Mi történik, ha a hagyatéki eljárásra elfogy a pénz az elhunyt számlájáról?
Mi történik akkor, ha egy bankszámlán található összeg az elhalálozást követően eltűnik az elhunyt számlájáról vélhetően bankkártyás kp felvételekkel?
Vizsgálják, hogy az elhalálozást követően volt-e számlamozgás? Ha volt, akkor a jogosulatlan felvételek miatt indítanak-e eljárást, vagy az örökösöknek kell feljelentést tenni?
Sajnos nem tudom pontosan mennyi pénz volt a számlán, így azt sem fogom tudni, hogy hozzányúlt-e valaki. Csak hallomásból tudom, hogy a hölgy, akit gondozójaként maga mellé fogadott apám utolsó hónapjaiban, feltűnően jól él néhány hete. Pletykálják a faluban, hogy miből.
A kórházban átvettem apám személyes tárgyait, amiben nem volt benne a bankkártya így tartok tőle, hogy "valaki" megdézsmálta a számlát. A bank sajnos nem adhat tájékoztatást, amíg hagyatéki végzés nincs a kezemben.
Azonnal jelezni kell a jegyzőnek és a gyanút a rendőrségnek, majd ők megmondják mit kell és lehet tenni. A bankszámlán a pénzmozgás mindig pontosan lekövethető és abból kiderül hogy a halála után is vettek le valakinek a számlájáról pénzt vagy sem. Mivel neki volt csak erre lehetősége így az sem lesz kétséges hogy ő tette.
De egyenlőre ez csak egy gyanú, kezeld fenntartással. Lehet hogy hozzá sem nyúlt a számlához vagy azért vett le róla pénzt mert olyan tartozásokat kellett kifizetnie amiket nektek is kellett volna pl. rezsiszámlák vagy a temetéssel kapcsolatos költségek.
5, ha azt akarod, hogy zárolják a számlát, akkor igen
nekünk le kellett adni a halottit is
#9 A bank a bejelentéssel annyit fog tenni, hogy zárolja a számlát és majd csak akkor lehet hozzáférni ha meg lesz az hogy ki az örökös és utána fogják engedni a hozzáférést. Vagyis ha nincs vita az öröklésben - pl. csak 1 lehetséges örökös van és nincs végrendelet amiben más is meg van említve, nincs veszélyben a számla mert megvan a bankkártya is hozzá, akkor nem biztos hogy érdemes egyből bejelenteni a banknak. Ha pl. édesapád él akkor a számla elvileg az övé is, abból csak gond lenne ha idő előtt be lenne jelentve a halála, mert ő sem férhetne hozzá, még úgy sem ha eddig nála volt a bankkártya és a pénz a számláról pont most kellene a temetéshez.
Részvétem édesanyád halála miatt. Ha egyedüli számlatulajdonos volt akkor igen, majd meg kell szüntetni a számlát, de ezt úgyis csak akkor tudjátok megtenni ha meg van hogy ki az örököse hivatalosan. Ez sok idő múlva lesz meg, majd a hagyatéki eljárás után. Ha a temetéshez szeretnétek felhasználni a számlán levő pénzt vagy abból kifizetni esetleg a rezsiköltséget a lakásában, a bérleti díjat és nálatok a bankkártya amihez ismeritek a kódot is, akkor ne szóljatok a banknak túl korán. Ha többen vagytok örökösök akkor a bankkártyával egy automatánál le tudtok kérni egy egyenlegszámlát - vagyis egy egyszerű papírt amin rajta van hogy mennyi pénz van most a számlán a mai dátummal (holnapival) majd ezt mindannyian láthatják, akár fényképpel el is küldheted a többieknek is. Akkor nem lesz vita hogy mennyi pénz is volt rajta meg ki vette le. Csak mindent pontosan fel kell jegyezni, hogy pl. 06.02-án villanyszámla: 8700Ft, 06.04-én lakbér 87000Ft lett kifizetve stb. Utólag a banktól is lehet majd kérni számlakimutatást amin szintén láthatják majd a többiek hogy valóban nem volt korábban sem több pénz a számlán.
Az én édesanyám is pár hónapja halt meg, nálunk is az egyik testvéremnél volt a bankkártyája, nem értesítettük a bankot korán, mert nem volt sok pénz a számlán és ami volt abból a lakbérét kellett kifizetnünk. Utána intézte testvérem a számla megszüntetését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!