Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan tudom megszerezni a...

Hogyan tudom megszerezni a szerződést , ha a testvéreim kiadják a közös tulajdonú lakásunkat és nem hajlandóak megmutatni se ők se a bérlők?

Figyelt kérdés
Nem is fizetik ki a részemet, és össze vissza cserélgetik egymást közt a bérbeadó személyét ( hol az egyik hol a másik írja alá a szerződést ) Így azt se tudom kideríteni ki ellen kell fizetési meghagyást indítani se azt hogy milyen összegben , mert nem tudom ki adja ki a lakást és azt se hogy pontosan mennyiért.

2021. máj. 1. 09:38
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
39%

Menj el egy ügyvédhez, aki ingatlan jogban jártas.

A másik lehetőség, hogy tesóiddal közlöd, hogy ha nem viselkednek normálisan, akkor a NAV-nál feljelentést teszel.

2021. máj. 1. 09:48
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Keress egy ügyvédet és indíts pert elmaradt haszon miatt. A közös tulajdonú ingatlan hasznosításából a tulajdoni részed arányában megillet téged is a részed. Ehhez szükséged van egy ügyvédre, ő az aki meg fogja tudni neked mondani mi a leggyorsabb eljárás.

Az ingatlan bérbeadása adóköteles, a bérleti díj nettó bevételnek számít a bérbeadó számára, így egyrészt szerepelnie kellene az adóbevallásában, másrészt be kellene fizetnie belőle a 15%-nyi SZJA-t. Vagyis ha váltogatják ki a bérbeadó, akkor ezt nekik az adóhivatal felé is le kellett volna nyilatkozniuk és utána adót fizetniük. Ezt gondolom nm tették meg. Az első lépés az, hogy szólsz nekik, most azonnal bejelented az adóhatóságnál, hogy adócsalást követtek el HA nem mutatják meg neked a szerződéseket és nem fizetik ki neked a téged megillető részedet.

Ha 3-an vagytok tulajdonosok, akkor felteszem 1/3-1/3 arányban tiétek az ingatlan. Nem az 1/3 része illet meg téged a bérleti díjnak, hanem abból először a költségeket le kell vonni. Ha a bérleti díjban benne van a rezsi, biztosítás vagy bármi, akkor ezt ki kell vonni belőle és ami marad, annak az 1/3 része a te részed, mert ez a bérbeadás haszna. Természetesen ezt neked is kell jelezned az adóhatóság felé és neked is ki kell belőle fizetned a 15% jövedelemadót, mint egy fizetésből.

[link]

Ha ez nem hat, akkor keress ügyvédet!

2021. máj. 1. 09:54
 3/20 A kérdező kommentje:

#2 köszi a választ és külön jó hogy említetted a levonásokat.

Elvileg a szerződésben ( amit utoljára láttam régen ) rezsi altalàny volt megállapítva tehát nem a pontos , konkrét számlákat fizetik a bérlők ! Ezt az általányt a testvéreim állapították meg, de egyértelműen nem fedezi a rezsit , tehát minden hónapba “ mínuszba” vannak.

Nekem miért kellene az ő hülyesége miatt ,az egyértelműen rosszul, alacsonyan megállapított rezsiàltalány miatt anyagi hátrányba kerülni? Ha pl azt mondjàk hogy nem is kell a bérlőknek rezsit fizetni akkor én fizetem helyettük a lakbér részemből ? Ami mondjuk lenne 30 ezer Ft de lejön belőle 10-12 ezer rezsi rész és a végén nekem jut 15-20 ezer haszon csak azért mert a hülye testvéreim jótèkonykodni akarnak vagy lusták pontosan számon tartani a kiadásokat.

Ennyi erővel a bérleti díjat is megállapíthatják jóval a piaci ár alatt...

2021. máj. 1. 10:53
 4/20 anonim ***** válasza:
54%

#3 Onnan indultunk hogy nem is kapsz semmit a bérleti díjból és most azon kezdesz el rugózni hogy a bérleti díjnak mekkora része az ami járna neked. Ne tedd. Először érd el azt hogy legyen tiszta a bérbeadás, aztán követeld ebből a részedet!

A bérleti szerződésben jogszerű egy átalány szerepeltetése, ez akkor jó ha nem akar a bérbeadó azzal foglalkozni, hogy havonta pontosan legyen fizetve a rezsi a bérlő által. Az gyerekem is most így bérli a lakását, egy átalány volt meghatározva amibe a rezsinek bele kell férnie és ha ezt túllépné, akkor kellene még többet fizetnie. Így nem kell, hogy a rezsit forintra megmondja a bérbeadó neki havonta és azt kifizeti külön a bérleti díj felett. Az előző lakásánál meg egy bérleti díj volt megadva PLUSZ ez felett ki kellett fizetni a rezsit is. Amire a bérbeadó mondott egy összeget, hogy azt biztosan nem fogja túllépni, majd meglátja. Aztán havonta kellett egyeztetni a bérbeadóval a fogyasztásról, forintra kifizetni a rezsit is, amivel így minden hónapban más volt az összeg, nem tudott rendesen előre kalkulálni. A rezsi pedig természetesen több volt mint amit a bérbeadó előre mondott, többe került így a lakbér mint amit tervezett hogy arra a lakásra megéri kifizetnie.

Mindkét szerződése legálisan, adózva történt, tehát mindkét mód jó, csak van aki az egyiket szereti, van aki a másikat.

A bevétel, vagyis az elosztható jövedelem az, ami a költségek nélkül megmarad. Előbb érd el hogy kapjál belőle és aztán meg fogadd el hogy amit el kell osztani az a tiszta bevétel!

2021. máj. 1. 11:32
 5/20 A kérdező kommentje:

#4 ne haragudj de totál értelmetlen és elfogadhatatlan dolgokat írsz igy kérlek többet ne fáradj.

Tudom mi az az âltalàny rezsi tudom hogy működik feltéve ha bármikor is történik egy végelszámolás .

Ha te elégedett lennél azzal hogy a saját tulajdonod után jó esetben a testvéreid kegye vagy hulyesege után csurran cseppen valami az a te dolgod. Én nem fizetem más rezsijét főleg nem olyanét aki akaratom ellenére lakik a lakásomba.

Aki saját lakásban lakik se tudja minden hónapban ki kalkulálni a rezsit! Megjön a csekk befizeti ennyire egyszerű ....

2021. máj. 1. 11:50
 6/20 anonim ***** válasza:
93%
Közös tulajdon megszüntetése iránti per
2021. máj. 1. 13:19
 7/20 A kérdező kommentje:
#6 köszi, igen az sajnos kötelező lesz, de az évekig tart, és addig nem akarom hagyni a dolgot, hanem folyamatos nyomás alatt akarom tartani öket...
2021. máj. 1. 13:43
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

"Ennyi erővel a bérleti díjat is megállapíthatják jóval a piaci ár alatt..."

Meg hát. Az ő dolguk.

Te annyit tehetsz ebben a helyzetben, hogy valakit oda költöztetsz a saját jogodon. Ha már nem kapsz a bérleti díjból,

neked éppen olyan jogod van a tulajdonrészedet hasznosítani, mint nekik az övékét.

2021. máj. 1. 14:19
 9/20 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként, a megkérdezésed nélkül ki sem adhatnák az ingatlant. Elővételi és előbérleti jogod van ugyanis az ő tulajdonrészükre.
2021. máj. 1. 14:21
 10/20 A kérdező kommentje:
#9 köszi, ezt a lehetőséget kifejtenéd bővebben, hogy hogy és mire lenne lehetőség? Akár privátban is
2021. máj. 1. 14:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!