50%-át, a szülők pedig a másik 50%-ot. Az édesapa lemondott a részéről az anya javára. Most úgy állunk, hogy nekem és neki is van 50-50%-unk.

Nekem ez így jól is van, nem akartam sem eladni, sem hasonló dolgok. A gyerekeim mennének ki, esetleg együtt a jövőben. Minden évben együtt jártunk eddig is. Azt is felajánlották, hogy ők rendben tartják, később fel is újították volna.

És itt jön a csavar. A "volt" anyósom teljesen kiakadt, hogy nekem mi közöm van a nyaralóhoz, egy fillért soha nem fizettem bele. Ő bizony bíróságra megy és elpereli tőlem az egészet. Mondjak le, de azonnal. Úgyis neki fogják ítélni, mert ő fizette már 30 éve, mégha nem is ő szerepel a tulajdoni lapon.

Megmondom őszintén szíven ütött a dolog, mert tudtam, hogy egyáltalán nem szeret, de nem gondoltam, hogy ilyet megtenne.

Az a kérdésem, hogy igaza van? Tényleg elveheti még ezt is tőlem? Neki rengeteg pénze van, nekem semmim..Gondolom ez ilyenkor is számít. Fogadjak ügyvédet? Van értelme? Sosem volt még csak ehhez hasonló ügyem sem.

Kérem aki tud az segítsen!

Köszönöm szépen!

2021. máj. 30. 09:38
 1/8 anonim ***** válasza:
90%
Semmi jogalapja nincs. Nyugi.
2021. máj. 30. 09:43
 2/8 anonim ***** válasza:
88%
szerintem a köteles rész nem támadható, de ettől függetlenül kérdezz meg inkább egy rendes ügyvédet
2021. máj. 30. 10:05
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ne mondj le semmiről. Amíg nem indít pert, kár ügyvére költened, talán csak rád akart ijeszteni. Viszont ilyen hozzállással semmi jóra nem számíthatsz a közös tulajdon ügyében, tehát jobb, ha ebből minél hamarabb megpróbálsz kiszállni. Vagy vegye meg ő a te részed (ha már úgyis annyi pénzve van), vagy fordítva, vagy adjátok el. Ha ellenkezik, pert indíthatsz közös tulajdon megszüntetése tárgyában.
2021. máj. 30. 10:41
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Azt érdemes megtudni egy ügyvédtől, mi tekinthető bizonyítéknak egy örökség elperlése során. A "mindig mi fizettük" azért nem érv, mert 30 éve folyamatosan tudomásul vették ezt az állapotot, sem átíratni nem akarták, sem költségmegosztást nem kértek. 30 év már bőségesen érvényes szokásjog.

Gyakori, hogy az erőszakegyetlen célja a megfélemlítés, úgymond a másik nem bírja a feszültséget, és inkább enged. Az ügyvéd ebben is tud tanácsot adni. Nem szükséges egyből megbízni, elég egyelőre a tanácsadást megfizetni. De ha akad jogász az ismerősi körben, az még jobb.

2021. máj. 30. 10:47
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy ki fizeti egy ingatlan fenntartását semmilyen módon nem befolyásolja a tulajdonjogot! Pláne ha az anyós ingyen használta évekig az ingatlant!
2021. máj. 30. 10:56
 6/8 anonim ***** válasza:
0%
Amúgy tök igaza van. A történet kapcsán te csak a vagyonra hajtasz.
2021. máj. 30. 12:37
 7/8 anonim ***** válasza:

A 3-as nagyon jól összefoglalta mi a teendőd. En is ezt javaslom s ha hasonló cipőben járnék ugyanígy cselekednek

“Ne mondj le semmiről. Amíg nem indít pert, kár ügyvére költened, talán csak rád akart ijeszteni.”

Tehát, akció ———> reakció

2021. máj. 30. 13:53
 8/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a segítséget! Így fogok tenni, amíg nem perel, addig próbálom magam felkészíteni mi is várhat rám. Ügyvédet persze mindenképpen megkérdezek, akár többet is.

Igen, persze. A vagyonra hajtok, mi másra.. Ne mindig magadból indulj ki kedves troll 6-os válaszoló.

2021. máj. 30. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!