Munkáltató által kiadott jövedelemigazolás is okirat? A benne levő adatokért büntetőjogilag is felel a munkáltató?
A definíció szerint
Az okirat az eljárásjogokban olyan bizonyítási eszköz, amely a benne foglalt tények, adatok, nyilatkozatok, körülmények, cselekmények valóságát bizonyítja.
Ha a munkáltató kiad egy jövedelemigazolást mondjuk áruhitelhez, és beviszem a bankba, ott ellenőrzik, és kiderül, hogy a benne foglaltak finoman szólva nem állják meg a helyüket-akkor a munkáltató ezért felelősségre vonható?
Uis a fizetésem kapcsán az utóbbi hónapokban több furcsaság is volt (nem annyit kaptam amennyit kéne...) és gondoltam egy (soha fel nem vett) áruhitelre hivatkozva jövedelemigazolást kérek, kíváncsi voltam mit ír be-az elmúlt 6 hónap bérezését kellett bejegyeznie.
Hát bingó, beírt olyan fizetéseket, akiket meg kellett volna kapnom, de amit nem kaptam meg.
vagyis hamis béradatokkal adta ki a jövedelemigazolást.
Ezért ő büntetőjogilag is felelősségre vonható?
"a bérszámfejtő-program a leszámfejtett bért mutatja, nem a banki utalást), "
ez tévedés de hatalmas, mert a jöv igazolás tájékoztatójában olvasható " a munkáltató számára kifizetésre kerülő munkabér" és nem véletlen ez a megfogalmazás, azok se most jöttek a falvédőről
senkit se érdekel ki mit számfejt-mit FIZET ki a dolgozónak.
le van írva.
" És itt hivatkozhat arra, hogy likviditási gondjai voltak. "
egy munkabér esetén ez nem érv. a boltban se hivatkozhatok arra a kasszáné hogy likviditási gond. ott a kenyér a kezemben ott az ára fizeted vagy nincs kenyér.
ez nem érv. mi az hogy likviditás egy járó bér esetén.
hát ha ez így működik, miért fizet ezen a világon bármely cég is bért. akkor elég benyögni hogy likviditás és kész.
Pontosan, hiszen a leszámfejtett munkabér kerül kifizetésre. Kerül. Majd. Egyszer. Azt a bérszámfejtő nem is feltétlen tudja, hogyan és mikor lett az kifizetve. Elég sok ilyen igazolást állítottam ki, tudom, hogy megy.
Lehet, hogy a likviditási probléma neked nem érv, de ez a valóság, felébredhetsz.
"Lehet, hogy a likviditási probléma neked nem érv"
És a bíróságnak NAVnak OMMF-nek annak érv lesz? Na erre feltétlen válaszolj.
A NAV-ot semmilyen kár nem éri azzal, hogy te késve kaptál munkabért. Ha pedig Magyarországon mindenkit lecsuknának, aki késve utalt életében valamit (törlesztőrészletet, villanyszámlát, bért, bármit), a fél országnak börtönbe kéne vonulnia. :)
Hiába álmodozol, büntetőjoggal itt nem mész semmire. Büntetőbíróság nem foglalkozik ilyen piti ügyekkel. Munkaügyi bíróság felszólíthatja a munkáltatót, hogy fizesse ki az elmaradt bért. De pénzt nem fog adni hozzá. :)
Az ilyen cégtől el kell menni, ez a végleges megoldás.
"A NAV-ot semmilyen kár nem éri azzal, hogy te késve kaptál munkabért. "
És ha a munkáltató szerződéssel ellentétesen minimálbéresként futtat engem a nav felé, aszerint fizeti a járulékokat is, az sem érdekli majd a NAV-.ot?
mert ezt úgy hívják ADÓCSALÁS.
és ez már fogja érdekelni a NAV-ot, mert pénztől esik el.
De javíts ha tévedek! És én védve vagyok (igen, rákérdeztem) ha én vagyok a bejelentő és a kárvallott. Igen, mielőtt kötözködnél és szuperokos lennél, külön rákérdeztem.
"Munkaügyi bíróság felszólíthatja a munkáltatót, hogy fizesse ki az elmaradt bért"
És ha nem fizet, jön a saját jogkörű önálló hatósági végrehajtó és inkasszál, vastagon megtoldva a saját végrehajtói díjával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!