Magyarországon ha megállít a rendőr és előveszem a telefonom, akkor lelőlet?
Már hónapok óta nem merek kerékpározni, mert mivel gyenge alacsony alkatú vagyok, így a rendőröknek tökéletes célpont vagyok a bírságolásra a maszk nem viselése miatt és még azt is elképzelem, hogy be is visznek a zárdába a miheztartás végett.
Azon gondolkoztam most, ha megállít igazoltatni/bírságolni és közli, hogy megbírságol és én a jogász ismerősömet felhívom figyelmeztetés nélkül, akkor ahogy a zsebembe nyúlok, lelőlet? Hogy lehet elkerülni a jogtalan büntetést? Hogy kaphatnám vissza a szabadságom, hogy ne kelljen gondolkoznom azon, hogy elmenjek-e kerékpározni vagy sem?
Kezdetnek vedd be a dilibogyóidat, akkor talán abba maradnak a paranoid képzelgéseid.
Nem, a rendőrök nem vadásznak bicikliző hobbitokra. Biciklizés közben a törvény szerint sem kell maszkot viselned. De ha kellene sem vinnének be zárKába, zárdába meg végképp nem. Nem, nem lőnek le, mert előveszed a telefonodat. Ha nem ismered el az esetleg elkövetett jogsértést, akkor jogásszal vagy anélkül is feljelentést tesznek helyszíni bírság helyett, aminek jóval nagyobb lesz a büntetése, azt az 1 %-ot leszámítva, ha a bíróság neked ad igazat.
A rendőrök is emberek amúgy, nem gépek. Vannak persze ott is akik élvezik a hatalmat és vissza is élnek vele, de az ilyen ritka.
Ha felhívod a jogász ismerősöd én a helyedben bejelenteném előtte, hogy oké én most telefonálok. Nem azért, mert lelő, hanem azért, mert ha tényleg egy hatalom mániás illetőt fogtál ki, akkor lehet hirtelen észhez tér és nem lesz bünti.
Lelőni nem fog, még akkor sem, ha nagyon hirtelen mozdulatot teszel. Náluk is vannak szabályok, lőfegyver az a végső menedék, amit nagyon ritka esetben használnak.
Meg ha annyira kis esetlen vagy amúgy sem tekintene ellenfélnek, nem hinné, hogy fegyvert rántasz.
Ilyenek miatt tényleg ne izgulj.
Ne feledd, hogy a rendőr is ember. Add meg neki a tiszteletet, ő is csak a munkáját végzi. Sokan nem jó kedvükből bírságolnak, vagy csesztetik a népet, hanem azért mert ez a feladat. Sokan nagyon nem csinálják, páran emiatt ott is hagyták, mert nem arról szól már a rendőrség amire felesküdtek. Vannak akik még csinálják, mert máshoz nem értenek, biztos állásuk van.
Meg már ez is izé, hogy minden korrupció. Régen pl mamámék előtt volt egy nagyobb terület, ahol megáltak igazoltatni, trafizni. Mama mindíg megkínálta őket, ha másnem egy kis vízzel, mert ott állnak egész nap a napon nyáron. Vagy friss gyülölcsöt adott nekik. Ma már el se merik fogadni, mert korrupció. Elég embertelen ez szerintem, hogy tényleg a tűző napon lenni egész nap és még egy pohár vizet se fogadhatsz el.
Szóval tényleg ne izgulj miattuk. Ők is dolgozó emberek, nem istenek vagy robotok vagy bármi. Csak emberek akik a munkájukat végzik. Sokan ha nem akadékoskodsz, hanem nagyon együttműködő vagy (segíted, hogy haladjanak a munkájukkal, ami éppen te vagy) akkor ha tudnak rajtad is segítenek. Pl ha lehet elengednek figyelmeztetéssel, vagy ha bírság kell feltétlen, akkor a minimumot adják. Vagy nem keresnek direkt olyat amibe bele lehetne kötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!